Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tesla plně odhalila levný Model 3. Má jedinečný interiér a budou dvě verze

Naše téma
Jan Zajíc | 29.07.2017
dalších 14 fotek
Tesla Model 3. | foto: Tesla
Americká automobilka Tesla konečně odhalila všechny důležité informace o svém novém elektromobilu Model 3. Nejdostupnější vůz značky už si také převzalo prvních 30 zákazníků.
Tesla sice Model 3 představila už loni na jaře, na produkční verzi jsme ale museli čekat přes rok. Teprve letos na začátku července totiž automobilka zahájila sériovou výrobu, přičemž některé detaily si výrobce stále nechával pro sebe. Zvedavi jsme byli především na interiér, který měl být velice minimalistický a strohý.

A takový nakonec opravdu je. Model 3 má jednoduchou palubní desku, postrádá klasické fyzické ovladače a dokonce nemá ani tradiční přístrojový štít. Místo něj tu najdeme obrovskou 15palcovou obrazovku, která slouží jako hlavní ovládací i zobrazovací prvek.

Dokonce i aktuální rychlost ukazuje právě tento displej - rychloměr má místo v jeho levé horní části.

K dispozici konečně máme také řadu technických detailů. Začněme rozměry: Model 3 na délku měří 4694 milimetrů, široký je 1849 mm a vysoký 1443 mm. Rozvor dosahuje 2875 mm. Auto je pětimístné a zavazadlový prostor má objem 423 litrů.

Důležitější ale jistě jsou informace o dojezdu. V tomto případě záleží na zvolené verze vozu. Tesla zatím uvedla dvě. První varianta, ta základní, by měla na plně nabité baterie urazit 352 kilometrů, druhá (a dražší) pak 498 km. Kapacity baterií zatím neznáme. Neznáme ani dobu nabíjení z klasické "evropské zástrčky".

Tesla Model 3 - základní verzeTesla Model 3 - verze s delším dojezdem (Long Range)
pohotovostní hmotnost1610 kg1730 kg
dojezd352 km498 km
zrychlení 0-60 mph (96 km/h)5,6 s5,1 s
maximální rychlost209 km/h225 km/h
doba nabíjení z rychlonabíječky (Supercharger)209 km za 30 minut274 km za 30 minut

Tesla současně potvrdila, že základní verze bude bez daní stát 35 tisíc dolarů (asi 777 tisíc korun). Provedení s delším dojezdem vyjde na 44 tisíc dolarů (976 tisíc Kč). Standardní výbava zahrnuje například 15" dotykový displej, dvozónovou klimatizaci, rádio, textilní čalounění, dva USB vstupy, infotainment s navigací, LTE internet, Wi-Fi hotspot, parkovací kameru, 12V zásuvku, 8 airbagů a řadu bezpečnostních asistentů či záruku na 4 roky nebo 80 tisíc kilometrů.

Na akumulátor Tesla poskytuje záruku na 8 let, případně na 160 tisíc km.

Jak víme, výroba se už rozběhla. V pátek dokonce Tesla předala prvních 30 vozů zákazníkům z firemních kruhů, kteří se ještě budou podílet na finálním testování. Další zájemci (Tesla prý nasbírala půl milionu objednávek) se i přes zvyšující se produkci svých aut zřejme dočkají až v roce 2019. Příští rok chce Tesla vyrobit půl milionů exemplářů Modelu 3.

I z toho je zřejmé, že také evropští zákazníci se Modelu 3 dočkají nejdříve v roce 2019.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů