Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sněhové řetězy ve spreji vymyslel v 60. letech Chevrolet. Byl to ale propadák

Naše téma
Daniel Fuglevič | 22.01.2018
Ilustrace funkce systému sněhových řetězů ve spreji. | foto: Chevrolet
Na konci 60. let to zákazníci a řidiči vnímali jako nápad z budoucnosti. Takzvané sněhové řetězy ve spreji byly nápadem koncernu General Motors, který se rozhodl jednou a provždy zatočit s problémem nedostatku trakce na ledu či sněhu.
Jelikož je zima v plném proudu, americký motoristický web Jalopnik oživil pozadí vzniku nápadu, který měl řidičům v šedesátých letech v USA pomoci zdolat zledovatělé a zasněžené cesty. Později se tohle řešení ve výrazně jiné podobě navíc rozšířilo i do dalších koutů světa. Pojďme si ho také připomenout.

Koncern General Motors, do něhož patří automobilka Chevrolet, představil v roce 1969 rozsáhlou nabídku příplatkové výbavy, v níž se u velkých sedanů, sportovních modelů Chevelle i ekonomických vozů Chevy II objevily vychytávky určené pro zimní období - šlo třeba o ostřikovače předních světlometů, vyhřívané zadní okno nebo ohřev bloku motoru.

K tomu všemu jste si ovšem mohli připlatit také za převratný systém sněhových řetězů ve spreji, nazvaný V75 Liquid Tire Chain, tedy doslova „tekutý řetěz na pneumatiky“. Ten fungoval na principu moderního polymerového aerosolu, který byl na zadní kola rozprašován z nádobek umístěných v zadních blatnících nad koly. Tehdejší ilustrace ukazuje, jak systém v kostce fungoval. A jediné co musel řidič nebo řidička udělat, bylo zmáčknout tlačítko na palubní desce.

Onen zmíněný polymer se během protáčení kol dostal rovnoměrně na celou pneumatiku a zajistil ji podle výrobce vysoce adhezivní film, díky kterému byly pneumatiky na ledu i sněhu mnohem přilnavější a neprotáčely se.

Samozřejmě je nutné uvědomit si, že tento nápad přišel v době, kdy ještě neexistovaly dnešní moderní systémy zabraňující prokluzu kol. Jestliže jste se dostali do nesnází, nemohli se rozjet z místa nebo vyjet kluzký kopec, jediným řešením byly klasické zimní řetězy, jejichž instalace prostě zabere příliš času a není zrovna „pohodlná“. Na rozdíl od zmáčknutí jediného tlačítka.

Dodnes je nicméně trochu sporné, zda tento systém opravdu fungoval tak dobře, jak automobilka prohlašovala. Možná ano, možná ne. Bohužel pro koncern GM, zázračným řetězům ve spreji mnoho zákazníků nevěřilo a automobilů s touto vychytávku se podle všeho prodalo jen okolo 2600 kusů. A to rovněž kvůli nákladné instalaci systému - a tedy jeho ceně.

Jen po pouhém roce tak Chevrolet systém vyškrtnul z příplatkové výbavy a nikdy už jej nenabízel. Jak už nyní víme, řidiči se nakonec museli spolehnout na vývoj zimních pneumatik a hlavně na začátek éry chytrých elektronických systémů jako ASR či ESP.

S nápadem „řetězů ve spreji“ ovšem v průběhu let přicházely další společnosti, od kterých můžete i dnes koupit plechovku spreje zvyšujícího trakci pneumatik za sněhu i ledu. Dle spotřebních testů je jejich účinek ale stále dosti pofiderní a klasickým řetězům se prostě nevyrovnají.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů