Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Šest let starý Focus se prodal za skoro 1,3 milionu korun. Čím byl speciální?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 15.11.2017
dalších 18 fotek
Ford Focus RS. | foto: Ford
Že se klasické sběratelské vozy či postarší exotické supersporty prodávají v aukcích za mnohem vyšší částky, než byly jejich původní ceny, to je vcelku pochopitelné. Proč by ale někdo platil o mnoho vyšší cenu za šest let starý Ford?
Je to jednoduché. Zmíněný Ford Focus RS z roku 2011, který se vydražil v nedávné aukci ve Velké Británii, se totiž mohl pyšnit vlastně úplně novým stavem s najetými 29 kilometry. Za cenu v přepočtu 1 250 000 korun tak dostal majitel zbrusu nový starý Focus RS, který se mezi nadšenci do rychlých Fordů již stává moderní klasikou.

Konečná cena má navíc určitě co dočinění s nástupcem tohoto modelu, jelikož současný Focus RS již opustil kategorii silných hot hatchů s pohonem přední nápravy a nyní je vybaven pohonem všech kol a moderní elektronikou třeba ve formě známého „tlačítka“ pro driftovací mód. A místo pětiválce předchozí generace má čtyřválec.

Tyto vychytávky samozřejmě vydražený kousek z roku 2011 nemá a ve srovnání s moderní čtyřkolkou funguje více postaru. Inženýři tehdy nechali z pětiválcového motoru o objemu 2,5 litru poslat výkon 300 koní (220 kW) a točivý moment 439 Nm pouze na přední kola. Zrychlení vozu z nuly na 100 km/h bylo otázkou 5,9 sekundy a maximální rychlost činila 263 km/h.

Jen pro srovnání, za nový Ford Focus RS dnes zaplatíte asi 950 tisíc korun. Nový majitel si tak za starší generaci připlatil o celých 300 tisíc více, přičemž její původní cena v roce 2011 se rovněž pohybovala kolem milionu. A ojetiny? Ty se dnes pohybují průměrně okolo 600 tisíc korun.

Dá se tedy očekávat, že pokud zůstane exemplář v takto netknutém stavu i nadále, na ceně bude ještě růst. Otázkou tak zůstává, jestli bude tato „předokolková bestie“ stát v garáži jako doteď, nebo s ní majitel občas vyrazí ven a užije si zábavu za volantem.

Na aukci v Birminghamu se nakonec vydražily i další zajímavé Fordy z minulosti. Například Sierra Cosworth RS500 z roku 1988 se prodala za v přepočtu 3,2 milionu korun a zachovalý Escort Cosworth Lux z roku 1996 byl odklepnut za přibližně 2,6 milionu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů