Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Citroën DS3 Faubourg Addict je parádní hravá stylovka. Škoda vyšší ceny

Naše téma
Stanislav Švarc | 12.06.2014
dalších 19 fotek
Citroën DS3 Faubourg Addict. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Citroën DS3 je už sám o sobě poměrně exkluzivní záležitost. S paketem Faubourg Addict však má být tenhle drobek ještě výjimečnější a elegantnější.
A je třeba přiznat, že se to docela povedlo. Zásluhu si připisuje hlavně speciální lak Whisper, který zajímavým způsobem kombinuje černou barvu s blyštivými fialovými odlesky. Fialová přitom vynikne hlavně za slunečného počasí.

K paketu dostanete také sedmnáctipalcová kola s diamantovým výbrusem a středem barevně sladěným s odstínem karoserie. Součástí jsou i chromové doplňky a vnější zpětná zrcátka s laserově vypáleným vzorem DS. Stejný motiv najdeme i na střeše.

Citroën DS3 Faubourg Addict.


Výsledek opravdu vypadá hodně zajímavě, líbí se mi, ale určitě se hodí spíš k něžnému pohlaví. "Nafialovělá" DS3 totiž působí až moc jako módní doplněk - třeba jako značková kabelka. Nebo šperk.

Z malého Citroënu přitom lze (naštěstí) velice snadno vytvořit i drzého rošťáka, stačí vybrat jiné barevné provedení. Ale to už nijak nesouvisí s paketem Faubourg Addict, takže to sem teď nepatří... Obecně ale tohoto francouzského prcka řadím mezi nejpohlednější auta současnosti.

Voňavý a hezký
Líbí se mi i interiér, který sice prozrazuje příbuznost s "obyčejným" modelem C3, ale díky použití zajímavých dekorů vypadá výrazně hodnotněji. Povedená jsou také kožená sedadla (jen je škoda, že se nedají nastavit do nižší polohy) a protože celek tvoří detaily, tak musím zmínit i skutečnost, že DS3 uvnitř vždycky hezky voní. Má totiž ve výbavě decentní aromatický osvěžovač vzduchu. Ano, je to drobnost, ale i ona se podílí na mimořádně příjemném pocitu z interiéru.

Citroën DS3 Faubourg Addict.


Kabina jinak vzhledem k rozměrům a koncepci třídveřového vozu samozřejmě nevyniká prostorností. Vpředu je všechno v pořádku, vzadu je to horší. Využitelnost zadních sedadel navíc snižuje i horší přístup k nim. S trochou snahy se ale použít dají. Zavazadelník poskytuje objem 285 litrů, což není moc, ale díky šikovnému tvaru pojme překvapivě docela dost věcí.

Turbocharakter
Přiznám se, že když jsem DS3 spatřil v roce 2009 poprvé, měl jsem obavy, aby nešlo jen o navoněnou, předraženou stylovku, která bude mizerně jezdit. Už během prvního svezení o pár měsíců později se ale veškeré pochybnosti rozptýlily. Skvěle jsem se za volantem cítil i teď, o čtyři roky později.

Důvodů je několik. Především se pod kapotou ukrýval nejlepší možný motor v nabídce - benzinová přeplňovaná šestnáctistovka THP s výkonem 156 koní. Tu dnes motoráři umí vyladit na vyšší výkon, například v ostré verzi DS3 Racing má 207 koní, v Peugeotu RCZ R dokonce 270 koní, ale 156kusové stádo je víc než dostatečné.

Citroën DS3 Faubourg Addict.


Drobný Citroën DS3 totiž váží jen necelých 1150 kilogramů, takže dokáže být hodně rychlý. Podíl na tom má i sympatický charakter pohonné jednotky. Maximum točivého momentu je k dispozici už od 1750 otáček a od této hranice se motor prezentuje téměř lineárním nárůstem výkonu až skoro k omezovači, který zasahuje v 6600 otáčkách. Zřetelná výkonová špička sice chybí, ale to snad ani nevadí. Další silnou stránku "turbošestnáctky" je také poměrně pohotová odezva na plyn a jen skromný turboefekt.

Pohonné ústrojí také vytváří příjemný zvuk. Při klidné jízdě je jen lehce ubručený, ale když se rozhodnete auto pořádně prohnat, přidá se kromě vyšší hlasitosti také darebácké "štěkání" po ubrání plynu. DS3 i díky tomu působí nadšeně a hravě.

Citroën DS3 Faubourg Addict.


Tento dojem umocňuje i zbytek auta. Podvozek je sice tvrdý, na rozbité silnici prozrazuje každou nerovnost a občas i nepříjemně odskakuje, v zatáčkách a na hladké vozovce však funguje skvěle. Někdy se DS3 zachová až zřeštěně, třeba když v rychlém oblouku zvedne jedno zadní kolo, nebo po ubrání plynu lehce vyhodí záď, ale nikdy to není záludné.

Drobnou výtku lze mít k řízení, které by mohlo být strmější i citlivější. Naopak řazení je bez výhrad, trvanlivě působily i brzdy.

Kromě slušné dynamiky a zábavného jízdního projevu potěší ale i tak "přízemní" záležitost jako přijatelná spotřeba paliva. Po 630 kilometrech ve všech myslitelných režimech palubní počítač ukazoval průměr 7,3 l/100 km. Mimo město lze s trochou snahy jezdit i za zhruba pět litrů.

Citroën DS3 Faubourg Addict.


Co naopak příliš nepotěší, je cena. Základní provedení vyjde na 388 900 korun, ale pohání ho nepříliš potentní tříválec. Nejlevnější verze s přeplňovanou šestnáctistovkou stojí už 513 100 Kč. A pokud zatoužíte po lepší výbavě, může se cena za francouzskou stylovku snadno přehoupnut dokonce přes 600 tisíc. Kompletní ceník najdete zde.

Citroën DS3 1.6 THP Faubourg Addict: Hodnocení a technické údaje
+vzhled
+silný a úsporný motor
+pěkný interiér
-vyšší cena
-méně citlivé řízení
-zadní náprava občas odskakuje
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1598 ccm
max. výkon115 kW (156 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment240 N.m při 1750 - 4000 ot/min
max. rychlost210 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h7,3 s
kombinovaná spotřeba5,8 l/100 km
cena testovaného vozu618 600 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů