Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda bude umět rozpoznat závady aut porovnáním správného a špatného zvuku

Naše téma
Radek Pecák | 08.10.2020
Využití umělé inteligence v servisech Škoda | foto: Škoda Auto
Nová aplikace Sound Analyser, která se již testuje v 245 servisech automobilky Škoda ve 14 zemích, bude umět rychle a precizně určit potřebu servisní údržby.
Staří mistři automechanici často dokázali určit typ závady automobilu pouhým poslechem. V blízké budoucnosti to budou mít zaměstnanci autorizovaných servisů snazší. Vlastně to zvládnou i čerstvě vyučení servismani.

Oddělení After Sales společnosti automobilky Škoda a Škoda Auto Digilab totiž testují novou aplikaci Sound Analyser, která využívá umělou inteligenci.

Program nahraje zvuk auta a porovná jej s již dostupnými akustickými vzory v aplikaci. "Dojde-li přitom k nesrovnalostem, aplikace pomocí algoritmu zjistí, čím by tyto odchylky mohly být způsobeny a jak je možné je odstranit," uvádí se v tiskové zprávě automobilky.

Aplikaci Sound bude možné využívat na běžném chytrém telefonu nebo tabletu. Postup je následující: Zvuk vozu se pomocí aplikace nahraje do chytrého telefonu. V dalším kroku algoritmus porovná záznam s již dostupnými akustickými vzory a následně poskytne konkrétní popis zdroje zvuku. Technologie rozpozná deset vzorů s přesností přes 90 procent. Zatím by se tento způsob diagnostiky mohl používat v případě systému řízení, kompresoru klimatizace nebo dvouspojkové převodovky (DSG). V současnosti se prý aplikace „trénuje“ na rozpoznání dalších akustických vzorů.

Technickým základem aplikace Sound Analyser je algoritmus neuronových sítí. Aplikace nejprve převede audiozáznam na spektrogram, který zobrazí akustické signály graficky. Umělá inteligence toto zobrazení porovná s uloženými hodnotami a odhalí přitom odchylky. Na tomto základě pak aplikace následně podle předem stanovených modelů klasifikuje potřebu údržby nebo opravy.

Od června 2019 běží aplikace pro chytré telefony ve zkušebním provozu ve 14 zemích, mezi nimiž jsou i důležité trhy. Tedy například Německo, Rusko, Rakousko či Francie. Pilotního projektu se účastní celkem 245 dealerů Škoda Auto, a to zejména poskytováním audiozáznamů, které jsou nutné pro proces učení softwaru, čímž pomáhají při dalším vývoji programu. 

V budoucnosti by pak zákazníci mohli odesílat nahrané zvuky do servisu online. V případě potřeby se tak hned dozví termín, kdy mají přijet kvůli odstranění závady.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů