Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda dokončuje testy nové Fabie. Odhalí ji 4. května

Naše téma
Radek Pecák | 16.04.2021
Poslední testy nové generace Škoda Fabia | foto: Škoda Auto
Květen bude pro mladoboleslavskou automobilku důležitým měsícem. Začne také oficiální prodej elektromobilu Enyaq iV.
Opět bez účasti novinářů a dalších zástupců veřejnosti se uskuteční premiéra dalšího nového vozu značky Škoda. Podle informací redakcí Deník a Automix.cz se čtvrtá generace vozu Fabia odhalí 4. května.

Zatím půjde jen o hatchback, kombík bude mít tentokrát dva roky zpoždění. Vývojoví pracovníci do posledního možného okamžiku testují předsériové exempláře tohoto vozu. Například na speciálním polygonu v Úhelnici u Mladé Boleslavi za automobil zapřáhli speciální vozík s označením towing dyno.

To, jak vypadá, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Přívěs, který má uvnitř ukrytý dynamometr, umí podle zadání techniků ve voze měnit jízdní odpor celé soustavy. Vozík dokáže vyvolat zátěž až 9 kN a jeho dynamometr dosahuje výkonu až 150 kW. Jednoduše řečeno, vozík brzdí svoje kola a tím zpomaluje i auto. „Takto umíme simulovat rozdílné jízdní podmínky, například profily reálných kopců, nebo jízdu s přívěsem o různé hmotnosti,“ vysvětluje Pavel Kolajta, který zodpovídá za funkční zkoušky nové Fabie.

Již předtím prototypy Fabie absolvovaly další obtížné zkoušky. Například v mrazivém podnebí při teplotách od mínus 30 do mínus 45 stupňů Celsia nebo crashtesty.

Povrchové části karoserie jako kryt nárazníku či kapota se například od počátku ladí a optimalizují nejdřív za pomoci počítačových simulací a následně se testují s figurínami nebo takzvanými impaktory. Cílem je dosáhnout poddajného chování při střetu s člověkem. „Při vývoji modelu Fabia jsme na auto a jeho části vystřelili impaktory přes 200krát. Na jeden takový test ale připadá v průměru asi 140 virtuálních simulací, které pomáhají díly ladit ještě před reálným testem,“ vysvětluje Csaba Sirgely, jeden z inženýrů zodpovědných za vývoj modelu Fabia v oblasti bezpečnosti..

U klasických crashtestů je podle něj tento poměr ještě větší. Na jednu nárazovou zkoušku připadá asi tisíc simulací a tento poměr dál roste. „Vývoj a fyzické testování probíhá od prototypu až po nultou sérii a i díky naší modernizované Crashové laboratoři v Úhelnici dokážeme v každé fázi vývoje podrobit náročným crashtestům několik desítek vozů,“ říká Sirgely. Zkouší se i dílčí prvky: speciální saně testují výdrž a pevnost zádržných systémů, zkouší se například optimální funkce airbagů pro všechny druhy testovacích figurín a při různých typech nárazů. „Během statických zkoušek vystřelíme třeba airbag spolujezdce asi 300krát," dodává Sirgely.

Kvůli nutnosti dosáhnout co nejnižší spotřeby a samozřejmě emisí CO2, museli specialisté připravit řadu opatření v oblasti aerodynamiky. Přestože nová Fabia oproti předchůdci narostla a čelní plocha se zvětšila zhruba o 3 %, podařilo se zredukovat aerodynamický odpor o téměř 10 %. V normovaném cyklu WLTP to představuje snížení emisí CO2 o téměř 3 g na kilometr,“ vysvětluje Vít Hubáček zodpovědný za vývoj aerodynamiky.

Ještě dříve než s novou Fabií dostanou zákazníci značky Škoda možnost svézt se s novým elektromobilem Enyaq iV. Ten oficiálně vstoupí na český trh 13. května.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů