Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co mít v autě na cestu k moři? Jen svačina a pití nestačí

Naše téma
Viola Procházková | 24.06.2023
foto: Freepik
Mnohahodinová jízda autem do vaší dovolenkové destinace může být velmi otravná, ale i celkem příjemná. Jak se připravit, abyste všem pasažérům zajistili tu druhou možnost? Přinášíme šest užitečných tipů, co by vám při cestě k moři nemělo na palubě vašeho vozu chybět.
Zbývá jen pár dní, a desítky tisíc Čechů vyrazí na dovolenou do přímořských středisek. Podle průzkumu agentury IPSOS, realizovaného pro firmu HoppyGo, plánuje 41 procent Čechů strávit dovolenou v zahraničí. Na první příčce zájmu zůstává tradičně Chorvatsko, následované Řeckem a Itálií. Zároveň stoupá počet těch, kteří cestu za odpočinkem u moře absolvují autem.

Jen pro představu, na Makarskou riviéru dojedete přibližně za devět hodin, do italského Rimini za podobnou dobu, cesta na Korfu vyjde dokonce na dvacet hodin. 

Připravit se na tak dlouhou cestu není jednoduché, zejména pak vymyslet, co všechno potřebujete mít po ruce v kabině auta. Kvůli ubrousku nebo nabíjecímu kabelu se totiž určitě nechcete prohrabávat kufrem, nacpaným k prasknutí. Na co nezapomenout, abyste zajistili během jízdy pohodlí a dobrou náladu všem členům posádky? 

1. Peníze a doklady
Platební karty dnes sice berou i obchody v zapadlých vesničkách, přesto je dobré mít s sebou aspoň malý obnos v hotovosti - ideálně v měně státu, jímž zrovna projíždíte, nebo v eurech. Nikdy nevíte, kam vás okolnosti zavanou, a peníze představují první krok k řešení jakéhokoliv problému. 

Také doklady chcete mít na dobře přístupném místě. Při cestách po Evropské unii stačí platný občanský průkaz (platí i pro děti), v případě řidiče také ten řidičský. Přibalte průkaz zdravotní pojišťovny, případně doklad o připojištění, malý technický průkaz vozu a zelenou kartu. Nezapomeňte na euroformulář záznamu o dopravní nehodě - štěstí přeje připraveným! - a kontakt na asistenční službu.

Jedete-li půjčeným vozem, mějte u sebe doklad o zápůjčce. „Doklad by měl obsahovat základní identifikační údaje majitele a osoby, jíž je vozidlo zapůjčeno, specifikace příslušného vozidla, datum vystavení a samozřejmě i podpis majitele vozidla, optimálně notářsky ověřen,“ radí dopravní expert Roman Budský z Platformy VIZE 0. „Text dokladu by měl být napsaný anglicky, případně i v jazyce používaném ve státě, na jehož území se budete pohybovat.“

2. Svačina a pitný režim
Plný žaludek je hlavním předpokladem spokojenosti a platí to zejména u dětí. Mějte proto po ruce dostatek malých svačinek, které můžete průběžně rozdávat. Abyste si ušetřili nervy, vyhněte se jídlům, která se rozlévají (například jogurty) i která nadměrně mastí nebo drobí. Řízek v chlebu je sice klasika našich předků, ale kromě kulinářského zážitku s sebou nese také umaštěné prsty, hořčici namazanou na sedačkách a drobky po celém autě. 

Vhodné je například nakrájené ovoce, zelenina a sýry, nebo třeba cereální tyčinky. V závislosti na počasí a délce cesty zvažte, zda potraviny neuložit do chladicí tašky, která je uchová čerstvé. Dopředu myslete i na odpadkový koš, který je stejně důležitý jako opomíjený.

Lahvičku s pitím by měl mít ideálně každý z pasažérů vlastní a uloženou v dosahu. Na hydrataci pak musí dbát zejména řidič, jehož koncentrace vlivem nedostatku tekutin klesá. 

3. Pomůcky pro větší pohodlí
Začíná to již oblečením, které nebude škrtit ani škrábat a které bude adekvátní teplotě na palubě. I v případě, že je při odjezdu venku horko, mějte v kabině něco málo navíc, neboť teplota může během cesty klesnout a dobývat se k mikině uložené v hloubi kufru opravdu nechcete. 

Jistě není od věci mít s sebou cestovní polštářek za krk, který zajistí pohodlnější zdřímnutí, hodit se budou i stínítka do oken - zejména pokud cestujete s malými dětmi. 

4. Elektronika a kabely
Bez chytrého telefonu se dnes obejde málokdo a během cesty budete přístroj jistě potřebovat například k navigaci, přehrávání hudby, hledání informací nebo jen krácení dlouhé chvíle. Hojně používaný smartphone se však vybije cobydup, proto je nutné zajistit i nabíjení, a to pro všechny členy posádky. Zejména větší děti a teenageři vám omezený přístup k mobilu pěkně zhudební. 

 

Hodit se tedy bude nejen kabel pro každého, ale i redukce do 12V zásuvky, rozdvojky do USB slotu, zkrátka všechno, co usnadní nabíjení. Pro jistotu přibalte i powerbanku, to až se dětem kromě mobilu vybijí i sluchátka - ta jsou rovněž velmi užitečnou součástí výbavy. 

5. Zábava pro všechny
Dlouhá chvíle je na cestě největším nepřítelem dobré nálady. Představa, že dítě stráví deset hodin přilepené k obrazovce mobilu, není většině rodičů po chuti, proto předem myslete i na další způsoby zábavy. Nejmenším dětem vezměte pár oblíbených hraček a kreslicí tabulku, větším vhodné společenské hry, hlavolamy, sešit s úkoly nebo omalovánky.

„Pokud se začne blbá nálada blížit ke kritické hranici, raději si udělejte pauzu, oddychněte si, usmějte se na sebe – a slibte si, že takto to bude po celou dovolenou,“ doporučuje Lenka Čermáková, akreditovaná dopravní psycholožka.

Předem si stáhněte hudbu či podcasty, které chcete během cestování poslouchat, neboť datové pokrytí může v odlehlejších končinách zlobit. 

6. Zdraví a hygiena
Umýt ruce si sice můžete u každé benzínky, přinejmenším ubrousky se ale v autě vždycky hodí. Rodiče malých dětí dobře vědí, že ještě lepší jsou ubrousky vlhčené, které do jisté míry zastoupí právě i vodu a ručník. Pro případ špatně vybavených záchodů na pumpách či odpočívadlech si vezměte i záložní zásobu toaletního papíru. V době pandemie se snad každý naučil vozit v autě dezinfekční sprej - i ten najde během dlouhé cesty uplatnění. 

Minimalistická lékárnička vás pojistí pro případ náhlé bolesti hlavy či zad, nevolnosti nebo drobného poranění. Uložte do ní lék s paracetamolem či ibuprofenem, pár náplastí a černé uhlí nebo Rennies. Vzhledem k vysušujícím účinkům klimatizace přijdou vhod také oční kapky a balzám na rty. Myslete rovněž na ochranu před sluncem. Skrz sklo v okénku se sice neopálíte, škodlivé UVA záření jím však bez problémů projde.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kelthuzad, 25.06.2023 11:41
V článku jsou sice zmíněny rady o pohodlí, avšak důležité je neopomenout odpočinek a občas zkontrolovat stav vozidla, především chladící kapaliny, která když uniká, tak při takto dlouhé jízdě může být až fatální (kdo chce řešit opravu motoru v cizí zemi že?).
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů