Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sněžné pluhy, kempinkové vozy... Nabídka úprav užitkových Toyot je stále širší

Naše téma
Radek Pecák | 22.04.2023
dalších 10 fotek
foto: Radek Pecák
Tuzemské zastoupení největší světové automobilky nabízí v současnosti zákazníkům mnoho specializovaných verzí jak pick-upu Hilux, tak nejmenší dodávky Proace City i středního užitkového vozu Proace.
Také možnost montáže pohonu všech kol u klasické dodávky Proace je v současnosti v nabídce programu přestaveb sekce Professional tuzemského zastoupení Toyoty. "Příplatek za čtyřkolku od specializované firmy Dangel činí v současné době 300 000 Kč," uvedl specialista Antonín Polák. Přestavba je podle něho možná jak pro verzi Van, tak i Verso.

Týká se to motorizace s výkonem 140 koňských sil a manuální převodovkou. "V ceně už je i ochrana podvozku, uzávěrka zadního diferenciálu a zvýšení světlé výšky o dvacet milimetrů. "Pokud by měl někdo zájem o vůz s ještě většími schopnostmi v terénu, pak je k mání možnost získání zvýšení o dalšícch čtyřicet milimetrů a s přidanou ochranou dalších dílů," uvedl při prezentaci části nabízených přestaveb užitkových vozů Toyota Antonín Polák. Je ale třeba připlatit dalších padesát tisíc korun.

Velká část přestaveb je spojena s modelem Hilux. Tento legendární pick-up dnes v řadě obcí používají například pro zimní údržbu komunikací. Cenově údajně takový vůz přijde například v porovnání s často používanými vozidly značky Multicar na zhruba polovinu. Na Hilux lze samozřejmě namontovat sklopný valník, radlici, zařízení na rozmetání posypového materiálu a mnoho dalších typů zařízení a příslušenství.

Na přestavěné Hiluxy i další vozy se podívejte do fotogalerie.

Hiluxy se v Česku také upravují pro potřeby armády. Nemálo zakázek mají specializované firmy také od dobrodruhů a cestovatelů, kteří vyžadují zázemí pro spaní i práci mimo civilizaci a zpevněných cest.

Na cestách si i uvaříte
Velká část nabídky přestaveb se týká obytných vestaveb. Na moduly, které lze do osobní verze Proace instalovat a zase je z auta vyjímat, se u nás specializuje několik firem. Například Egoe, Fullvans, Ravver, Visu či Rebuild. Obsahují rozkládací lůžko s matrací, úložné prostory, ale třeba i malou kuchyňku s dřezem, lednicí a vařičem.

Obytný prostor lze pak zvětšit ještě montáží zvedacích střech, střešních stanů i markýz.

Do skříňových variant Proace je zase připravena široká škála vnitřního vybavení. Například dílenská vestavba od firmy Würth nebo Alfavaria.

Malou dodávku Proace City Verso pak zase specializovaná firmy API výborně přizpůsobila pro přepravu osob na invalidním vozíku. Ti mohou na sníenou podlahu sami najet díky vysouvací nájezdové rampě.

Další široké možnosti přestaveb a vestaveb nabídne zhruba od poloviny příštího roku další nový užitkový vůz s logem Toyota. Podle našich informací půjde opět o model vyvinutý a vyráběný koncernem Stellantis a nabídne největší vnitřní prostor.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů