Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Suzuki Avenis 125: Skvělá volba, když řešíte peníze, ale nechcete Čínu

Naše téma
Viola Procházková | 20.10.2023
dalších 12 fotek
foto: Viola Procházková
Vypadá skvěle, jezdí za pár drobných a řídit ho můžete s obyčejným „béčkem“. Ve městě vás pak nadobro zbaví všech problémů s kolonami i parkováním.
Skútr s malým motorem představuje ideální možnost levné individuální dopravy. Uvědomuje si to stále více lidí a ulice měst se v posledních letech plní jednostopými vozítky různých značek i tvarů. Reagují samozřejmě i výrobci a nabídka stopětadvacítkových skútrů utěšeně roste.

Značka Suzuki v pro modelový rok uvedla rovnou dvě novinky - Address oděný do klasického retro kabátku a sportovnějí střižený Avenis. Oba stroje přicházejí s atraktivní cenovkou, která téměř atakuje pozici čínské produkce, zároveň však nabízejí prověřenou techniku značky s dlouholetou tradicí.

Design cílí na mladé
Suzuki Avenis se od svého sourozence liší na první pohled dynamičtějším designem plným ostrých linií a zlomů. Pořídit ho můžete v bílošedé nebo chytlavější šedolimetkové barevné kombinaci, která je pro malý agilní skútr jako stvořená a bude lákat především nejmladší zákazníky. S oprávněním skupiny A1 ho mohou řídit už šestnáctiletí a samozřejmě také všichni, kdo vlastní běžné „béčko“.

Na videu se podívejte na Suzuki Avenis v akci:
Ovládací prvky není třeba dlouze zkoumat - jsou tu přítomny jen ty nejzákladnější. Na levé straně najdete spínač světel (spínají se automaticky, takže je nemusíte řešit vůbec), blinkry a klakson, na pravé startovací tlačítko. Jednoduchou přístrojovku tvoří displej s velkým ukazatelem rychlosti a menšími indikátory stavu nádrže, teploty motoru a ujeté vzdálenosti. Grafika je úplně primitivní a černobílá, zato je však displej dost rozměrný a dobře čitelný i na slunci. Při jízdě za tmy zase potěší výkonné LED světlo. 

Osvědčená technika
Pod odlišným povrchem se skrývá stejná technika jako u sesterského modelu Address. Vzduchem chlazený jednoválec o objemu 124 kubických centimetrů poskytuje výkon 8,6 koní a točivý moment 10 Nm, spárovaný je s bezestupňovou převodovkou CVT. Opět bychom zde marně hledali technické vychytávky, tato strojovna staví hlavně na mnohaletých zkušenostech z provozu. V Indii, kde jsou oba malé skútry od Suzuki původně doma, se jich prodalo už několik milionů.

Přední dvanáctipalcové kolo je osazeno kotoučovou brzdou, zadní desetipalcové bubnovou. Méně zkušení jezdci ocení, že brzdy jsou duální, při použití přední tedy lehce přibržďuje i zadní a vice versa.

Hbitost ve městě i okolí
Nikoho asi nepřekvapí, že jako doma bude Avenis hlavně ve městě, kde uplatní svou výhodu obratnosti a malých rozměrů. Nikoho samozřejmě nenabádáme ke kličkování mezi auty v koloně, s tímto skútrem si to však můžete dovolit, vejde se totiž všude. Totéž platí při parkování - žádná skulina pro vás nebude příliš úzká, a když už se rozhodnete parkovat na  chodníku, nebudete nikomu překážet.

Díky hmotnosti pouhých 107 kilogramů a výšce sedla 780 mm se nezapotíte ani při manévrování na místě. Otočit se na pětníku zvládne i drobné děvče, kromě lehké váhy i díky poměrně krátkému rozvoru. Daní za něj je trochu horší směrová stabilita ve vyšší rychlosti, například v táhlých zatáčkách, ale rozhodně nejde o něco, co by vám mělo nahánět strach. Avenis je za všech okolností perfektně ovladatelná mašinka. 

Skvěle poslouží i v případě, že bydlíte kousek za městem a musíte kromě ulic zdolávat i okresky nebo městský okruh. Devadesátikilometrová rychlost není pro skútr žádný problém, brzdit provoz tedy nebudete.

Motor srdnatě reaguje na povely plynu a ani pod zátěží neobtěžuje velkými vibracemi. Přidejte univerzální příjemnou geometrii umožňující přirozený posez, a máte nekomplikované vozidlo do každodenního provozu. Příjemným bonusem je širší kapotáž, která dobře chrání nohy a část těla před větrem.

Praktické drobnosti
V praktičnosti nezůstává Avenis pozadu za jinými skútry podobného zaměření. Má plochou podlahu, která nevyžaduje žádné speciální obutí (byť z bezpečnostních důvodou jsou pevné kotníkové boty na místě). Pod řidítky se nacházejí dvě schránky - jednu otevřenou, například na lahev s pitím, a jednu uzavřenou, třeba na mobil či peněženku. Najdete v ní i USB slot na nabíjení.

Praktická je krytka otvoru na klíček, která zabrání usazování nečistot, ale třeba i startovacím pokusům nenechavých kolemjdoucích. Pod řidítky i sedlem pak najdete háčky, třeba na zavěšení malé tašky s nákupem.

Podsedlový prostor bohužel trpí stejným neduhem jako u příbuzného Addressu - není příliš velký. Může za to nádrž umístěná v zadní části, právě pod sedlem. Běžnou integrální helmu do podsedlovky nezamknete a i mezi otevřenými přilbami budete muset pečlivě vybírat a zkoušet.

Hrdlo nádrže umístěné hned za sedlem naopak považuji za výhodu - když při tankování vycintáte trochu benzínu kolem, v zásadě to nevadí. Do nádrže nalijete 5,2 litrů paliva, což vám při spotřebě zhruba dvou litrů na sto vystačí na nějakých 250 kilometrů. Úspornost je dalším velkým benefitem tohoto skútříku. 

Kolik za něj zaplatíte?
Cenovka 64 900 korun je i v segmentu stopětadvacítkových skútrů příjemným překvapením. V nabídce zavedených značek pak těžko hledá konkurenci.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 22x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů