Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škodovka začala v Číně vyrábět speciálně upravenou Škodu Yeti

Naše téma
ČTK | 29.11.2013
Výroba Škody Yeti v Číně. | foto: Škoda Auto
Mladá Boleslav/Šanghaj 29. listopadu - Automobilka Škoda Auto začala v těchto dnech vyrábět ve svém závodě v Číně vůz Škoda Yeti, který je speciálně upravený pro čínský trh. Model má větší rozměry a klient si může objednat rezervní kolo, které je pak umístěno na pátých dveřích.
Nový model typu SUV se bude vyrábět stejně jako v Kvasinách i v Číně ve dvou variantách, městské a outdoorové. Tam nový Yeti, s prodlouženým rozvorem o šest centimetrů, zároveň vyhoví potřebám čínských zákazníků, kteří požadují více místa na zadních sedadlech. Vedle klasických limuzín se v Číně jako vozy s řidičem stále více prosazují i SUV. Volitelně se montuje náhradní kolo na páté dveře zvenku.

Yeti je po modelech Octavia, Fabia, Superb a Rapid pátým modelem značky, který se v Číně vyrábí. V roce 2014 přibude ještě nová generace modelu Octavia a nový Rapid Spaceback. Od zahájení prodeje před šesti lety bylo v čínských závodech firmy vyrobeno více než milion vozů značky Škoda. Na celkovém počtu deseti milionů vozů vyrobených v Číně od roku 1983, se tak Škoda podílí přibližně deseti procenty.

Od roku 2010 je Čína největším trhem automobilky Škoda. V roce 2012 dosáhla nového prodejního rekordu v podobě 235 700 vozů dodaných čínským zákazníkům. Od letošního ledna do října v Číně Škoda prodala 199 200 vozů, což je zhruba čtvrtina celkových prodejů značky.

V tuzemsku se bude Yeti prodávat od ledna 2014, zájemci si jej mohou už nyní objednávat. Omlazený Yeti má přepracovanou příď a záď, dostal ostré linie a hrany a nově tvarované světlomety. Přední mlhová světla už nemají kulatý, ale hranatý tvar a jsou umístěna níže v předním nárazníku. Model má k dispozici čtyři naftové a tři benzinové motory.

V říjnu Škoda v Evropě zvýšila prodej o 13,7 procenta na 55 700 prodaných vozů, v Číně klesly prodeje meziročně o šest procent na 21 500 prodaných aut.

Škoda Auto letos představila osm nových nebo přepracovaných modelů. Podle informací ČTK by příští rok, pravděpodobně na autosalonu v Ženevě, měla firma představit koncept většího sportovního užitkového vozidla (SUV). Podle Škody je toto auto vyvíjeno také pro lidi, kteří chtějí být vidět a upoutat pozornost. Pro pěti nebo sedmimístný vůz se spekuluje o názvu Snowman.

Škoda v roce 2012 dosáhla obratu 262,6 miliardy korun. Na celkovém exportu České republiky se podílí 7,3 procenta. Loni činil provozní zisk automobilky 449 milionů eur (11,5 miliardy Kč).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů