Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Světový den obětí dopravních nehod připadá na neděli, v ČR proběhnou pietní akty

Naše téma
Viola Procházková | 18.11.2023
foto: Viola Procházková
Každý rok v souvislosti s dopravními nehodami po celém světě umírá 1,3 milionů lidí. Právě jim patří vzpomínková akce, která se letos koná již po třicáté.
Přestože počet smrtelných dopravních nehod každoročně mírně klesá, stále v nich umírají stovky tisíc účastníků silničního provozu. Například u dětí a dospívajících jde o vůbec nejčastější příčinu smrti. Světový den vzpomínek na oběti dopravních nehod vyhlašuje Světová zdravotnická organizace vždy na třetí neděli v listopadu a v letošním roce připadá na 19. listopadu. První akce se konala v roce 1993, letos tedy proběhne již po třicáté. 

„Tento významný den můžeme vnímat jako prostor pro pietu, vyjádření solidarity i připomínku dlouhodobých dopadů na životy zúčastněných. ale také jako prostor pro vlastní zamyšlení, jak sami osobně přispíváme ke zvyšování bezpečnosti na našich silnicích,” říká Michaela Blatná z Českého sdružení obětí dopravních nehod, které je v České republice hlavním organizátorem. „Srdečně vás zveme k osobní účasti nebo i vzdálené tiché vzpomínce.”

Nejvýznamnější pietní akt proběhne v 11 hodin u Památníku obětí dopravních nehod u nultého kilometru dálnice D1 v Praze 4 na Chodově, za parkovištěm čerpací stanice Mol pod pěší lávkou z ulice Kloknerova. Na něj v 15 hodin naváží ekumenické bohoslužby v dálniční kapli, která se nachází na odpočívadle dálnice D5 na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. kilometru směrem na Prahu, a také v kostele svatého Prokopa v Letovicích v okrese Blansko. Na jejich pořádání spolupracují zástupci místních křesťanských církví s Psychosociálním intervenčním týmem ČR.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů