Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Jeleni zastavili dopravu u Starého Města. Nic výjimečného, říká starosta

Naše téma
Petr Krňávek | 24.02.2024
Velké stádo jelenů běžící přes silnici u Starého Města. | foto: Facebook, se souhlasem autora
Desítky jelenů přebíhajících silnici ze Starého Města na Novou Seninku zhruba sto metrů před odbočkou na Stříbrnice zachytila posádka vozidla, které před zvířaty muselo zastavit. Stádo běželo od Stříbrnic přes říčku Krupou, přeskočilo svodidla a běželo do lesní stráně směrem na Kunčice. Video se stalo hitem sociálních sítí. Deník zjišťoval okolnosti jeho vzniku.
Podle starosty Starého Města nejsou tak velká stáda v okolí nijak výjimečná. „Staroměstsko bylo historicky vždy jednou z nejvyhlášenějších jelenářských oblastí, vysoká tu vždycky byla. Honitby u nás mají zemědělci, zvěř tak netrpí hladem, naopak je intenzivně přikrmována. V zimě se tak stahuje z hor dolů ke Starému Městu. Je přirozené, že se na zimu shlukuje do stád,“ řekl Lukáš Koreš.

Přebíhající stádo přes silnici:

„Když se podívám z okna, vidím sto kusů na Družsteváku, sto kusů na Gregoru, tyhle počty vysoké tu bývaly přes zimu vždycky. Zvěř se z horských hřebenů stahuje ke Starému Městu. Není hloupá, nechce se brodit po pás ve sněhu, zvlášť když ji vlastníci honiteb krmí,“ uzavřel starosta.

Video je datované k 9. lednu. Jako první ho mezi sebou sdíleli zejména Staroměstští. Současná vlna zájmu začala 17. února, kdy příspěvek zachycující přebíhající stádo na facebooku sdílela jedna z uživatelek sítě.

„Autorkou nejsem, přišlo mi přes WhatsApp. Úplně mě překvapuje, jakou strhlo lavinu zájmu i odporu. Těch zpráv, co jsem dostala, hlavně od myslivců. Nějaký chlap po mě chtěl souřadnice,“ uvedla žena.

Video během pár dní nasbíralo bezmála čtvrt milionu zhlédnutí. Ještě násobně více, jeden a půl milionu zhlédnutí, dosáhlo totéž video nasdílené o den později na facebookovém profilu regionální zpravodajského webu Šumperský rej.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů