Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda začala vyrábět nový Karoq. První zákazníci se vozů dočkají v říjnu

Naše téma
Jan Zajíc | 26.07.2017
dalších 18 fotek
Výroba modelu Karoq v Kvasinách. Ilustrační foto. | foto: Škoda Auto
V kvasinském závodě české automobilky Škoda dnes z výrobní linky sjel první produkční exemplář nového modelu Karoq. Zákazníkům budou první kusy kompaktního SUV dodány v říjnu.
Škoda Karoq je 4382 milimetrů dlouhé esúvéčko, které by mělo konkurovat vozům jako Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan či Hyundai Tucson. Sází přitom na zajímavý vzhled, moderní výbavu a prostorný interiér, který zajišťuje mimo jiné i rozvor dosahující 2638 mm (u verze s pohonem všech kol 2630 mm).

Zavazadlový prostor má v pětimístném uspořádání interiéru základní objem 521 litrů (Ateca má 510 l, Yeti 405 l), při sklopených zadních sedadlech vzroste objem pro zavazadla na 1630 litrů. Přepravní kapacitu i komfort cestujících na zadních sedadlech lze ale ovlivnit díky příplatkovým posuvným sedadlům, což je právě vychytávka, kterou příbuzný od Seatu nemá.

V nabídce je pět motorů
S posuvnými sedačkami se objem kufru pohybuje od 479 do 588 litrů. Systém VarioFlex se přitom skládá ze tří samostatných a individuálně nastavitelných sedadel, která lze v případě potřeby dokonce vyjmout z vozu. Maximální využitelný objem zavazadlového prostoru při dvoumístné konfiguraci interiéru a po vyjmutí sedadel činí 1810 litrů.

Novinkami v nabídce pohonných jednotek jsou oba zážehové a dva vznětové motory. Celkem je k dispozici pět agregátů, které mají objem od jednoho do dvou litrů a jejich výkonové spektrum sahá od 115 koní (85 kW) do 190 koní (140 kW). Všechny motory jsou přeplňované turbodmychadlem, mají přímé vstřikování paliva, systém Start-Stop, rekuperaci brzdné energie a plní emisní normu EU 6. Základním motorem je litrový tříválec.

S výjimkou nejsilnějšího vznětového motoru mohou být všechny agregáty spojeny buď s šestistupňovou manuální převodovkou nebo sedmistupňovým dvouspojkovým automatem DSG. Nejvýkonnější turbodiesel můžete mít výhradně s pohonem všech kol (s elektronicky řízenou lamelovou mezinápravovou spojkou) a sedmistupňovou převodovkou DSG. Čtyřkolka pak bude k dispozici také ke 150koňovému nafťáku i k nové zážehové jednotce 1.5 TSI.

Tento benzinový čtyřválec je vybaven funkcí odpojování dvou válců (vypíná se druhý a třetí válec) při nízkém zatížení. To má samozřejmě pomoci k úspoře paliva, údajně až o půl litru benzinu na sto kilometrů.

Detailnější informace o Škodě Karoq najdete v níže přiloženém článku.

Na začátku července Škoda zahájila předprodej novinky.

Nejlevnější verze stojí 529 900 korun. Zatím
Zájemci zatím mohou vybírat ze čtyř motorizací a jen dvou výbavových linií - a to těch dražších. I proto zatím nejnižší částka nutná k pořízení Karoqu činí 529 900 korun. Za tyto peníze dostanete přeplňovaný litrový tříválec o výkonu 115 koní (85 kW), manuální převodovku a pohon předních kol. A výbavu Ambition, která zahrnuje mimo jiné dvouzónovou automatickou klimatizaci, infotainment Bolero s osmipalcovým displejem, osmi reproduktory, Bluetooth a konektivitou SmartLink+ a digitálním příjmem DAB, dešťový senzor a světelný senzor, zadní parkovací senzory, 16palcová litá kola, tempomat s omezovačem rychlosti, asistent rozjezdu do kopce a vyhřívaná přední sedadla.

Standardem je také výškové nastavení a bederní opěrky sedadel řidiče i spolujezdce, sedm airbagů, loketní opěrka s 12V zásuvkou, příprava pro tažné zařízení a síťový program pro zavazadlový prostor i podélné střešní nosiče.

Více informací o cenách a výbavách naleznete zde:

Závod v Kvasinách je jedním ze tři výrobních závodů automobilky Škoda v České republice. S přibližně 8000 pracovníky je tento závod největším průmyslovým zaměstnavatelem v Královéhradeckém kraji. V minulých letech byla výrobní zařízení rozšířena a rozsáhle modernizována.

Škoda začala vyrábět nový Karoq.


Od roku 2015 investovala společnost Škoda Auto přibližně jedenáct miliard korun do rozšíření kompetence závodu v Kvasinách pro výrobu vozů SUV. V následujících letech bude jeho kapacita postupně růst až na 295 000 vozů ročně.

Vedle nového vozu Karoq vyrábí v současné době česká automobilka v Kvasinách modely Superb, Superb Combi a Kodiaq.

Od května 2009 do června 2017 v Kvasinách vznikalo první kompaktní SUV značky Škoda – model Yeti. Historie tohoto závodu je více než osmdesátiletá. Již na počátku třicátých let dvacátého století se zde vyráběla auta, mezi jinými i Jawa 700. Prvním vozem značky Škoda, který se v Kvasinách vyráběl, byl v roce 1947 Superb.

V rámci Strategie 2025 bude v následujících letech značka Škoda dále důsledně pokračovat v budování své modelové palety. Důraz je kladen především rozšíření nabídky vozů SUV, nejbližší novinkou by měl být malý crossover.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů