Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda udělala kvůli papežské návštěvě karoq s vitrážemi v oknech

Naše téma
Radek Pecák | 27.08.2018
Škody v Irsku vozily papeže | foto: Škoda-Auto
Škoda kvůli návštěvě papeže v Irsku upravila čtyři exempláře modelu Rapid Spaceback. A přidala i jednu zajímavost
Čirá skla v oknech zadních dveří, chromovavá žerď, do které se upevňovala vatikánská vlajka a speciálně tvarovaná loketní opěrka. I to byla součást úprav provedených na vozech Škoda Rapid Spaceback požadovaných Vatikánem. Právě tento typ totiž posloužil jako oficiální dopravní prostředek pro Papeže Františka.

Auta také dostala speciální registrační značky. Zatímco první z nich (182-C-1979) připomněla poslední papežskou návštěvu Irska, kterou vykonal Jan Pavel II. v roce 1979, značka 182-C-2018 odkazovala na aktuální rok návštěvy současné hlavy katolické církve. Třetí rapid spaceback byl opatřen kombinací písmen a čísel 182-D-9093, přičemž číslice 9093 připomínají slovo Pope (Papež). Po odjezdu Jeho svátosti Škoda, společně s dalším spacebackem, daruje na charitativní účely.

Nejprve papež František Rapid využil po přistání na letišti při cestě do města Dublin na setkání s vládními představiteli. V neděli pak další vůz stejného typu odvezl papeže do známé Mariánské svatyně ve vesnici Knock v okrese Mayo. Nakonec papež usedl do rapidu po mši v Dublinu, které se účastnilo půl milionu lidí a ojedl na letiště. Odtud již jeho cesta vedla letadlem zpět do Říma.

Překvapením pro hosty Setkání rodin, které se v Irsku do neděle rovněž konalo, byl speciální exemplář modelu Karoq. Místo klasických skel v oknech karosérie totiž tato místa vyplnily ručně vyrobené vitráže. Jejich autor vytvořil scény zobrazující vývoj novodobých irských rodin za posledních 40 let, jakož i tradiční irskou kulturu a pohostinnost. Umělecké dílo navíc neslo odkaz na český křišťál, což je v posledních letech součást DNA značky Škoda.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů