Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Konec dobrodruha. Z Nissanu X-Trail se stal rodinný typ

Naše téma
Stanislav Švarc | 20.03.2015
dalších 21 fotek
Nissan X-Trail. | foto: Stanislav Švarc
Nissan X-Trail mezigeneračně prošel zajímavou změnou osobnosti. Z hranatého tvrďáka, který měl blízko ke klasickému teréňáku, se stalo líbivé SUV s ambicemi sloužit jako praktické rodinné auto.
Přísně vzato nový X-Trail vlastně ani není skutečným nástupcem svého předchůdce, v nabídce Nissanu spíš nahrazuje prodloužený sedmimístný Qashqai+2. "Kaškaj" v nové generaci totiž o větší verzi přišel.

X-Trail se svému menšímu sourozenci i dost podobá, především předními partiemi. Tváří se tedy stejně sebevědomě, ale díky uhlazeným a "zakulaceným" tvarům vypadá docela přátelsky.

Nissan X-Trail.



Také interiér připomíná Qashqaie a sází na jednoduchost, přehledné ovládání a příjemné materiály.

Chytrý a šikovný
Všechno je tu tak nějak přirozeně na svém místě: tlačítka kolem barevného displeje umožňují rychlý přístup k jednotlivým funkcím svižného multimediálního systému, do schránky pod středovým panelem zase skvěle padne peněženka i mobilní telefon a dokonce i držáky na nápoje jsou vymyšleny chytře.

Nejenže jsou chlazené, ale také jsou hlubší, než bývá zvykem. Je to proto, aby kelímky nepřekážely ruce při řazení.

Nissan X-Trail.



Potěší také pohodlná sedadla. Jednu podstatnější výtku směřuji pouze k masivnímu středovému panelu, který občas překážel pravé noze, druhou pak občasnému skřípání a vrzání v kabině. Důvodem je zřejmě menší tuhost karoserie, kterou způsobuje panoramatické střešní okno. 

Nissan se důkladně zaměřil na výbavu moderními technologiemi a nejrůznějšími asistenčními a bezpečnostními systémy. X-Trail tak lze pořídit například s "hlídačem" mrtvého úhlu, rozpoznáváním dopravních značek, či systémem, který v případě hrozící kolize dokáže vůz zcela zastavit. V testované nejvyšší výbavě Tekna je tento bezpečnostní arzenál součástí standardní výbavy.

Při couvání a parkování se zase hodí kamery a senzory, které umí například sledovat objekty pohybující se za vozidlem, či ukázat, jak daleko od obrubníku se právě nachází pravé přední kolo. Hodně šikovná je funkce pohledu z ptačí perspektivy, která řidiči nabízí dokonalý přehled o okolí. A potěší i chytrý parkovací asistent, který si sám změří místo a pokud vyhovuje, vůz do něj navede.

Nissan X-Trail.


Kabinu je potřeba také pochválit za její prostornost a variabilitu. Sedadla ve druhé řadě jsou nezávisle na sobě posuvná v rozsahu 260 milimetrů a mají dokonce i polohovatelná opěradla. Díky tomu vzadu najdou dokonalé pohodlí minimálně dva cestující všech možných typů postav.

X-Trail lze (za příplatek 30 tisíc) vybavit ještě dvěma sedačkami ve třetí řadě, které jsou v případě "nepotřeby" schované v podlaze kufru. Po jejich vyklopení se samozřejmě sníží objem zavazadelníku (z 550 na 135 litrů), ale zase se na ně vcelku v pohodě posadí i dospělý člověk, aniž by musel nějak strádat - zvlášť pokud si pasažéři před ním trochu pohrají s polohou vlastních sedadel.

Nissan X-Trail.



Praktičnost interiéru v X-Trailu je jednoduše parádní.

Motor maskuje objem
Nissan svoje rodinné SUV prodává s jediným motorem, jehož objem na první pohled vzbuzuje jisté pochybnosti. Do X-Trailu si totiž můžete pořídit pouze naftovou šestnáctistovku, což se na papíře zdá být málo.

Skutečnost ale překvapí, malý turbodiesel s výkonem 130 koní a maximálním točivým momentem 320 newtonmetrů naprosto dostačuje. Působí dokonce jako by měl větší dojem.

Nissan X-Trail.


Ne že by byl X-Trail nějaký velký dravec, ale svižné svezení umí. Dokonce i když je auto plně naložené, motor má pořád dost síly na bezpečné předjíždění či stoupání bez nutnosti podřazovat - tedy pokud ho držíte ve správných otáčkách.

Malý objem se totiž projevuje jen horší pružností a právě relativně úzkým spektrem opravdu využitelných otáček. Pod 1700 ot/min je jedna-šestka v podstatě "mrtvá", netáhne a dusí se. Po překročení této hranice ale výrazně ožije a nadšeně spolupracuje až k 4000 ot/min, kde její výkon vrcholí. Pak už je nejlepší přeřadit, točit dál nemá smysl.

Turbodiesel také potěší docela kultivovaným chodem, skvělým sladěním s dobře odstupňovanou šestistupňovou převodovkou s přesným řazením i rozumnou touhou po palivu.

Nissan X-Trail.


Týdenní test X-Trail zakončil s průměrnou spotřebou rovných 7 litrů na sto kilometrů - cestování přitom zahrnovalo jak město, tak dálnice nebo třeba i výlet pěti dospělých lyžařů za sjezdovkami. S trochou snahy umí japonské SUV jezdit i za 6 l/100 km.

Do terénu raději ne
Dobrý dojem nekazí ani úroveň jízdy. Nissan působí na silnici nečekaně lehce a hbitě, tedy alespoň v rámci podobně velkých "esúvéček". Nedotáčivost úspěšně potlačuje přibrzďování vnitřního kola, náklony karoserie se díky aktivnímu podvozku drží v rozumných mezích a v případě testovaného vozu pomáhal s trakcí pohon všech kol.

Použitý systém All Mode 4x4-i umožňuje zvolit jedno ze tří nastavení. Standardním režimem je jízda jen s pohonem předních kol, která trochu šetří naftu. Po přepnutí na mód Auto si elektromagnetická spojka sama připojí zadní kola, pokud je to potřeba. 

Nissan X-Trail.



V režimu Lock se pohon "zamkne" v poměru 50:50, na obě nápravy tak putuje stejný točivý moment. Funguje to ale jen do rychlosti 40 km/h. Světlá výška 210 milimetrů pak naznačuje, že by si X-Trail mohl poradit i s trochu náročnějším termínem, problémem jsou ale silniční pneumatiky, které nezajišťují dostatečnou trakci. Celkově je však cítit, že auto na dovádění mimo pevné cesty nebylo postaveno.

Hrboly a díry totiž moc nesvědčí podvozku. Ten je spíš tužší, naladěný především na jistou jízdou na běžných silnicích. Přesto nabídne dostatek komfortu - ale jen do chvíle, než "vymetete" nějakou větší nerovnost. V tu chvíli se od kola ozve nepříjemný ráz, občas doprovázený znatelným "zavlněním" karoserie. Vozu by prostě prospěla větší tuhost. A také celkově lepší odhlučnění.

Nissan X-Trail.



Na hladké vozovce se ale velký Nissan chová výborně, překvapí zejména hbitostí a ovladatelností. V této souvislosti trochu zamrzí jen pomalé řízení, auto by si zasloužilo trochu strmější převod. Na druhou stranu řízení nepostrádá cit a dokáže prozradit, co se zrovna pod koly děje.

Nissan X-Trail je sympatický stroj: dobře vypadá, je prostorný, praktický, úsporný a hezky se řídí. Změna osobnosti ho možná připravila o jistou offroadovou přitažlivost, ale zato ho přiblížila většímu počtu potenciálních zákazníků, kteří od SUV očekávají úplně jiné schopnosti než umění v terénu. A právě těm by se mohl velký Nissan líbit.

Zájemci si mohou X-Trail pořídit za 599 900 korun, dostanou přitom vůz s pohonem předních kol v solidně vybavené verzi Visia (například LEDky pro denní svícení, sedmnáctipalcová litá kola, manuální klimatizace, tempomat, rádio s přehrávačem CD, MP3 a USB vstupem či palubní počítač s pětipalcovým barevným displejem).

Nissan X-Trail.


Vůz s pohonem všech kol startuje na 663 900 Kč a pokud budete chtít nejvyšší možnou výbavu, je potřeba složit nejméně 833 900 korun. V tomto případě lze utrácet jen za dva příplatkové prvky: za třetí řadu sedadel (30 tisíc) a metalický lak (15 tisíc).

Kompletní ceník najdete zde.

Nissan X-Trail dCi 130 All Mode 4x4-i: Hodnocení a technické údaje
+prostorný a variabilní interiér
+úsporný motor
+bohatá výbava
-horší odhlučnění
-rázy od kol na nerovnostech
-lenost v nízkých otáčkách
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1598 ccm
max. výkon96 kW (130 k) při 4000 ot/min
max. točivý moment320 Nm při 1750 ot/min
převodovkamanuální, šestistupňová
max. rychlost186 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h11 s
kombinovaná spotřeba5,3 l/100 km
cena testovaného vozu878 900 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů