Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Nejmenší neznamená malý. Ford Tourneo Courier je šikovné rodinné auto

Naše téma
Stanislav Švarc | 09.04.2015
dalších 14 fotek
Ford Tourneo Courier. | foto: Stanislav Švarc
Tourneo Courier je nejmenší osobní dodávka, jakou Ford vyrábí. I přes poměrně skromné rozměry však tento šikula s posuvnými zadními dveřmi nabídne dostatek prostoru i nápadů pro běžnou českou rodinu. Nebo třeba řemeslníka.
Jestli vás zajímají konkrétní hodnoty, pak vězte, že Ford Tourneo Courier na délku měří jen 4157 milimetrů. Zato šířka činí 2060 mm (včetně zrcátek) a auto je také vytažené hodně do výšky, naměřili bychom mu 1726 milimetrů.

Uvedené rozměry pak samozřejmě do velké určují vzhled vozu, který je v případě této dodávky docela specifický. Podepisují se na něm také krátké převisy či štědré prosklení.

Ford Tourneo Courier.


Důležitější ale určitě je, jak malá osobní dodávka obstojí po praktické stránce.

Kouzlení s litry
Dobrou zprávou je skutečnost, že vnitřek vozu působí větším dojmem, než byste při pohledu zvenku čekali. Svou roli hraje právě i vysoká karoserie, díky níž interiér zaujme vzdušností.

Pod vysokým stropem pak našla místo šikovná polička. Různých přihrádek a schránek je ale v kabině mnohem víc, líbil se mi třeba šuplík pod sedadly. Dost místa je také pro cestující, dokonce i na zadních sedadlech - i když lidé měřící přes 180 centimetrů už by mohly mít jisté problémy s komfortním uložením nohou. Šířka je ale příkladná.

Ford Tourneo Courier.


"Kurýr" má z obou stran posuvné zadní dveře, což sice znamená nemožnost stáhnout zadní okna, ale zase to docela usnadňuje nastupování. Fajn také je, že manipulace s nimi je snadná a nevyžaduje mnoho síly.

Zato velké páté dveře, tedy víko zavazadlového prostoru, už ano. Jsou opravdu těžké.

Ukrývá se však za nimi docela zajímavý kufr s pravidelným tvarem, hodně nízkou nakládací hranou (47 centimetrů nad zemí) a objemem 708 litrů. Tato hodnota platí od podlahy po strop. 

Ford Tourneo Courier.


Kapacitu lze zvětšit sklopením zadních opěradel, v tom případě ale vznikne výrazný schod, nebo překlopením sedadel. Pak je k dispozici ložná plocha s délkou 1,16 metru (standardně 837 mm). A objem může vyrůst až na 1656 litrů.

Mimochodem, na rozdíl od některých podobných aut se zadní sedačky nedají posouvat a ani je nelze z vozu vyjmout.

Jako v normálním osobáku
Za volantem malé dodávky je to podobné jako ve Fiestě či B-Maxu - jen s lepším výhledem ven. Tourneo Courier má stejnou palubní desku, jejíž středový panel je podivně vystouplý a zaplavený množstvím tlačítek. Zvyknout si vyžaduje trochu času.

Ford Tourneo Courier.



Malý "kurýr" ale s uvedenými sourozenci sdílí i techniku pod kapotou, což znamená, že se také podobně řídí.

A to je dobrá zpráva. Moc dobrá.

Auto ohromí skvělé naladěným podvozkem, který představuje ideální kompromis mezi pohodlím a jistotou. Vůz tak rozhodí jen opravdu velká nerovnost, jinak působí sympaticky komfortně.

Dokonce i s tak vysokou karoserií Courier nadšeně a velice rychle mění směr. Fakt jsem byl překvapený, jak se na silnici chová. Vše podtrhuje povedené řízení: je příjemně tuhé a strmé. Výhrady nelze mít ani k chodu pětistupňové manuální převodovky.

Ford Tourneo Courier.



Líbil se mi také motor, konkrétně nejsilnější dostupný turbodiesel 1.6 TDCI s výkonem 95 koní (70 kW).

Nepříliš rychle, ale úsporně
Jeho kultivovanost totiž přispívá k dojmu, že řídíte vcelku normální auto, nikoli malou dodávku. Nafťák má jinak síly tak akorát, jeho elán navíc do velké míry padl za oběť dlouhému zpřevodování.

Kvůli tomu nepůsobí příliš pružně a často - například v táhlém stoupání - vyžaduje podřazování. S rostoucí zátěží se samozřejmě tento problém bude ještě zvětšovat.

Ať se pohybujete ve městě, na dálnici, nebo třeba na horských okreskách, snad vždycky se se spotřebou vejdete mezi 4 až 7 litrů na sto kilometrů.

Ford Tourneo Courier.


Tourneo Courier se Fordu opravdu docela povedl. Je to příjemné a praktické auto, jehož přednosti oceníte časem a tím, jak ho budete víc a víc využívat. Jen škoda, že se nepodbízí cenou. "Kurýra" totiž pořídíte nejméně za 427 009 korun (s přeplňovaným litrovým tříválcem o výkonu 74 kW/100 k), nejlevnější verze s turbodieselem (1.5 TDCi, 56 kW/75 k) stojí dokonce 445 160 Kč. To bohužel není zrovna málo.

Kompletní ceník najdete zde.

Ford Tourneo Courier 1.6 TDCi: Hodnocení a technické údaje
+slušný vnitřní prostor
+skvělé jízdní vlastnosti
+úsporný motor
-nepříliš živý motor
-zadní sedadla se nedají posouvat
-vyšší cena
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1560 ccm
max. výkon71 kW (95 k) při 3800 ot/min
max. točivý moment215 Nm při 1750 - 2000 ot/min
převodovkamanuální, pětistupňová
max. rychlost170 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h14 s
kombinovaná spotřeba4 l/100 km
cena testovaného vozu525 625 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů