Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sen chalupářů. Nadšenec si z VW postavil pojízdnou chatku, jezdí až 160 km/h

Naše téma
Daniel Fuglevič | 19.08.2017
dalších 20 fotek
Nejrychlejší chata na světě. | foto: youtube.com
Proč jezdit na chatu, když můžete jezdit přímo s chatou? Tohle sice nebyla záminka pro stavbu tohoto kuriózního vozidla, ale na pojízdné chatce si najde výhody snad každý. Je dílem britského mechanika a trochu překvapivě opravdu může i na silnici.
Brit Kevin Nicks však není pouze mechanik, je i nadšeným zahradníkem. Všechno tedy začíná dávat smysl. Když si tento kreativní chlápek z okolí města Chipping Norton zakoupil ojetý Volkswagen Passat 2.8 V6 Estate 4Motion čistě jako auto na náhradní díly, po jeho využití mu bylo líto vůz sešrotovat. Za auto dal v přepočtu kolem 170 tisíc korun a viděl v něm ještě nějaký potenciál.

Kevin o nebohém Passatu, který měl najetých už přes 305 tisíc kilometrů a několik částí mu chybělo, pár měsíců přemýšlel a chtěl jej přece jen nějak využít. Moment osvícení dostal, když procházel kolem své kůlny na dříví. Zrodil se tak nápad vytvořit z auta pojízdnou zahradní chatku.

Passat byl odstrojen na holé šasi a karoserie byla nahrazena ocelovým rámem, na němž jsou připevněny dřevěné latě, okna a střecha s klasickou ochranou proti zatékání. Výhled z vozu, tedy chatky, je prý skvělý, jelikož sloupky oken jsou tenké a pohled dozadu zajišťují místo zrcátek kamery, jež promítají obraz na displejích v interiéru.

Uvnitř je palubní deska z Passatu a ve výbavě najdete i původní klimatizaci, audio systém, kožené sedačky a dálkové centrální zamykání. Pro větší praktičnost má "chata", na níž nedávno upozornil britský magazín Autocar, vzadu i klasické tažné zařízení.

Pod kapotou je standardní šestiválec o objemu 2,8 litrů. Tedy v rámci mezí, k motoru je totiž připojen systém vstřikování oxidu dusného. Kevin tak doufá, že výkon 190 koní (140 kW) povýší až na 265 koní (195 kW). Jde mu totiž o rychlost a s hmotností 2250 kg pomůže každý kůň navíc.

Premiér ji dostal na silnice
Než se ale mohl šílený zahradník a mechanik vydat na silnice, narazil na problémy s homologací. Úřady pojízdnou chatku ignorovaly a vypadalo to, že k technické prohlídce a schválení nikdy nedojde. Kevina tedy nenapadlo nic odvážnějšího, než napsat dopis samotného britskému premiérovi David Cameronovi. Ten na žádost o urychlení procesu překvapivě zareagoval a chatku popohnal k vytouženému schválení.

Projekt trvající sedm měsíců tak dospěl do úspěšného konce. Kevin už zvládl s chatkou dosáhnout rychlosti 160 km/h, tuto rychlost chce ale nyní dále překonat.

Překonání rekordu bude probíhat v rámci charitativní akce právě o tomto víkendu a součástí bude i road trip přes celý britský ostrov od jihozápadního cípu až po nejsevernější bod Velké Británie. Výdělek z této akce poputuje hospicu v městečku Banbury.

Kevin bere rychlostní výzvu celkem vážně, kromě zmíněného systému vstřikování oxidu dusného už navíc plánuje, jak vylepšit aerodynamický odpor své pojízdné chaty. Jeden bývalý inženýr z Formule 1 mu totiž doporučil proudění vzduchu nad střechou usměrnit spoilery v každém rohu.

Tohle už je zcela jiná úroveň chataření…

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů