Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sherp je unikátní teréňák z Ruska. Nezastaví ho ani řeka

Naše téma
Redakce | 10.02.2016
další 4 fotky
Sherp je zvláštní terénní vozidlo z Ruska. | foto: Sherp
Vozítko pojmenované Sherp možná vypadá trochu legračně, ve skutečnosti je ale tenhle ruský stroj prakticky nezastavitelným teréňákem, který se nelekne ani libovolně hluboké vody.
Vyvinula a vyrábí jej společnost stejného jména (tedy Sherp) z Petrohradu. Firma vznikla v roce 2012 s cílem postavit vozidlo, které nabídne bezkonkurenční průchodnost terénem všeho druhu. Po třech letech vývoje nakonec představila právě zvláštně vyhlížející dvoumístný stroj s obrovskými pneumatikami.

Ty mimochodem na výšku měří 1,6 metru a jsou "samodofukovatelné". Právě díky nim pak Sherp dokáže zdolat až metr vysokou překážku, jezdit v písku, sněhu či bahně. A také plavat.

Sherp je zvláštní terénní vozidlo z Ruska.



Kola přitom přesahují karoserii, takže se vůz chlubí také absurdními nájezdovými úhly.

Zvláštní je ale i způsob, jakým se Sherp pohybuje. Při zatáčení totiž připomíná tank, změna směru se děje prostřednictvím přibrzdění kol na jedné straně. Díky tomu se stroj otočí i na malém prostoru.



O pohon se stará malý 1,5litrový naftový čtyřválec o skromném výkonu 44 koní, který je spojen s pětistupňovou manuální převodovkou. Sherp je však poměrně lehký, váží jen 1300 kilogramů, takže výkon stačí k rychlosti 45 km/h na zemi a 6 km/h ve vodě.

Výrobce nabízí dvě verze. Základní za 65 tisíc dolarů (v přepočtu asi 1,6 milionu korun) má nad korbou v zadní časti jen plátěnou střechu, provedení Kung za 70 tisíc dolarů (asi 1,7 mil. Kč) přidává pevnou střechu s možností výběru barevného provedení a lepší interiér.

Z příplatků pak můžete zvolit například nezávislé topení, dodatečné palivové nádrže o objemu 50 litrů ukryté v kolech nebo přívěs určený speciálně pro přepravu vozidla Sherp.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů