Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Kia Ceed SW 1,6 CRDi: Úsporné auto za dobrou cenu

Naše téma
Jiří Švamberk | 05.03.2019
dalších 24 fotek
Test Kia Cee´d SW 1,6 CRDi | foto: autor
Korejský zástupce třídy kompaktních vozů má rozdané hodně dobré karty. Umí s nimi ale také hrát? To jsme zjišťovali za volantem nejsilnějšího vznětového kombíku s automatickou převodovkou.
Kia Ceed třetí generace je povedeným autem, to netřeba dlouze rozebírat. Ostatně potvrzuje to například finálová účast v Evropském autě roku, kde skončila třetí, jen o tři body za dvojicí I-Pace, Alpine A110, která si to mezi sebou „rozdala“ až na pomocné body.

Nový Ceed je designově o něco umírněnější, než jeho předchůdce, který v rámci kategorie výrazně převyšoval i takové hvězdy, jakými jsou Focus a Golf. Vliv evropských designérů, kteří tenhle model navrhli zejména s ohledem na vkus Evropanů, je evidentní.

Oproti výše uvedeným konkurentům však Ceed nabízel výrazně nižší cenovku, ve které byla započítaná výbava, kterou jste jinde museli draze připlácet.

Testovaný automobil je v rámci nabídky Ceed SW nejdražším. Pohání ho vznětový čtyřválec CRDi naladěný na 100 kW (slabší provedení má 85 kW) a hnací síla motoru je na přední kola přenášena prostřednictvím sedmistupňové dvouspojkové převodovky DTC. Točivý moment 320 Nm je o 40 Nm vyšší, než u manuálu, ovšem je dostupný pouze v relativně krátkém spektru otáček. Konkrétně mezi 2000 – 2250 ot/min.

PRAKTICKÝ ZAVAZADELNÍK

Kombi verze mezigeneračně pěkně narostla. Oproti předchozímu ceedu SW je nový model o výrazných 95 mm delší. Rozvor však nezískal ani milimetr navíc, je shodný s druhou generací. To ale neznamená, že by Kia stavěla na starém základě. Použitá platforma K2 je nová, nicméně si troufáme tvrdit, že i tak vychází z předchozí. Jak dalece, to ví jen a pouze výrobce.

V rámci širší konkurence je Ceed SW ten menší, ovšem uvnitř byste nic takového nehádali. Vnitřní prostor je opravdu velkorysý, a to jak na předních, tak především na zadních sedadlech. Když už jsme u těch sedadel, tak se sluší vyzdvihnout tvar předních, které skvěle obepnou tělo, třebaže vyšší řidiči by mohli mít problém s kratším sedákem. Sedí se v nich nízko a jsou dostatečně pohodlná, bohužel nemají bederní opěrku. Vzadu však ve třech jen v případě, že všichni cestující budou cca do 170 cm, ale znáte to, vydržet se dá i v BMW 640d Coupé na otočku do Ženevy.

Test Kia Cee´d SW 1,6 CRDi


Osobně mě velmi mile překvapil zavazadlový prostor, který je na danou kategorii rekordní. 625 litrů, dělená sedadla v poměru 40:60, několik krytých přihrádek pod podlahou a dnes už málo vídané rezervní kolo, byť jen dojezdové. Možná jen roletka šla hůře vyndat, ale to není nic, co by nespravila delší praxe. Sedadla se neskládají do úplně roviny, ale žádný schod zde není. Upřímně, tady se dá v pohodě i spát.

TEMNÝ INTERIÉR

Interiér je velmi zdařilý, ovšem osobně jsem alergický na stojaté displeje, které jsou nyní tak populární. Ještěže infotainment má i nadále tlačítkové ovládání, protože displej není bůhvíjak rychlý. Není to tedy tak žalostné, jako například u Focusu, který jsme testovali nedávno, ale ani v případě Ceedu se nedá mluvit o promptních reakcích. Nicméně po stránce ergonomie toho moc vytknout nelze. Materiály jsou kvalitní, dobře zpracované a slušně slícované. Korejci do toho poslední dobou šlapou, což nese své ovoce. V kombinaci s tmavým čalouněním je interiér ale dost tmavý, až ponurý. To proto, že designéři Kia se neobtěžovali kokpit vozu jakkoliv oživit. Akcenční interiérové obložení by rozhodně pomohlo, protože rámeček kolem středových výdechů a klik dveří situaci zachránit nedokáže.

PŘÍZNIVÁ CENA

Testovaná Kia Ceed SW 1,6 CRDi byla v nejvyšší výbavě Exclusive za 569 980 Kč, s přípatky za 45 tisíc (z nichž téměř polovina padla za nesmyslnou bezdrátovou nabíječku – součástí výbavy je speciální silnější USB a kabel stojí pár stovek). To znamená, že měla například asistent jízdy v pruzích či couvací kameru. Asistent jízdy v pruzích byl doslova zoufalý, nedokázal auto rovně navádět ani pár sekund a ve výsledku jen kličkoval ze strany na stranu a posléze se deaktivoval. Například Focus je v této oblasti úplně jinde. Kamera fungovala velmi dobře, no rozlišení také nebylo z nejlepších. Koncern Volkswagen jeho modely disponují lepším rozlišením, které oceníte především v nočních hodinách.

Test Kia Cee´d SW 1,6 CRDi


Vznětový 100kW čtyřválec není žádný sprinter, ovšem je dostatečně pružný a hlavně velmi sporný. Za více než tisíc najetých kilometrů jsme polovinu strávili na dálnicích a i tak se dlouhodobý průměr usadil na hodnotě 5,4 l/100 km. Na okresních silnicích spotřeba stabilně klesala pod 5 litrů. Motor je také velmi ekologický, protože na rozdíl od předchůdce má vstřikování močoviny, katalyzátor, filtr pevných částic a systém selektivní katalytické redukce. Vzhledem k tomu, co umí podvozek, bychom určitě raději volili tuto silnější motorizaci. Motor je tichý, ale opět známe i lepší. Focus a jeho dvoulitr je tišší. Protože když jednotku CRDi vytočíte, její menší objem se prostě víc nadře.

DVOUSPOJKU NE

Sedmistupňová dvouspojka byla asi nejslabším článkem sestavy, už jen proto, že stojí 40 tisíc Kč, což je možná adekvátní cena na současném trhu, ale také naprosto zbytečná. Kvůli novým emisním normám a cyklu WLTP je převodovka naprogramována tak, aby řadila co nejdříve co nejvyšší rychlostní stupeň, a toho se pak drží „zuby spojky“. Výsledkem jsou váhavé reakce. V režimu sport se to o něco zlepší, jenže ani tak nejde o žádnou hitparádu. Nedej bože, pokud chcete dynamicky vyrazit z křižovatky, to se jí už vůbec nelíbí. Navíc k tomu přidejte všetečný start/stop systém a rychle se naučíte tuto funkci deaktivovat už po nastartování.

Test Kia Cee´d SW 1,6 CRDi


Podvozek Ceed SW nás potěšil, je velmi plavný, avšak neztratil potřebnou tuhost. V zatáčkách se auto nenaklání, reaguje rychle a ochotně. Volant je ale naprosto mrtvý, což je vzhledem k dynamickému potenciálu ceedu škoda. Kromě i30N si z poslední doby nepamatuju auto, kde by mě řízení jakkoliv vtáhlo do děje. Standardně nabízené vektorování točivého momentu, rozumějte přibrzďování kol, vozu pomáhá při stáčení do zatáček a celkově vzato je Ceed na okresních silnicích jízdně příjemným autem. Na Focus ale rozhodně nestačí. Co se brzd týče, systém je naladěn tak, že vyžaduje velmi jemnou a delikátní práci. Pedál je totiž až moc citlivý a vyžaduje cvik.

VERDIKT

Kia Ceed SW se vznětovým motorem 1,6 je téměř dokonalé auto pro všechny, kteří žádají především zavazadelník a nízkou spotřebu, která je v tomto případě opravdu mimořádně nízká. Jízdně obstojí také bez ztráty kytičky. Dalším a nejspíš největším plus je cena. Pokud ve vás ale dříme především prakticky smýšlející řidič, pak je Focus lepším vozem.

V galerii si můžete testovaný Ceed SW 1,6 CRDi detailně prohlédnout.

Kia Ceed SW 1,6 CRDi: Technické údaje a hodnocení

+úsporný motor
+prosotrný a praktický zavazadelník
+cena
-převodovka DTC
-udržování vozu v pruzích zaostává za konkurencí
-netečné řízení a příliš citlivé brzdy
motorpřeplňovaný vznětový čtyřválec
objem1598 cm3
max. výkon100 při 4000 min-1
točivý moment320 při 2000 - 2250 min-1
převodovka7stupňová dvouspojková
zrychlení 0-100 km/h10,1 s
maximální rychlost200 km/h
spotřeba (město/mimo/kombinovaná)4,6 / 4,1 / 4,3 l/100 km
délka4600 mm
šířka1800 mm
výška1465 mm
rozvor2650 mm
pohotovostní hmotnost1377 mm
zavazadlový prostor625 / 1694 l
cena od569 980 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů