Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: BMW M3 Competition je skvělé auto pro ty, kteří se nenechali zlomit dobou

Naše téma
František Vahala | 25.01.2018
dalších 35 fotek
BMW M3. | foto: Ondřej Kroutil
/VIDEO/ Samozřejmě, že si v dnešním světě můžete vybrat desítky různých obyčejných aut, kterými pravděpodobně nakonec každý den jezdíte. Ale všichni víme, že vás stejně přitahuje něco jiného. Živelné, drsné a zábavné BMW M3 je přesně příkladem toho, co nás i vás baví.
Fakt, že má auto třeba 400 koní, ještě automaticky neznamená, že je zároveň zábavné. Může být velmi rychlé, ale zároveň může působit sterilně. U mnohých nových aut je to skutečně tak, není to nic zase tak výjimečného. Když ale už tři dekády budujete symbol a kult známý celému světu jako BMW M3, jste zatíženi velkou zodpovědností a zároveň určitě chcete předvést, co dokážete.

A to za každou cenu, protože za pár let už to možná takhle pořádně nepůjde. Inženýři z Mnichova udělali u páté generace BMW M3 (s označením F80, na trhu je od roku 2014) všechno proto, abyste se v jejich ostrém sedanu nenudili ani chvíli.

Zatímco samotná platforma je logicky ocelová, nejsilnější verzi kultovního sedanu odlišuje od těch běžných třeba i použití hliníku na kapotu a dveře. A šlo se ještě dál, z pevného a lehkého karbonu je vyrobena například střecha nebo hnací hřídel. A to jde pouze o pár zajímavostí, které nejsou, na rozdíl od jiných, na první pohled vidět.

Naprosto nepřehlédnutelná...
Co je ale patrné hned při seznámení s testovacím vozem je rozhodně výrazná zářivě žlutá metalíza Austin Yellow, díky níž je vůz naprosto nepřehlédnutelný. M3 sedí nízko u asfaltu a její podběhy vyplňují 20palcové disky kol z lehké slitiny zvané Star-spoke 666M, které platí při pořízení vozu za absolutní nutnost – jsou vyzývavé a moderní, ale zároveň připomínají minulost.

Karoserie je samozřejmě významně osvalená, s mohutnými nádechy vzduchu a tradičními čtyřmi koncovkami výfuku o průměru 80 mm. K němu se ještě dostaneme…

BMW M3.


BMW M3 samozřejmě zve k usednutí do luxusního interiéru, kterému dominuje bílá jemnozrnná kůže Merino. Tu najdete v příslušenství BMW Individual. I když možná není tak praktická, na výrazně tvarovaných sedadlech z paketu Competition vypadá senzačně. Skvělý posaz za multifunkčním volantem netřeba dlouho popisovat – jakmile si nastavíte vše potřebné (systém iDrive považuji za jeden z nejpřehlednějších a nejrychlejších), můžete chvilku nasávat atmosféru, ale já vám zaručuji, že mnohem raději sáhnete po startovacím tlačítku.

To, že auto zvenku (i zevnitř) vypadá dobře, je jedna věc, ale to, co celou M3 definuje, je její srdce. Jistě se shodneme, že pořádné chlapské BMW má mít řadový šestiválec (už je tomu tak nějakých 80 let). A to je také přesně to, co pod kapotou najdete a co vám při každém nastartování zježí chlupy na zátylku.

V aktuálních modelech BMW M3 a M4 (kupé) je nový motor, vyvinutý dle marketingu tradičně s cílem dosažení vyššího výkonu a točivého momentu při nižší spotřebě. Šestiválec s označením S55, který nahradil dříve používaný osmiválec, využívá technologii BMW M TwinPower Turbo, kterou definují hlavně dvě turba, ale také přímé vstřikování paliva, systém variabilního časování ventilů Valvetronic a časování vačkových hřídelí Double-Vanos.

... a nepřeslechnutelná
Samozřejmostí je celá řada dalších specialit. Kromě velmi lehkého olejového čerpadla z magnézia zmiňme například speciální chlazení. Mimo hlavního chladiče systémy využívá přídavné chladiče pro okruhy s nízkou a vysokou teplotou. Celkový výkon dosahuje 431 koní, točivý moment vrcholí hodnotou 500 Nm.

V testované verzi Competition navíc doznal posílení, takže na zadní kola přes dvouspojkovou převodovku s možností ryze manuálního řazení posílá celých 450 koní a 550 Nm.

A dobrá zpráva pro puristy: v nabídce je i nadále manuální převodovka.

Jestliže M3 nikdo nezaznamená, když stojí na ulici, stačí ji nastartovat a vše se mění. Příplatkový titanový výfuk mohutně zaprská do okolí a pak už je temně hučí. Už první rozjezd je zážitek, ale jakmile jsou všechny kapaliny řádně prohřáté, začíná ta pravá slast.

Způsob, jakým se šestiválec vytáčí a jak neustále drtivě žene sedan vpřed, je nepřenosný. Jakmile se nadechnou turba, začíná nepochopitelné drama. Omezovač štěkne v 7600 ot/min a poté páčkou pod volantem přeřazuji. Následuje další kopanec síly a opět brutální zrychlování. A tak se to neustále opakuje, samozřejmě za doprovodu lahodného, sytého tónu neuvěřitelně hlučného výfuku a občasného střílení a prskání. Dynamika je skutečně skvělá! A převodovka? Ta také. Řadí dle zvoleného režimu a vašich povelů, které poslouchá na slovo.

BMW M3.


Přenos síly je hrubý a brutální. Stačí v zatáčce odřadit na trojku a zadní kola se chtějí protáčet, záď vybočuje. Samosvor funguje velmi citlivě, stejně jako stabilizace. Vypínám ji až třetí den, když už jsme s celou brutalitou kamarádi. Zas a znovu vytáčím motor k radostnému vrcholu a sám se divím, jak dramaticky M3 působí.

Učí i trestá
Stavitelný podvozek s novými pružinami, tlumiči a stabilizátory nezaostává a pracuje na tom, aby všechna kola zůstávala na silnici. S mým stylem jízdy má práce dost, ale chápe se jí se ctí a ničím mě neruší, naopak díky informacím od kol dobře vím, co se zrovna děje. I řízení je velmi přesné, s téměř ideálně nastaveným posilovačem. Tohle auto dokáže hodně učit…

 

Mocný zátah přináší ničím neředěný zážitek, v dnešním světě až nečekaně živelný. Akcelerace na stovku zabere pouze čtyři vteřiny a maximální rychlost (s příplatkem v podobě M Driver paketu) 280 km/h není zdaleka tak vzdálená, jak se může zdát – zejména když máte kousek od domova neomezený autobahn. O dynamice může něco napovědět námi naměřená čtvrtmíle s pevným startem, kterou M3 (s funkcí launch control) zvládla za 11,907 s.

Samozřejmě, že během intenzivního testování dosahovala spotřeba paliva značně vysoké úrovně, nad 20 l/100 km. Ale upozorňuji, že to bylo s využitím plného potenciálu techniky. Běžné ježdění znamená slušných 12 až 13 l/100 km, ale největší radost vám v tomhle ohledu M3 udělá v momentě, kdy povezete babičku do nemocnice. V případě klidné jízdy za doprovodu audia od Harman Kardon totiž M3 v pohodě zvládne jezdit za 9,5 l/100 km, a přitom stále nebudete brzdou provozu… Na 450koňový třílitr celkem slušné, ne?

Dynamickým projevem a charizmatem si mě BMW M3 zcela získalo. A co schopnost zpomalovat? Příplatková karbon-keramická brzdová soustava sice stojí necelých 200 000 Kč, ale pokud už řešíte takto dravou bestii, rozhodně ji potřebujete. Způsob, jakým M3 brzdí rozjetou hmotu, totiž sice může slabším kusům způsobit nevolnost, vy se na něj ale rádi spolehnete.

BMW M3 Competition je skutečně hrubé a drsné auto pro chlapy, které odpouští jen minimálně. Umí být krotké, ale moc se mu do této pózy nechce. A když ho dostanete do ruky třeba na okruhu, můžete se vyřádit.

Je asi jasné, že čitelné a samozřejmé smyky jsou denním chlebem a záleží vždy pouze na tom, jaký budete mít soucit s pneumatikami. V tom přenosu výkonu na vylepšený zadní diferenciál a poté na kola je něco chuligánského, co dělá jízdní zážitek ještě mnohem intenzivnější.

Z toho, co jsem popsal je asi jasné, že M3 je alfa samcem stáda a nestojí pár korun. Základní verze za 2 119 000 Kč včetně daně ještě není tak drahá, ale pokud si budete v konfigurátoru trochu vymýšlet, což se stane, můžete se dostat na výrazně vyšší částku. V případě testovaného vozu to znamená cca 2,8 milionu Kč. Pokud si ale příplatkové prvky zvolíte smysluplně, super kára vás vyjde na 2,5 milionu Kč. Věřte mi, že to není mnoho vzhledem k tomu, co dostanete…

Kompletní ceník najdete zde.

BMW M3 Competition: Hodnocení a technické údaje
+skvělý motor a převodovka
+jízdní vlastnosti
+dravost a zábava
-neustálá hrozba ztráty řidičského oprávnění
-nepraktičnost bílého čalounění
-není pro méně zkušené řidiče
motorzážehový šestiválec, přeplňovaný dvěma turbodmychadly
objem2979 cm3
max. výkon331 kW (450 k) při 7000 ot/min
max. točivý moment550 Nm při 1850-5500 ot/min
převodovkaautomatická, sedmistupňová
max. rychlost280 km/h
zrychlení 0-100 km/h4,0 s
spotřeba paliva (město/mimo město/kombinovaná)12,0/6,9/8,8 l/100 km
délka4671 mm
šířka1877 mm
výška1431 mm
rozvor2812 mm
pohotovostní hmotnost1635 kg
zavazadlový prostor340 l
cena od2 119 000 Kč (BMW M3)
cena testovaného vozu2 829 090 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů