Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Takhle bude vypadat malé SUV od Škody. Jeho předobraz nabízí nejedno překvapení

Naše téma
Jan Zajíc | 05.03.2018
dalších 18 fotek
Škoda Vision X. | foto: Škoda Auto
Škoda konečně odhalila podobu svého nového konceptu Vision X. Studie se zářivě zeleným lakem přitom dost výrazně naznačuje, jak bude vypadat chystané malé SUV mladoboleslavské značky. A budoucnost možná poodhaluje i použitou techniku.
Tou můžeme začít. Poprvé je tu využito spojení pohonu, který kombinuje stlačený zemní plyn (CNG), benzin a elektřinu, a také motoru s řemenem poháněným startovacím generátorem vpředu a elektromotorem na zadní nápravě. Ten je schopen se sám postarat o pohon vozidla na krátkých cestách.

Spalovacím motorem je agregát 1.5 TSI G-TEC. Jde o čtyřválec přeplňovaný turbodmychadlem, vyvinutý speciálně pro spalování stlačeného zemního plynu, případně benzinu. Při provozu na CNG motor podává maximální výkon 130 koní (96 kW) a maximální točivý moment 200 Nm.

Stlačeným zemním plynem může být klasický zemní plyn, bioplyn nebo syntetický plyn e-gas, vyráběný z obnovitelných zdrojů energie. Škoda tvrdí, že při provozu na klasický zemní plyn vypouští vůz na CNG o 18 až 25 % méně emisí CO2 než model s benzinovým motorem se srovnatelným výkonem. Také podíl oxidu dusíku, jemného prachu a dalších škodlivých látek je prý výrazně nižší v porovnání s benzinovými nebo dieselovými motory. Příměsí bioplynu se emise CO2 dále snižují. V případě 100% podílu bioplynu nebo syntetického plynu je provoz vozidla s pohonem na CNG z hlediska produkce emisí CO2 neutrální.

Nádrže na CNG se nacházejí pod zadním sedadlem a za zadní nápravou. Spalovací motor roztáčí kola přední nápravy, kola zadní nápravy pohání elektromotor. Ten se spíná jen v případě potřeby, tedy když je potřeba aktivovat větší sílu při rozjezdu (boost-efekt) nebo zlepšit trakci například mimo zpevněné silnice. Kapacita kompaktních akumulátorů pro elektromotor postačí k tomu, aby studie s čistě elektrickým pohonem ujela až dva kilometry.

Vision X je prvním automobilem značky Škoda s pohonem všech kol, který nemá kardanovu hřídel. Podle automobilky má toto řešení několik výhod. Nižší hmotnost techniky například znamená nižší spotřebu. Elektromotor se navíc zapojuje jen tehdy, když je to potřeba.

Pohonnou jednotku na CNG podporují dva elektromotory. Spalovací motor spojený s řemenem poháněným startovacím generátorem (RSG) a druhý elektromotor na zadní nápravě společně zajišťují funkci pohonu všech kol.

Koncept Škoda Vision X.


Energii čerpá elektromotor ze 48voltového ion-lithiového bateriového palubního systému. Díky rekuperaci se ion-lithiové baterie za jízdy dobíjejí: při brzdění a takzvaném plachtění proměňuje Vision X kinetickou energii na energii elektrickou, kterou ukládá do akumulátorů a později využívá k jízdě.

Maximální točivý moment elektromotoru 70 Nm je k dispozici hned od rozjezdu, což zlepšuje akceleraci. Mezi výhody použitých akumulátorů patří zejména nízká hmotnost, vyšší kapacita a dostupná cena. 

Studie jezdí dle potřeby s pohonem předních, zadních nebo všech kol. Celkový dojezd na jedno natankování CNG a benzinu činí až 650 kilometrů. Systémový výkon obou pohonných jednotek umožňuje studii zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,3 s, maximální rychlost činí 200 km/h.

Na zádi chybí logo
Design exteriéru studie odkazuje na poslední vývoj aktuálního designového jazyka modelů SUV značky Škoda. Vision X měří na délku 4255 mm, 1807 mm na šířku a 1537 mm na výšku. Rozvor činí 2645 mm a objem zavazadlového prostoru 380 litrů. Zvláštností studie je použitá kombinace lakování, která používá zelenou barvu Flex a antracitový odstín. Vybrané prvky v interiéru mají stejnou barvu jako karoserie.

Nechybí tradiční maska chladiče s vertikálními dvojitými lamelami a nad ní umístěné logo značky. Maska chladiče i logo jsou podsvícené. 

Charakteristický tvar dvoudílných předních světlometů navazuje na design předchozích modelů SUV Karoq a Kodiaq. U studie Vision X jsou však nově uspořádány jednotlivé funkce světel. Horní světlomety, každý se čtyřmi čočkami z ručně broušeného křišťálu, nabízí funkci světla pro denní svícení a funkci směrového světla s technologií LED. Diody směrového světla se pohybují jako běžící pás (funkce postupného rozsvícení). Světla, která se nacházejí pod nimi a která jsou také vyrobena z broušeného křišťálu, nabízejí LED potkávací světlo a LED dálkové světlo.

Přepracovaný tvar, který je přesto typický pro značku Škoda, mají i trojrozměrné LED zadní skupinové svítilny. Jsou také dvoudílné, přičemž oba prvky, které jsou od sebe oddělené a zapuštěné do zádě vozu, tvoří společně tvar písmene C, typický prvek vozů Škoda. Ani tady nechybějí ostře řezané prvky z křišťálového skla, které jsou zasazeny po obvodu zadních světlometů.

Koncové světlo, umístěné v horním světlometu, je tvořeno LED diodami, které mají stejný trojrozměrný tvar jako diody světla pro denní svícení v horní části předních světlometů.

Zajímavou, překvapující ale hezky vypadající novinkou je nápis ŠKODA umístěný na zádi. Logo automobilky už tu nenajdete. 

Nový design interiéru
Interiér koncepčního vozu nabízí podle Škody velkorysý a variabilní prostor pro cestující i zavazadla. Dominantním prvkem je široká přístrojová deska, jejíž linie vychází z charakteristického tvaru přední části kapoty motoru. Na přístrojové desce se nachází trojrozměrné prvky, například ve výdechu vzduchu. V interiéru se také nachází mnoho speciálních prvků, automobilka zmiňuje například kombinace použitých materiálů, která zahrnuje prodyšné textilní látky, umělou kůži a pogumované povrchy.

Škoda Vision X.


Dále má studie středovou konzoli s povrchem z broušeného skla, které umožňuje výhled na displej. Displej propojený s řízením pohonu zobrazuje tok energie obou motorů a fungování pohonu. Vícebarevné grafiky zobrazují točivý moment pohánějící kola přední a zadní nápravy.

Nás zaujaly také nápisy ŠKODA ve výplních dveří.

Vision X samozřejmě pokračuje také v digitalizaci modelů značky Škoda nabídkou digitálních služeb, jako jsou například Smart Parking, HoppyGo, TwoGo nebo CareDriver. Tyto služby například navádějí řidiče k volnému parkovacímu místu, nabízí vozidlo k pronájmu v momentě, kdy není využito, nabízí možnosti spolujízdy nebo se starají například o vyzvednutí dětí v mateřské škole, když to rodiče včas nestíhají.

Na palubě je také digitální přístrojový panel, který nabízí možnosti individuálního výběru a uspořádání jednotlivých informací. Koncepční vůz také disponuje nově vyvinutým palubním monitorem s digitálním rozhraním HMI. Barevný displej s vysokým rozlišením a dotykovou obrazovkou je integrován jako samostatný monitor nad středovou konzolí do přístrojové desky.

Po otevření dveří se řidiči zobrazí individuálně nastavitelná uvítací obrazovka, která poté slouží jako hlavní displej a ovládací jednotka ke všem funkcím infotainmentu a konektivity, které jsou během jízdy k dispozici. Zároveň dochází k aktivaci osobního nastavení sedadla řidiče a komfortních funkcí, jako klimatizace a ventilace a oblíbené hudby, které jsou uloženy v klíči.

Stisknutím tlačítka se vysune palubní monitor s integrovanou dokovací stanicí, kam je možné zasunout chytrý telefon. Zapojením mobilního telefonu je možné díky online připojení nebo aplikaci chytrého telefonu na palubě ihned využívat všechny integrované funkce infotainment systému. Dále je možné využít adresy a záznamy kalendáře uložené na chytrém telefonu a individuální jízdní chování řidiče pro vyhledání dalšího cíle cesty a návrhu různých tras.

V kufru je skateboard a dron 
Zavazadlový prostor obsahuje speciální systém, kterým lze upevnit dva elektricky poháněné skateboardy. Bezpečně jsou uloženy také dvě helmy a dron s kamerou, kterou lze zaznamenat videoklip z jízdy na skateboardu. V opěradlech sportovních sedadel řidiče a spolujezdce jsou také připevněny vyjímatelné ochranné pomůcky, které chrání krční páteř a záda jezdce na skateboardu.

Skateboard má sloužit k dojetí takzvaného posledního kilometru - podobně jako chystaná koloběžka.

Ve středové konzoli jsou integrovány dvě sportovní lahve.

Jak už bylo řečeno, Škoda Vision X představuje předobraz chystaného malého SUV, které bude stát na platformě MQB-A0 a bude blízce příbuzné s již prodávaným Seatem Arona. 

Kdy se objeví produkční verze, zatím jistě nevíme, ale pokud Škoda zopakuje strategii, kterou předvedla v roce 2016 s Kodiaqem, dočkáme se ještě letos.

Kodiaq měl totiž předobraz v podobě konceptu Vision S, který byl také poprvé odhalen na ženevském autosalonu. Produkční vůz pak byl představen 1. září a ještě před koncem roku byl spuštěn předprodej.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů