Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tenhle Mercedes ujel už přes milion kilometrů. S jakými náklady?

Naše téma
Dominik Valášek | 25.01.2017
dalších 9 fotek
Mercedes-Benz třídy E s milionem najetých kilometrů. | foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz generace W124 se zapsal do dějin nesmazatelným písmem jako spolehlivé auto, jehož jednoduchou a robustní techniku hned tak něco nezastaví. Utvrdit nás o tom chce další exemplář tohoto typu, který najel už přes milion kilometrů.
Michaelu Nicklovi je dnes 55 let a už velmi dlouhou dobu je zaměstnán u Daimleru v továrně v německém Sindelfingenu, kde aktuálně pracuje na výrobní lince SUV Mercedes-Benz GLE. Proto není divu, že si v průběhu času pořídil vlastní nový Mercedes.

V roce 1992 využil zaměstnanecké slevy a zakoupil si právě tehdejší třídu E – Mercedes s generačním označením W124. Peněz nebylo nazbyt, takže sáhnul po jednom ze slabších a méně vybavených modelů 200 D s dvoulitrovým atmosférickým dieselem o výkonu 75 koní. V té době ještě netušil, že právě dieselové „dvoukilo" se stane jedním z nejspolehlivějších aut v historii.

Čtěte také: Mercedes C124 oslaví třicet let. Dnes jde o zajímavý youngtimer

Původní záměr zněl nechat si auto jen chvíli a posléze jej prodat, ideálně ještě s drobným ziskem díky zaměstnanecké slevě. Jenže v první polovině devadesátých let se poprvé přišlo na škodlivost pevných částic, které vypouští dieselové motory, takže ceny výrazně padly a Michael si svůj vůz nakonec nechal až do dnešních dnů.

Jak čas plynul a Mercedes jezdil, měnily se běžné spotřební věci jako spojka, brzdy, vodní pumpa... Vlastně jediným nestandardním náhradním dílem ve výpisu je alternátor.

Svého majitele nechal Mercedes ve štychu jen jednou, když se při 445 tisících kilometrech vysypala spojka. Došlo také na jednu drobnou nehodu, kdy Michael se svým vozem trefil auto před sebou. Naštěstí se nejednalo o nic vážného, takže nová světla, chladič, nárazník a kapota umožnily vozu opět vyjet.

Čtěte také: Majitel Tesly uvízl v poušti. Auto nestartovalo kvůli ztrátě mobilního signálu

Jak je z fotek patrné, W124 není žádná „voňavka". Auto sloužilo na denní dojíždění po dlouhých 25 let, nevyhnulo se drobným šrámům, ale ani rzi. Podstatné ovšem je, že zůstalo po celý život v rukou jednoho majitele, který se o něj staral a dokonce si přepečlivě vedl i záznamy o investicích.

Podle Michaelových tabulek stál provoz Mercedesu za 25 let a milion kilometrů dohromady 58 563 eur (asi 1,58 milionu korun) na náhradních dílech a dalších 53 786 eur (zhruba 1,45 milionu korun) na naftě.

Na první pohled mohou vypadat tyto sumy hrozivě, ale když se rozpočtou do 25 let, zase o takovou finanční zátěž se nejedná. Jednoduchým výpočtem zjistíme, že jde v průměru o 122 tisíc korun na rok. Anebo tři koruny na kilometr (bez amortizace).

Nakonec tak asi neexistuje moc aut, které by milion kilometrů odjezdily takhle levně.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů