Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Stát vyčlenil na podporu elektromobility šest miliard. Postaví se dobíječky

Naše téma
Radek Pecák | 30.03.2024
Dobíjecí stanice přibývají rychlým tempem | foto: Se svolením ČEZ
V současné době existuje v České republice přibližně 4300 dobíjecích stanic. Rychlé dobíjení umožňuje zhruba každá čtvrtá. Takto hustá síť by postačovala pro dobití čtyřnásobného počtu elektromobilů než kolik jich je v České republice v současné době registrováno do provozu. Přesto tempo rozvoje dobíjecí sítě nesmí zpomalit. Chce to tak i Evropská unie. 
V ČLÁNKU NAJDETE
VIDEO: Co je veřejná dobíjecí stanice
Rozdílná výše podpory
Je potřeba dobíjet i těžké kamiony
Chystá se kompletní databáze dobíjecích stanic
Až 85 procent celkových nákladů může stát pokrýt zájemcům o vybudování vodíkové čerpací stanice. Vyplývá to ze zveřejněných podmínek nového dotačního programu Ministerstva dopravy pro rozvoj elektromobility v České republice. Celkem je na budování dobíjecí infrastruktury a výstavby vodíkových plnicích stanic vyčleněno šest miliard. Pět na první zmiňovanou oblast a jedna na vodík.

Co je veřejná dobíjecí stanice:
Rozdílná výše podpory
Stát chce odlišnou výší podpory mezi 55 a 85 procenty podpořit budování dobíječek a stavbu vodíkových plniček tam, kde je to podle něho aktuálně více zapotřebí.

Proto třeba žadatel o příspěvek na vybudování běžné dobíjecí stanice (tedy ne rychlé nebo ultrarychlé) přímo na území měst a obcí může dostat proplaceno až osmdesát procent a ten, kdo staví rychlodobíjecí stanici v nepreferované oblasti jen 55 procent.

Stát tak, podle ministra dopravy Martina Kupky, chce docílit udržení stávajícího poměrně rychlého tempa budování dobíjecí infrastruktury v České republice a současně vyhovět požadavkům Evropské unie.

Ta schválila, že od roku 2025 musí být nainstalovány rychlé dobíjecí stanice pro osobní automobily a dodávky o výkonu nejméně 150 kW každých 60 km podél hlavních dopravních koridorů EU, tzv. transevropské dopravní sítě (TEN-T).

Ukázka dobíjecí stanice v Praze:
Je potřeba dobíjet i těžké kamiony
A také mají vznikat dobíjecí stanice pro těžká vozidla s minimálním výkonem 350 kW. I ty musí být zavedeny každých 60 km podél hlavní sítě TEN-T a každých 100 km na větší globální síti TEN-T od roku 2025.

Vvodíkové čerpací stanice pro osobní i nákladní automobily pak musí být od roku 2030 zavedeny ve všech městských uzlech a každých 200 km podél hlavní sítě TEN-T.

Chystá se kompletní databáze dobíjecích stanic
Ministerstvo dopravy hodlá být v prosazování elektromobility užitečné i v dalších dílčích oblastech. Například v rámci Národního dopravního informačního centra vzniká kompletní databáze dobíjecích stanic.

„Bude připravena na jaře příštího roku a motorista se pak dozví také i aktuální stav obsazenosti konkrétní stanice,“ sdělil ministr Kupka na dotaz redaktora Deníku.

Praktické informace a rady ohledně elektromobility jsou teď pro zájemce k dispozici zdarma na webu Centra dopravního výzkumu v sekci Čistá doprava.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů