Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Konkurence z "vlastních" řad. Nový Seat Leon ST potrápí Golf i Octavii

Naše téma
Stanislav Švarc | 14.02.2014
dalších 13 fotek
Seat Leon ST. | foto: Seat
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Nový Seat Leon ST nedávno doplnil známou dvojici kombíků z dílen koncernu VW - Škodu Octavii Combi a Golfa Variant od Volkswagenu. A stejně jako koncernoví sourozenci, i on sází mimo jiné na prostornost a velký zavazadlový prostor.
Svědčí o tom takřka totožné rozměry. Není ostatně divu, všechny tři vozy stojí na nové modulární platformě MQB. Zatímco Leon ST na délku měří 4535 milimetrů, Golf Variant je delší o 27, Octavia Combi pak o 124 milimetrů.

Rozvor kombíku španělské značky činí 2636, německé 2635 a české pak 2686 milimetrů. Všechna auta jsou tedy opravdu takřka stejně velká. I podobně prostorná, po usednutí dovnitř v tomto směru rozdíl prakticky nepoznáte.

Takže si není na co stěžovat. Na předních i zadních sedadlech je místa dostatek, uspokojí i vyšší postavy. Úplné pohodlí vzadu však najdou jen dva pasažéři, prostřední "flek" totiž vyhoví spíš dítěti - je úzký a opěrka hlavy má jen velice omezené možnosti nastavení.

Seat Leon ST.


Všichni tři koncernoví příbuzní jsou si podobní i zavazadlovým prostorem. Seat uvádí objem 587 litrů, Škodovka 610 a u VW naměřili 605 litrů. Opět jde o nepatrné rozdíly, které ve skutečném životě nejspíš nerozlišíte. Uvedená čísla však trochu matou, zahrnují totiž i místo pod mezipodlahou kufru, kam se vejdou jen ploché předměty. Takže veškerý dostupný objem kufru nevyužijete.

Na druhou stranu si neumím představit, že by si někdo na využitelnost zavazadlového prostoru stěžoval. Dvojité dno má totiž i řadu výhod, především je díky němu podlaha kufru srovnaná s nákladovou hranou, takže se lépe nakládají i vykládají těžké předměty. Pod mezipodlahu navíc schováte spoustu věcí a drobností, které by vám jinak při jízdě putovaly po celém kufru.

Seat Leon ST.


Přepravní kapacitu lze zvýšit sklopením sedadel (bohužel nevytvoří rovnou plochu), vznikne tak prostor o objemu 1470 litrů. Jen pro úplnost, Golf nabídne 1620, Octavia dokonce 1740 litrů. A ještě jedna informace: snadné sklápění zadních sedadel zatažením za táhla v zavazadlovém prostoru je vyhrazeno pouze vyšším výbavám Style a FR.

Pověz, kdo je nejkrásnější
Dosud jsme si vlastně ukazovali jen to, v čem si jsou tři koncernové kombíky podobné. Teď se ale podívejme, v čem se naopak liší.

Samozřejmě hlavně vzhledem. Seat dostal poměrně elegantní linie, které podtrhuje několik dynamicky působících designových prvků. V mých očích vypadá Leon odvážněji a dravěji než dva už několikrát jmenovaní sourozenci. Přitom si ponechává i určitou míru "německé" chladnosti a s designovými výstřelky to v žádném případě nepřehání.

Seat Leon ST.


Líbí se mi hlavně dvě vystouplé linky na bocích, které sice vyrážejí proti sobě, ale ve skutečnosti se nestřetnou. Dalším poznávacím znamením mohou být diodové světlomety (přední i zadní), které jsou sice za příplatek, ale částka 30 tisíc je při zvážení všech funkčních výhod celkem rozumná. Navíc mají povedenou grafiku. Pěkné.

Pro Leona jsou také k dispozici speciální laky karoserie, testovaný vůz byl například oděn do výrazné modré "Alor" - a slušelo mu to. Nemůžu si pomoct, ale kombík od Seatu mi prostě z oné trojice připadá nejpohlednější.

Seat Leon ST.


A to samé si troufnu říct i o interiéru. Tedy ne, že by bylo v Golfu a Octavii "ošklivě". Naopak, oba vozy vynikají krásně jednoduchým a přehledným pojetím kabiny. Leon však zaujme některými vylepšeními.

K řidiči čelem
Především mě potěšilo umístění dotykového displeje multimediálního systému do horní části palubní desky, jde určitě o lepší řešení než zabudování obrazovky do střední části panelu. Příjemná je také orientace palubní desky směrem k řidiči.

Jinak interiér možná neohromí explozí kreativity, ale to vůbec nevadí. Naopak. Sází spíš na použitelnost a skvělou ergonomii. Všechny ovladače jsou "tak nějak" přirozeně na svém místě, takže není třeba cokoli zkoumat či hledat. Prostě sednete a jedete, což je "koncernová" klasika.

Seat Leon ST.


A další chvála: cestující mají k dispozici dostatek odkládacích prostor, z vozu je dobrý výhled a skvělá jsou příplatková sportovní sedadla z alcantary. Pokud bych měl neco kritizovat, tak snad jen úzký věnec volantu. Moc se mi nezdály vnitřní kliky, použitý plast na mě působil křehce. Ale možná šlo jen o falešný dojem. Podobný pocit jsem měl i při zavírání příhrádky před spolujezdcem - mechanismus dovírání nefungoval zrovna precizně a vyžadoval hrubší zacházení.

Obstojně rychlý, obstojně úsporný
Pod kapotou Leonu se samozřejmě ukrývá stará známá koncernová technika. O pohon testovaného vozu se staral benzinový čtyřválec 1.4 TSI v silnější verzi s výkonem 140 koní. Turbodmychadlem přeplňovaná jednotka z nové řady EA211 potěší kultivovaným, příjemným a pohodovým chodem.

Jde o skvělý motor pro současné zhýčkané řidiče. Nabídne solidní dynamiku, je pružný, na povely od plynového pedálu reaguje poměrně svižně a především ochotně zrychluje v jakýchkoli otáčkách. Nevyžaduje tedy předvídavost a práci s otáčkami. Jednoduše šlápnete na plyn a okamžitě zrychlíte. A jak to tak u malých turbomotorů bývá, postrádá výkonovou špičku i výraznější charakter. Nevadí. Seaťáckému kombíku sluší.

Seat Leon ST.



Příjemný projev navíc doplňuje slušná spotřeba. Během testu se nejčastěji pohybovala kolem 6,5 litru benzinu, při snaze o úspornou jízdu jsem se dokonce dokázal držet i pod hranicí 6 litrů.

Leon ST ale funguje sympaticky i jako celek, hlavně na hladkých silnicích. Je pohodlný, i ve vyšších rychlostech se chová stabilně, na okreskách zase působí agilně a i v ostrých zatáčkách si vede i díky tužšímu nastavení podvozku jistě. Příliš nevadí ani poměrně lehké řízení, k charakteru rodinného vozu se docela hodí.

Citelně horší situace ale nastane na nerovných komunikacích. Leon má totiž stejný problém jako Octavia: víceprvková zadní náprava (multilink) je k dispozici jen pro motory s výkonem nad 110 kW. U 1.4 TSI tak najdeme nápravu s vlečenými rameny. A stejně jako u mladoboleslavského vozu, i tady přináší jisté potíže.

Poznáte je především při přejezdu příčných nerovností, do kabiny v tu chvíli jasně pronikají nepříjemné rázy. Když se s podobnou dírou auto potká v zatáčce, citelně si poodskočí. A na kočičích hlavách se zase výrazně sníží akustický komfort. Ne že by hned byl Leon špatný, vůbec ne, jezdí se s ním opravdu dobře, ale ve výše uvedených situacích prostě sofistikovanější multilink funguje lépe. Pro úplnost připomenu, že v případě Golfu je víceprvek dostupný pro víc motorizací.

Seat Leon ST.


Což mě přivádí k závěrečnému hodnocení. Seat Leon ST se stejně jako jeho sourozenci povedl. Aby ne, když má podobný charakter a spoléhá na stejné zbraně. Jde o příjemné auto, s nímž budete jezdit rádi.

Při rozhodování o koupi koncernového kombíku tak budou zřejmě rozhodovat osobní sympatie a studium ceníku. Leon ST stojí v základní výbavě a s motorem 1.2 TSI (86 koní) 329 900 korun, s testovanou motorizací ho nejlevněji pořídíte za 466 900 korun. Nejdostupnější naftovou verzi představuje provedení ve výbavě Reference s jednotkou 1.6 TDI (90 koní) za 413 900 korun.

Seat Leon ST: Hodnocení a technické údaje
+dynamický vzhled
+prostorný a kvalitní interiér
+kultivovaný motor
-tvrdší podvozek
-občasné odskakování na nerovnostech
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1395 ccm
max. výkon103 kW (140 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment250 N.m při 1500 - 3500 ot/min
max. rychlost211 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h8,4 s
kombinovaná spotřeba5,3 l/100 km
cena test. vozu569 000 Kč

Kompletní ceník najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů