Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První záběry z výroby: Nová Škoda Kodiaq se začala montovat v Kvasinách

Naše téma
Dominik Valášek | 17.01.2024
Škoda zahájila výrobu nového Kodiaqu v Kvasinách | foto: Se svolením Škoda
Výrazné investice do montáže a svařovny, ale i přesun výroby Superbu z výrobního závodu v Kvasinách do slovenské Bratislavy. To všechno proběhlo v rámci příprav na výrobu druhé generace modelu Kodiaq. Ta se v Kvasinách začala montovat právě nyní, po boku menšího SUV Karoq. Skrze záběry přímo z výrobní linky nabízí Škoda unikátní možnost podívat se na to, jak Kodiaq vzniká.
Druhá generace Kodiaqu se představila světu 4. října loňského roku v Berlíně a v současné době už si můžete svůj vůz konfigurovat i v oficiálním konfigurátoru a nahlížet do ceníku. Byť zde zatím některé možnosti chybí. Aktuálně jsou na výběr jen dva naftové motory 2.0 TDI s výkony 110 a 142 kW, a dvě výbavy Selection a Exclusive Selection.

Postupem času však přibyde více možností, a to včetně plug-in hybridu, který umožní ujet na jedno nabití až 100 kilometrů čistě na elektřinu. Naopak základní možností bude benzínový čtyřválec 1.5 TSI s mild-hybridní výpomocí, a chybět nebude ani silný benzínový dvoulitr s výkonem přes 200 koní.

Na veškeré detaily nového Kodiaqu se můžete podívat ve starším článku zde:

Zde se také podívejte na první dojmy z nového vozu:

Tou nejdůležitější zprávou dneška je ovšem zahájení výroby nového Kodiaqu v Kvasinách. Jak už bylo řečeno v úvodu, přípravy na novou generaci si vyžádaly investice do výrobních linek. Ty dosáhly výše 49 milionů eur a součástí změn se staly i přípravy na výrobu plug-in hybridních verzí. Vylepšeny byly manipulátory, systémy montáže podvozků, dopravníky, ale úprav doznaly i roboty na nanášení okenních lepidel.

Jak probíhá výroba, od usazení palubní desky do nalakované karoserie, přes osazení kompletního podvozku a agregátů, až po výstupní kvalitu a testovací jízdu s hotovým vozem, se můžete podívat v oficiálním videu, které vydala Škoda. Ačkoliv je zcela bez komentáře, je velmi popisné a dává dobrou představu o tom, jaký „cvrkot“ se odehrává na výrobní lince v Kvasinách.

Celkem Kvasiny opustí až 410 nových Kodiaqů každý den. Když se potom spočtou všechny vozy Kodiaq a Karoq, které Kvasiny vyrobí, dostaneme se na 150 000 aut každý rok.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů