Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Mitsubishi Colt: Výborná zbraň nejen do městského provozu

Naše téma
Radek Pecák | 02.04.2024
dalších 27 fotek
Mitsubishi Colt je příjemným zpestřením na trhu s malými auty | foto: Deník/Radek Pecák
Automobilka Mitsubishi před několika lety vážně zvažovala ukončení svého působení v Evropě. Naštěstí tak neučinila a pomalu začíná na trh uvádět své novinky. Po modelu ASX je to teď Colt, jehož recenzi vám přinášíme. A dočkáme se i zbrusu nového většího SUV Outlander. Naopak pomalu končí éra vozů Space Star a Eclipse Cross.
V ČLÁNKU NAJDETE
Nový Colt jako Renault Clio
Colt je pohodlný a praktický
Plusy a mínusy
Mitsubishi Colt 2024 - videorecenze
Pouze na benzín a s manuálním řazením
Colt potěší nízkou spotřebou
Základní technická data
Mitsubishi Colt bývalo po desetiletí ve světě malých aut docela známým pojmem. Však se také v Evropě prodávalo už od rok 1978. Jenže před zhruba deseti lety japonská značka se třemi diamanty ve znaku tento model přestala zákazníkům na našem kontinentu nabízet a vsadila na jiné modely. Nyní ho ale vrací zpět.

Nový Colt jako Renault Clio
Na přídi najdeme typické logo a nápis Mitsubishi se nachází také na víku zavazadlového prostoru. Maska chladiče má upravený design, ale ani tyto úpravy nemůžou zakamuflovat skutečnost, že nový Colt je ve skutečnosti Renault Clio.

Prohlédněte si obsáhlou galerii fotografií vozu s vysvětlujícími popisky:



Všechny rysy tohoto francouzského typu městského vozu jsou samozřejmě rozpoznatelné také uvnitř. Interiér se s ním shoduje, jediným faktickým rozdílem je znak na volantu.

Jenže, ono to vůbec není na škodu. Clio je totiž opravdu povedené auto, o čemž svědčí třeba i dlouhodobě stabilní zájem zákazníků v České republice.

Vnější design je velmi dobrým kompromisem mezi francouzskou elegancí a sportovností, vnitřek nepostrádá nápady, dobré zpracování i kvalitní materiály.

Zákazník nepochybně ocení to, že Renault ctí zásadu nechat ovládat důležité funkce skutečnými tlačítky, klapkami, případně kolečky. Tedy i zákazníci Mitsubishi se budou muset naučit využívat speciální páčku na sloupku volantu s tlačítky pro zesilování a zeslabování zvuku a přepínání stanic.

Colt je pohodlný a praktický
Palubní deska je natočena směrem k řidiči, ale naštěstí toto řešení (na rozdíl od některých konkurentů) neubírá místo přednímu spolujezdci pro jeho levé koleno.

Sedáky i opěradla předních sedaček jsou dostatečně rozměrné i pro lidi nadprůměrných velikostí, mají i docela dobré boční vedení.

+ Klady
•  Design•  Velký zavazadlový prostor•  Kvalitní interiér
- Zápory
•  Vyšší nakládací hrana kufru•  Gumovější řazení•  Menší objem odkládacích přihrádek
Ve druhé řadě už to s místem tak slavné není. Děti a menší dospělce sem ale usadíte. Za zadními sedadly se pak nalézá na tuto kategorii aut (Colt měří na délku 405 centimetrů) velmi solidně dimenzovaný zavazadlový prostor. Pojme bezmála čtyři stovky litrů, má dvě úrovně podlahy a i pod tu spodní se ještě vejde rezervní kolo. Pokud si tedy za něj připlatíte. V testovaném exempláři nebylo.

Občas může vadit vyšší práh, ale do Coltu pravděpodobně zase tak často ledničku nebo krabice s knihami nakládat nebudete.

Naopak odkládací prostory v kabině nejsou nejlépe vyřešené. Je jich docela dost a jsou také na správných místech. Jen s jejich velikostí to je trošku problematické. Třeba v případě boxu pod loketní opěrkou, stejně jako u kapes v zadních dveří.

Výbava vozu, pokud zvolíte vyšší stupeň výbavy, může být velmi dobrá. V testovaném kousku nechyběly například vyhřívané sedačky a volant, automatická klimatizace, zadní parkovací kamera nebo bezdrátové nabíjení mobilního telefonu. Cenové rozdíly mezi jednotlivými výbavami a vlastně i oběma motorizacemi nejsou příliš vysoké. Podle ceníku přijde nejlevnější varianta Coltu na 379 960 a nejdražší na 509 960 korun.

Mitsubishi Colt 2024 - videorecenze:
Pouze na benzín a s manuálním řazením
Zatímco Clio se v Česku nabízí s nejmenším výkonem 91 koňských sil, které má díky litrovému přeplňovanému zážehovému motoru, pro Colt je základní motorizací nepřeplňovaná verze stejného agregátu. Ta disponuje výkonem 67 koňských sil. Slabší pohonná jednotka se pojí s pětistupňovou manuální převodovkou, silnější pak má o jeden převodový stupeň více. Automat k dispozici není. Já jsem testoval variantu s turbem.

Byť výkonové parametry vozu na papíře úplně lákavě nevypadají, ve skutečnosti není Colt v provozu vůbec líný. Maximální točivý moment 160 Nm je totiž k dispozici už od hranice dvou tisíc otáček, k dosažení solidního tempa tedy není vůbec nutno motor dramaticky vytáčet. Pružná akcelerace na dálnici, například pokud chcete rychleji předjet předtím dojetý kamion, není samozřejmě úplně bryskní, ale ani v tomto případě nebudete ostatní auta za sebou zbytečně dlouho zdržovat. Tedy, pokud pojedete například ve dvoučlenném obsazení.

Manuální řazení není v tomto autě řidičovým nepřítelem, i když trošku gumovější mi občas během testovacích jízd připadalo.

Colt potěší nízkou spotřebou
Motor je solidně odhlučněný a potěší také spotřebou. Prakticky při všech jízdách se vejdete do hodnot průměru na sto kilometrů mezi pěti a šesti litry. Delší jízdy mimo města a dálnice pak budou znamenat dokonce menší než pětilitrový úbytek paliva z nádrže během jednoho sta kilometrů.

Hodně plusových bodů jsem tomuto vozu přidělil také za naladění podvozku. Nebouchá a neodskakuje při přejíždění železničních kolejí nebo zpomalovacích retardérů, na druhé straně je velmi dlouho přísně neutrální i při rychlejším průjezdu zatáčkami a nezpůsobí rozkolísání karosérie v okamžiku, kdy některé z kol propadne do výtluku nebo najede na hrbol.

Základní technická data
Karosérie: pětimístný pětidveřový hatchback

Motory/Spotřeba: Zážehový tříválec 1,0 /67-91 koní- 5,2 litru

Převodovky: Pěti a šestistupňová manuální

Vnější rozměry: 4053x 1798x1439 mm

Rozvor: 2583 mm

Zavazadlový prostor: 391/ l

Max. rychlost: 160-174 km/hod

Zrychlení: 12,2-17,1 s

Cena: od 379 960 Kč
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů