Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat za nový Leon utratil 28 miliard. I díky tomu je teď výrazně větší

Naše téma
Radek Pecák | 29.01.2020
dalších 8 fotek
Nový Seat Leon a Leon Sportstourer | foto: Seat
Španělská automobilka novou generaci svého modelu nižší střední třídy představila přímo ve svém výrobním závodě v Martorellu.
Až dosud se modelu Seat Leon ve třech generacích prodalo 2,2 miliónu kusů. Hranici tří miliónů se nyní bude snažit pokořit Leon modelového roku 2020. Španělská značka představila najednou obě jeho karosářské varianty - tedy hatchback i kombi s označením Sportstourer.

Na vývoj vozu, přípravu výrobních technologií a další související záležitosti, automobilka v průběhu posledních několika let investovala 1,1 miliardy eur.

Zřejmě největším překvapením, mimo tradičně atraktivního sportovně laděného designu, je nárůst rozměrů vozu. Týká se to hlavně délky. Hatchback se protáhl o 86 milimetrů na celkový 4368 milimetrů. Cestující budou profitovat rovněž z prodloužení rozvoru o pět centimetrů. Nyní tento parametr charakterizuje údaj 2686 milimetrů.

Identický je rozvor i v případě kombi. To ale mezigeneračně narostlo dokonce o 93 milimetrů na 4642 milimetrů. I díky tomu se zvětšil zavazadlový prostor. Současný Leon ST byl schopen za zadními sedačkami 687 litrů, nyní je to 617. Rozdíl je tedy třicet litrů. V případě Leonu hatchback se kufr nezměnil. Měl a stále má 380 litrů. Další rozměry, tedy například výška a šířka, se měnily jen málo.

Motorizace bez překvapení
Pod kapotu se budou montovat prakticky stejná pohonná ústrojí, jaká nabízí například nový VW Golf nebo Škoda Octavia. To znamená, že základní motorizací se stane litrový tříválec s výkonem buď 66 nebo 81 kW, následovat bude čtyřválec 1,5 TSI, který může být naladěn jak na 96 nebo 110 kW. Ještě pod verzí Cupra se ocitne dvoulitrový benzinový turbomotor poskytující 140 kW.

Kromě toho si zákazníci budou moci vybrat motory eTSI, kterým v určitých situacích pomáhá malý elektromotor propojený s 48Voltovou palubní sítí, případně i plug-in hybridní verze. Ty zvládnou ujet na zásobu elektřiny z externě dobíjitelné baterie více než 60 kilometrů. Souhrnný výkon obou agregátů (tedy benzinové 1,4 a elektromotoru) činí 150 kW).

Uvnitř kabiny se bude nacházet digitální přístrojový štít, multimediální displej může mít úhlopříčku buď osm nebo deset palců.

Na český trh nový Leon dorazí na jaře, kombi ho bude následovat s odstupem několika měsíců. Ceny zatím zveřejněny nebyly.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů