Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tiše a ochotně. Test elektrické varianty Hyundai Kona s českým původem

Naše téma
Radek Pecák | 02.01.2024
dalších 19 fotek
Hyundai Kona Electric se v druhé generaci v mnoha ohledech proměnila | foto: Radek Pecák
Nová generace modelu Hyundai Kona se už konstruovala především jako elektromobil. A právě tato verze se vyrábí pro evropské zákazníky v České republice. Před sepsáním recenze jsem ji prověřil také v šumavských kopcích.
Zatímco velká část automobilek vyrábí teprve první generace svých elektromobilů, Hyundai už přichází s následovníky. To je případ rovněž modelu Hyundai Kona Elektric, který - což patrioty může těšit - vzniká v České republice. Na rozdíl od vzhledově velmi podobných spalovacích variant stejného modelu.

Ze všech úhlů si auto můžete prohlédnout v naší galerii. V té najdete i komentáře k jednotlivým detailůmJiž první generaci ti, kteří mají s elektromobily větší zkušenosti, pokládali za velmi podařený vůz. Ostatně, česká posádka Michal Žďárský - Jakub Nábělek právě s tímto vozem zvítězila ve Světovém poháru Fia Eco Rally Cup, v němž soutěží pouze elektromobily.

Nová generace je zcela jiná. Podstatně větší, s novým typem vysokonapěťové baterie a jiným konceptem interiéru. Na výběr jsou dvě varianty s různými výkony elektromotoru a kapacitami baterie. Zkoušený vůz byl v té vyšší specifikaci.

V interiéru se volič převodovky přestěhoval ze středové konzole na sloupek volantu. Mezi sedačkami se sice ještě zapíná například vyhřívání či ventilování sedadel a je také možné otočným knoflíkem volit jízdní režim, ale jinak je tato část vozu vyhrazená kompletně pro odkládání nejrůznějších předmětů.

Na pozoruhodný představovací videoklip tohoto vozu se můžete podívat zde:

Určitě nejen mě těší, že zásadní funkce vozidla se ovládají stiskem či tahem na nějakém speciálním ovladači. Platí to třeba jak pro audiosystém nebo klimatizaci. Ovšem už nikoli pro nastavení těch asistenčních systémů, které aktuálně pokládáte při vaší jízdě za užitečné.

Tak, jak je u těch nejmodernějších aut v současnosti obvyklé, jsou totiž při každém zmačknutí startovacího tlačítka v činnosti všichni elektroničtí pomocníci řidiče. Ti pak osobu za volantem upozorňují na každé i jen minimální překročení rychlosti, na malý odstup od vozu před vámi nebo na vybočení z jízdního pruhu hlasitým pípáním.

Pokud něco z toho chcete vypnout, musíte na centrálním displeji vyhledat příslušné menu a ještě několikrát kliknout. Otravné….

Pohodlí v zimě i v létě
Kona Elektric ale jinak umí být na cestách příjemným společníkem. Ve výbavě vybavených exemplářů (což byl i případ testovaného kusu) nechybí prakticky nic. Včetně třeba ventilovaných sedadel a indukčního dobíjení telefonu.

Vzadu si dost pohodlně sednou i urostlí dospělci, kufr pojme skoro tolik věcí jako současné kombíky ve velikosti nižší střední třídy. Dobíjecí kabely navíc zde nemusejí překážet. Lze je umístit pod přední kapotu do uzavíratelného boxu.

+ Klady
•  Bohatá výbava•  Klasické ovladače důležitých funkcí
- Zápory
•  Hlasité pípání asistenčních systémů•  Jízdní vlastnosti na horším povrchu•  Horší kvalita některých materiálů
Již v testu Kony se spalovacím motorem jsem se zmiňoval o místy nižší kvalitě plastů v interiéru. To platí rovněž v případě elektromobilu.

Jízdu v Koně Electric si vychutnáte hlavně na vozovkách s kvalitním povrchem. Tam si pak lze vychutnat i opravdu svižné výjezdy ze zatáček, které umožňuje motor s výkonem 217 koňských sil a točivým momentem 255 Nm. Oba jsou navíc k dispozici prakticky souběžně se šlápnutím na plyn.

Na cestách s proděravělým asfaltem ovšem už auto poněkud znejistí a kola nejsou vždy v ideálním kontaktu s podkladem. Zřejmě je to do značné míry dáno novou, tužší strukturou karosérie.

Oproti minulé generaci se moc nevylepšily ani hodnoty spotřeby a dojezdu. Za to zase nejspíše můžou větší rozměry a vyšší hmotnost daná i zlepšením výbavy.

Byl jsem rád, že stejně jako v předcházející verzi i nyní Kona Eletric nabízí možnost volby míry rekuperace od prakticky nulové (auto pak po odlehčení akceleračního pedálu plachtí) až po silnou úroveň, kdy je nožní brzda prakticky k nepotřebě.

Auto jsem testoval v období roku, kdy teploty byly v rozmezí od 4 do 10 stupňů. A při testovacích jízdách jsem obvykle zaznamenal průměrnou spotřebu v rozmezí 18-19 kWh na sto kilometrů. Bezpečně tak lze ujet na jedno nabití přibližně 350 kilometrů v režimu, že alespoň dvě třetiny cest budou ve městech a silnicích s povolenou rychlostí do 90 kilometrů v hodině. Pokud byste byli ochotni slevit z tempa, pak určitě i 400 kilometrů. Výhradně dálniční cestování dojezd sníží na přibližně tři stovky kilometrů.

Je lepší na rychlodobíjecích stanic nedoplňovat baterii na sto procent. Po dosažení úrovně 80 procent už v zimě nabíjecí výkon velmi výrazně klesal.

Základní technická data
Karosérie: pětidveřové pětimístné SUV

Motory/Spotřeba: Elektromotor 155 – 217 koní, kapacita baterie 65,4 kWh

Převodovky: jednostupňová redukční

Dojezd: (WLTP) 514 kilometrů

Vnější rozměry: 4355x 1825x1575 mm

Rozvor: 2660 mm

Zavazadlový prostor: 466-1300 l

Max. rychlost : 172 km/hod

Zrychlení: 7,8 s

Cena: od 899 990 Kč
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů