Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Hyundai Genesis vyráží proti BMW či Mercedesu. Má pár zajímavých zbraní

Naše téma
Stanislav Švarc | 09.12.2014
dalších 25 fotek
Hyundai Genesis. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Auto od Hyundai jako konkurent pro BMW, Audi nebo Mercedes-Benz? I když tato představa může vyvolávat jízlivý pošklebek, korejský výrobce tvrdí, že takový vůz má. Jmenuje se Genesis.
A jde o skoro pětimetrový sedan, který na první pohled vlastně jako Hyundai ani nevypadá. Nejenže sází na svébytný design, jemuž dominuje především nápadná šestiúhelníková maska chladiče s výrazným žebrováním, ale také si tak trochu hraje na schovávanou. Na karoserii totiž najdeme několik nezvyklých emblémů ve tvaru rozpjatých křídel.

Ano, výrobce vozu daroval vlastní logo - jako by ho chtěl ještě víc oddělit od své klasické produkce. Klasický symbol automobilky Hyundai tak najdeme na jediném místě: na dveřích zavazadelníku.

Hyundai Genesis.


Pohled na Genesise je jinak rozhodně příjemný. Vypadá majestátně, důstojně a řekl bych, že i reprezentativně.

Dotyk luxusu
Dojem nepokazí ani interiér. Hyundai si dal záležet na výběru materiálů, takže uvnitř najdeme příjemnou kůži, hliník nebo opravdové dřevo. Právě dřevěné dekory se mi moc líbí, výrobce totiž tento přírodní materiál zpracoval takovým způsobem, že vyniká jeho přirozená struktura.

Hyundai Genesis.



Jen některé detaily trochu zklamou. Myslím, že třeba analogové hodiny na středovém panelu by si zasloužily více pozornosti, aby nepůsobily tak lacině, a také páka automatické převodovky mohla vypadat zajímavěji.

Ještě jedna drobnost mě štvala. Genesis má bohatě nastavitelné sedadlo řidiče, které umožňuje vysunutím prostřední části sedáku zvýšit podpěru stehen. To je samozřejmě fajn věc, jenže v korejském sedanu se posunutím oné části poodhalí díl z tvrdého plastu, který především při rychlém nastupování a následném zapadnutí do sedačky nepříjemně "štípne".

Ale to je asi všechno, jinak kabině není co vytknout. Palubní deska je přehledná, ovládání intuitivní a skvěle se pracuje také s palubním a multimediálním systémem. Prostoru je všude dostatek - i na zadních sedadlech.

Hyundai Genesis.


Hyundai totiž počítal s tím, že si Genesise může někdo pořídit jako "ředitelskou" limuzínu, kterou bude pilotovat najatý řidič. Proto mají cestující vzadu maximální pohodlí: vyhřívaná a ventilovaná sedadla, vlastní okruh klimatizace a mohou ovládat i audiosystém. A kdyby náhodou pan šéf potřeboval ještě víc místa pro nohy, na opěradle před sebou najde tlačítko, kterým snadno posune přední sedadlo co nejblíž palubní desce.

Interiér je na výši i z pohledu technologické výbavy. Nemá smysl vyjmenovávat všechny systémy, ale výbava zahrnuje třeba vyhřívaný volant, head-up displej, částečně digitální přístrojový štít, automatické parkování, adaptivní tempomat či hlídání jízdy ve vymezeném pruhu, v němž se auto dokáže automatickými zásahy do řízení krátce držet i samo. Okolí sleduje hned několik kamer.

A ještě jedna milá drobnost: Genesis umí sám dovřít dveře, takže s nimi není potřeba "třískat".

Hyundai Genesis.


Parádní vychytávkou je bezdotykové otevírání zavazadlového prostoru. Funguje tak, že si stačí s klíčem v kapse (nebo třeba kabelce) jen stoupnout za auto a víko kufru se za chvíli samo zvedne. Hodně šikovná věc, když máte plné ruce.

Zavazadelník má objem 493 litrů, což je spíš průměrná hodnota. 

Bez nafty, bez turba
S výběrem motorizace je to v případě Genesise mimořádně jednoduché, snazší to už být nemůže. Hyundai jej totiž nabízí v jediné verzi s benzinovým šestiválcem o objemu 3,8 litru, který spolupracuje s osmistupňovou automatickou převodovkou, a s pohonem všech kol.

Absence turbodieselu je samozřejmě v Evropě značným handicapem.

Hyundai Genesis.


Na druhou stranu, projevem se k luxusnímu velkému sedanu nic nehodí tolik jako velká, atmosféricky plněná jednotka polykající benzín. Zvlášť pokud pracuje tak sametově hladce, jako ta v Genesisu.

Právě kultivovanost je největší předností korejského šestiválce. V nízkých otáčkách se chová tiše, v těch vysokých zase sympaticky bručí. Výkon 316 koní plně dostačuje. Ne že by zadupnutí plynového pedálu způsobilo šimrání v břiše, ale síla motoru je prostě adekvátní. Jen je potřeba ho točit, to nejlepší totiž předvádí až ve druhé polovině otáček - od čtyř tisíc výš.

Hyundai Genesis.


Příliš potěšující však není spotřeba. Přestože se automatická převodovka, která mimochodem funguje velice dobře a řadí jemně a rychle, snaží volbou co nejvyšších rychlostních stupňů držet nízké otáčky, ani při největší snaze se mi nepovedlo dlouhodobě stlačit apetit pod hranici 10 litrů na 100 kilometrů. Nejčastěji mi palubní počítač ukazoval hodnoty přes 12 litrů. Což rozhodně není málo. Současně to však odpovídá průměrné spotřebě udávané výrobcem (11,6 l/100 km).

A samotná jízda? Tichá, plavná, měkká - až odpočinková. Genesis dostal skvělý podvozek, díky němuž se chová přesně tak, jak byste od manažerského auta čekali. Na dálnici působí stabilně a tak nějak samozřejmě, na rozbité silnici zase dělá všechno pro to, aby při jízdě netrpěla pozadí cestujících. Pohodlí je tady prostě na prvním místě.

Hyundai Genesis.


Pohon všech kol pak pomáhá trakci i jistotě v zatáčkách. Přesto bych se zdráhal Genesise označit jako luxusní sedan se sportovním charakterem. Nechová se neohrabaně, to vůbec ne, na svou velikost působí celkem obratně, ale v "utažených" obloucích se docela naklání a i řízení je takové vlažné, odtažité. Ano, na zakroucené okresce s ním lze snadno jet svižně, ale s pocitem, že ho do toho musíte nutit. Mnohem lepší je zvolnit, pak se vám velký Hyundai bude líbit víc.

První vážný pokus korejské automobilky uvést na evropský trh opravdu luxusní auto tedy dopadl nad očekávání dobře. Genesis potěší hlavně zajímavým vzhledem, kvalitním a prostorným interiérem i příjemnými jízdními vlastnostmi.

Hyundai Genesis.


Což však samozřejmě neznamená, že majitelé premiových sedanů hned prodají svoje bavoráky, audiny a mercedesy a houfně přestoupí k Hyundai.

Takhle svět luxusních dostavníků nefunguje. Spíš očekávám, že Genesis se bude prodávat ve skromných objemech. A může být jakkoli povedený a konkurenceschopný. Chybí mu dvě podstatné věci, které kupci prémiových aut chtějí: naftový motor a prestižní značka. Hlavně s tím druhým je potíž. Obávám se totiž, že více než 1,6 milionu korun za Hyundai dá málokdo.

Ceník najdete zde.

Hyundai Genesis: Hodnocení a technické údaje
+bohatá výbava a luxusní interiér
+pohodlný podvozek
+kultivovaný motor
-vyšší spotřeba
-menší zavazadlový prostor
motorzážehový šestiválec
objem3778 ccm
max. výkon232 kW (316 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment397 N.m při 5000 ot/min
max. rychlost240 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h6,8 s
kombinovaná spotřeba11,6 l/100 km
cena testovaného vozu1 629 990 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů