Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Za jízdu "na tankistu" hrozí pokuta. Řidič musí dobře vidět, vzkazují policisté

Naše téma
Tomáš Valaškovčák | 12.01.2024
Auto očištěné takzvaně na tankistu. | foto: MP Brno
Přední sklo auta odmetené od sněhu nebo očištěné od námrazy na velikost dlaně a hurá do ulic. I s takovými případy se na silnicích setkávají policisté a strážníci. Své o tom ví například Městská policie Brno. Na jízdu takzvaně "na tankistu," upozornil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. "Takto očištěné vozidlo rozhodně nevypadá," vzkazuje. 
„Řidič musí mít ze svého místa výhled dopředu, dozadu i do stran a zákon přímo zakazuje řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které by bezpečnému výhledu bránily,“ upozorňuje mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Podívejte se, jak by určitě nemělo vypadat očištění vozu:

Zasněžený vůz jen s malým průzorem pro výhled řidiče, je očištěný takzvaně na tankistu. „A takto by to určitě vypadat nemělo. Určitě nestačí použít jenom stěrače nebo si vytvořit třeba jen malý průzor, jak to někdy motoristé dělají ve spěchu. Vynechat bychom při čištění neměli ani zpětná zrcátka,“ dodává Ghanem.

Velké nebezpečí na vozidle představuje také led, který se může z auta nečekaně uvolnit a napáchat velké škody nebo zranění. „I proto je potřeba pamatovat na všechny části karoserie včetně střechy. Když se totiž vůz zahřeje od motoru, vytápěním kabiny nebo změnou počasí, mohou se kusy ledu odlomit a vážně ohrozit kohokoli. Ve větší rychlosti se led většinou vyprostí naprosto nečekaně a má potenciál napáchat nepříjemné škody,“ varuje mluvčí. 

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů