Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Mazda3 je skvělé auto s parádní spotřebou. A férovou cenovkou

Naše téma
Stanislav Švarc | 07.03.2014
dalších 12 fotek
Nová Mazda 3. | foto: Mazda
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Mazda3 je mezi vozy nižší střední třídy tak trochu zvláštním úkazem. Zatímco ostatní výrobci sahají po čím dál menších motorech a přeplňování, Japonci stále spoléhají na klasické atmosféry. A jako ideální pohonnou jednotku k nové "trojce" doporučují benzinový dvoulitr.
Někoho tak velký objem může vylekat. Představa, že "dvoulitr přece musí žrát" je mezi lidmi silně zakořeněná. Mazda3 tento mýtus ale dokonale boří. "Žere" totiž jen tolik, jako kdejaký srovnatelně výkonný diesel. Přitom si ponechává nepopiratelné výhody zážehových motorů - především tišší a celkově kultivovanější chod. Nebo větší spektrum využitelných otáček.

Japonská magie
Kouzlo nových Mazd spočívá v balíčku technických řešení, který Mazda nazývá vznešeně "Skyactiv". Konstruktéři se mimo jiné zaměřili na co nejnižší hmotnost použitých komponentů, nastavení podvozku a řízení či účinnost mechanických dílů a motorů.

Výrobce se chlubí třeba tím, že díky nové konstrukci, lehké stavbě a vyššímu podílu vysokopevnostní oceli mají nové karoserie o 30 procent vyšší tuhost, ale současně jsou o 8 procent lehčí.

Nová Mazda 3.



Podobný přístup Mazda zvolila i při vývoji nových pohonných jednotek, soustředila se na lehkou konstrukci, zvýšení účinnosti a snížení ztrát. I proto má testovaný dvoulitr nezvykle vysoký kompresní poměr 14:1.

Tento motor je pro novou "trojku" k dispozici ve dvou výkonových variantách: slabší nabízí 120 koní, silnější 165 koní. Má to ale drobný háček. Výkonnější verze je dostupná jen pro pětidveřový hatchback. Pokud zatoužíte po reprezentativnějším sedanu, máte smůlu a musíte se spokojit se stodvacetikoňovým provedením. A právě sedan s touto jednotkou jsem měl možnost vyzkoušet.

Souznění
Musím upřímně přiznat, že právě vědomí existence silnějšího, ale nedostupného motoru mě za volantem Mazdy3 trápilo nejvíc.

Ne že by auto se slabším dvoulitrem bylo nějaký louda, vůbec ne. Dokáže uhánět rychlostí 200 km/h, stovku pokoří za méně než devět sekund a navíc má neskutečně sympatický a návykový charakter. Ale abyste ho ale ocenili, je potřeba mu vyjít trochu vstříc. Zvlášť pokud už jste rozmazlení současnými turbomotory.

Nová Mazda 3.


Od japonského dvoulitru totiž nesmíte čekat silný zátah v nízkých otáčkách, vždyť maximální točivý moment 210 N.m je k dispozici "až" při čtyřech tisících otáčkách. Při nutnosti razantního zrychlení, třeba při předjíždění, je tedy potřeba podřadit, klidně i o dva stupně a držet otáčky právě nad hranicí čtyř tisíc.

Právě to se mi líbí, neboť auto tak od řidiče vyžaduje spolupráci, zapojení do děje, souznění (snad to nezní příliš pateticky). Pohonná jednotka navíc vyniká dalšími důležitými vlastnostmi, které jsou u současných "otupělých" přeplňovaných "ekomotorů" mimořádně vzácné. Především nadšeně, bez jakékoli prodlevy, reaguje na povely od plynového pedálu. Potěší i plynulým nárůstem výkonu a hravou točivostí.

Pokud s ním chcete jezdit svižně, chce to tedy vhodně řadit a prostě točit, točit, točit. I se slabší variantou motoru vám pak bude Mazda připadat docela rychlá.

Mazda3.



Tomuto pocitu pomáhá i skvělý podvozek, povedené řízení a naprosto úžasná ovladatelnost.  

Desetibojař
Kdybych měl jízdní schopnosti "trojky" k něčemu přirovnat, zvolil bych příměr k talentovanému desetibojaři. Mazda totiž stejně jako on zvládá hned několik disciplín. Podvozek je spíš tvrdší, ale s nerovnostmi si většinou s přehledem poradí a neodskakuje. Pokud bych chtěl opravdu šťourat, rýpl bych si, že zadní náprava by na nerovnostech mohla být přece jen trochu tišší. Jinak ale nemůžu mít výhrady. Auto působí lehce (také je) a chová se za všech okolností naprosto neutrálně, jistě, stabilně a čitelně. Zatáčky umožňuje projíždět takovou rychlostí, až se tomu budete divit.

Výborný dojem podtrhuje parádně nastavené řízení. I když používá elektrický posilovač, působí přirozeně, navíc je tak akorát tuhé a taky docela strmé a rychlé. Pochvalu zaslouží i přesné řazení a brzdy.

Mazda3.



Mazda3 "jako auto" prostě funguje náramně. Právě proto jsem si za volantem několikrát povzdechl, proč pod kapotou nemohu mít zmíněný silnější dvoulitr - i když jsem se v tu dobu dobře bavil i s tím slabším. Ale znáte to: s jídlem roste chuť...

A spotřeba? Výrobce udává v kombinovaném cyklu 5,1 l/100 km a v podstatě nelže. Během testu se průměrná spotřeba pohybovala kolem 6 litrů, při klidné jízdě klesala skutečně k hranici 5 litrů.

Zapomnělo se na kapsy
Jízdně je tedy Mazda3 víc než v pořádku, ale co zbytek? Hodnocení vzhledu nechám na vás (mně se líbí) a přejdu do kabiny. Interiér zaujme jednoduchým a čistým designem, skoro jako v nějakém voze německé značky. Zpracování i použité materiály působí dobře a všechno funguje i po ergonomické stránce. Zajímavě je řešené ovládání multimediálního systému. Když vůz stojí, lze mu udělovat pokyny přes dotykový displej, za jízdy však už ne. V takovém případě poslouží jen soubor ovladačů na středovém tunelu vedle ruční brzdy.

Mazda3.


Prostoru je v kabině dostatek a i na zadních sedačkách najdou cestující vyšších postav uspokojivé pohodlí. Jen přístup by mohl být trochu lepší - zadní dveře jsou totiž poměrně úzké. A ještě jedna drobná výtka: předním dveřím by slušely větší a praktičtější odkládací kapsy. Do každé se sice vejde jedna velká lahev s pitím, ale jen na výšku. Takže jde spíš o hluboké a úzké díry.

Rozhodně nezklame zavazadelník. Má objem 419 litrů, pravidelný tvar a je do něj snadný přístup. Bez problému jsem do něj uložil dvě velké tašky s hokejovou výstrojí.

Nová Mazda 3.


Jak jste jistě poznali, nová Mazda3 mě nadchla. Skvěle se řídí, dobře vypadá, má povedený interiér a kultivovaný, úsporný motor. Ani cena není vzhledem k poměrně bohaté výbavě špatná. Pro sedan není k dispozici základní provedení Emotion, nejnižší stupeň tak představuje Challenge, který s testovaným dvoulitrem stojí 424 900 korun. Nabízí přitom například rádio s USB, palubní počítač, asistent rozjezdu do kopce, dvouzónovou automatickou klimatizaci, mlhovky, tempomat, kožený volant či sedmipalcový dotykový displej.

Testované provedení Attraction je o 40 tisíc dražší a přidává třeba bi-xenonové světlomety, vyhřívaná sedadla, denní svícení s LED diodami, zatmavená boční okna, zadní parkovací senzory či dešťový a světelný senzor. 

Mazda3 Sedan SKY-G 2,0: Hodnocení a technické údaje
+úsporný a kultivovaný motor
+skvělý podvozek a řízení
+poměr cena/výbava
-absence silnějšího benzinového motoru
-malé kapsy ve dveřích
-přístup na zadní sedadla
motorzážehový čtyřválec
objem1998 ccm
max. výkon88 kW (120 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment210 N.m při 4000 ot/min
max. rychlost195 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h8,8 s
kombinovaná spotřeba5,1 l/100 km
cena testovaného vozu491 937 Kč

Kompletní ceník najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů