Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Scala sedan přece jen vznikne. Ovšem pouze pro Rusko

Naše téma
Radek Pecák | 10.12.2018
dalších 7 fotek
Škoda Scala | foto: Škoda-Auto
Vývojoví pracovníci automobilky Škoda již pracují na speciálních modelech značky určené pro ruský trh.
Škoda již v lednu oznámí, jaké konkrétní plány má se svými aktivitami v Rusku. Mladoboleslavskou automobilku koncern Volkswagen pověřil vývojem speciálních vozů pro tuto největší zemi světa. Během premiéry modelu Scala v Tel Avivu to sdělil generální ředitel Škody Auto Bernhard Maier. Vzápětí dodal, že rok 2019 pro Škodovku znamená zahájení ruské ofenzívy.

Ruský trh s novými auty se po letech krize začíná opět zvedat a dá se očekávat, že během několika příštích let výrazně přesáhne hranici dvou milionů za rok. Tím se dostane například na úroveň největších západoevropských trhů jako jsou francouzský, italský, či britský. Jedničkou v Evropě bylo minulý rok Německo a zřejmě to zůstane i nadále.

Přitom koncern Volkswagen si zatím v Rusku nevede úplně dobře. Za domácí Ladou dosáhly v loňském roce největších prodejů korejské značky Kia a Hyundai, za nimi následoval Renault. Volkswagen se umístil na šesté pozici, Škoda pak na osmé.

Zajímavé je, že na ruský trh ještě zdaleka v takové míře, jako je tomu v jiných regionech, nevtrhl módní trend SUV. A tak se na prvních čtyřech příčkách nejúspěšnějších modelů za prvních deset měsíců roku umístily samé sedany. V první desítce pak jich je šest, pokud mezi ně započítáme i Škodu Rapid, což je liftback.

Rapid poráží Octavii
Škoda Rapid je v Rusku zdaleka nejžádanějším modelem mladoboleslavské značky, a je tedy evidentní, že jeho budoucnost musí manažeři automobilky co nejrychleji vyřešit. I když to zatím nikdo oficiálně nechce potvrdit, je vysoce pravděpodobné, že zatímco nástupce Rapidu - Scala - bude v Evropě nabízena pouze s karosérií hatchback, pro Rusko se s vysokou pravděpodobností vyrobí i lifback, případně klasický sedan. 

Dá se to dovodit i z faktu, že Škoda je v koncerenu Volkswagen zodpovědná za vývoj platformy A0, na níž je právě postavena Scala (a třeba i budoucí crossover a nový fabia a rovněž auta speciálně připravovaná pro indický trh).

Škoda si rozhodně nemůže dovolit žádnou mezeru v dodávkách aut tohoto segmmentu ruským zákazníkům. Zvláště za situace, kdy letos ruský trh roste ještě rychleji než vloni (meziročně o 13,7 procenta) a i samotné Škodě se daří. V listopadu si v porovnání se stejným měsícem loňského roku polepšila dokonce o vynikajících 43 procent. Její tržní podíl se zvýšil na 4,5 procenta.

Na snímky nejprodávanějších aut na ruském trhu se podívejte do naší galerie:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů