Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Více SUV a auta na elektřinu. Opel naznačil plány do budoucna

Naše téma
Daniel Fuglevič | 10.11.2017
dalších 20 fotek
Opel Grandland X. | foto: Opel
Německý Opel pod křídly svého nového vlastníka, skupiny PSA, přichází s rozsáhlým plánem, jak se vrátit zpátky na nohy a potrápit konkurenci. Kromě velkých změn v modelové řadě chce být Opel opět ziskový třeba i díky sdílené technice, zaměření na vozy SUV a taky díky elektrifikaci.
Mnozí čekali, že Opel pod vlastnictvím francouzské skupiny PSA, do níž patří značky Peugeot, Citroën a DS, projde velkými změnami. O předpokládaném ukončení modelů Adam nebo MPV Zafira jsme již psali dříve, přičemž nyní se do změn pustil francouzský majitel naplno a Opel oznámil celou řadu způsobů, jak chce být znovu konkurenceschopný a hlavně neztrátový. 

Pokud totiž nevíte, Opelu se od roku 1999 opakovaně nedaří vrátit se k ziskovosti a částečně i tato skutečnost nakonec vyústila k letošnímu prodeji ze strany koncernu General Motors do rukou skupiny PSA. Hlavním cílem pod novým vlastníkem je tedy obrátit kartu a do roku 2020 být zase v plusových číslech.

Opelu k tomu samozřejmě pomůže kompletní sdílení techniky i výrobních postupů s dalšími automobilkami v PSA. Všechny nadcházející modely Opelu budou vycházet z platforem PSA, dostanou francouzské motory, převodovky a další komponenty. V této kategorii tak značka zásadně ušetří na vývoji a produkci.

Opel chce vyrábět levnější auta
K tomu se váže i snížení cen samotných automobilů a zvýšení prodejnosti, jelikož by značka ráda do tří let snížila cenu u všech svých modelů o v přepočtu asi 20 tisíc korun. Ve stejném čase je v plánu 10procentní podíl v celosvětových prodejích automobilů a dále pak export vozů na dvacet nových trhu do roku 2022.

S ohledem na zvýšení prodejů Opel míří hlouběji do kategorie stále populárnějších vozů SUV. V čele s modely Crossland X, Mokka X a Grandland X se tak do budoucna objeví další SUV a v roce 2021 mají tyto vozy zaujímat celých 40 procent všech prodaných Opelů. Dále se příští rok očekává nové praktické MPV Combo a rok poté nová generace hatchbacku Corsa. Dohromady bychom se měli od Opelu dočkat do roku 2020 hned devíti nových vozů.

Úmysl dostat se ze zpátky mezi konkurenci ostatních značek a bojovat o její zákazníky se podle vedení automobilky ale neobejde také bez silného zaměření na elektrifikaci vozidel.

Opel tak rovněž do roku 2020 hodlá nabízet čtyři elektrifikované řady modelů včetně třeba hybridního Grandlandu X a nové Corsy. O další čtyři roky později už chce v Evropě poskytovat všechny modely s možností elektrifikovaného pohonu, ať už ve formě hybridů nebo elektromobilů.

V časovém rozsahu již tří let bychom tedy měli být svědky opravdové proměny německé značky. Jestli ovšem bude toto rozsáhlé ovlivnění francouzskou skupinou PSA k dobru, či nikoliv, to se teprve uvidí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů