Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Saleen S1 je nový sporťák z karbonu. I se čtyřválcem nabízí přes 400 koní

Naše téma
Dominik Valášek | 01.12.2017
Saleen S1. | foto: Saleen
Americký výrobce Saleen, známý kromě staršího supersportu S7 hlavně pro svoje tuningové kreace, přichází po letech s velkou novinkou vlastní výroby. Po bankrotu a následné investici ze strany čínského partnera, ukázal Saleen na autosalonu v Los Angeles sporťák S1.
Nový vůz byl vyvíjen v USA a právě zde má probíhat i jeho výroba od léta příštího roku. Jenže potenciál je celosvětový. Kromě Ameriky chce Steve Saleen se svým nejnovějším produktem vtrhnout také na evropský a čínský trh, přičemž už při vývoji se myslelo na splnění bezpečnostních regulací po celém světě.

A potenciál by tady rozhodně byl. Základem vozu je hliníkové šasi, na kterém se objevují panely karoserie z karbonu. Asi tedy není divu, že se hmotnost malého a elegantního supersportovního kupé zastavila na slušných 1218 kilogramech.

Uvnitř je místo pro dvoučlennou posádku, které za zády hřmí přeplňovaný řadový čtyřválec o objemu 2,5 litru. Původně se mluvilo o tom, že by si Saleen motor vypůjčil u nějaké velké automobilky, ale nakonec se prý jedná o zcela nový agregát, vyvinutý pod vlastní značkou.

Motor má výkon 457 koní (336 kW), točivý moment 474 Nm a z nuly na sto umí s autem vystřelit za 3,5 sekundy. Trať na čtvrt míle, tedy na 400 metrů, potom S1 zdolá za 11,3 sekundy a umí dosáhnout maximálky až 290 km/h. Přitom však vůz dosahuje v zatáčkách vysokého bočního přetížení 1,2 G, za což vděčí mimo jiné i pneumatikám Continental ExtremeContact Sport.

Pro nadšence je mimořádně potěšující zpráva o manuální převodovce. Na trh vstoupí S1 právě se šestistupňovou ručně řazenou převodovkou, a teprve posléze se v nabídce objeví také dvouspojkové ústrojí s řazením pádly pod volantem.

Fotky interiéru nejsou oficiálně k mání, ovšem Saleen slibuje digitální displej před řidičem, nahrazující klasické budíky, a samozřejmě i infotainment s navigací a multimediálními funkcemi.

Velmi zajímavá je na tom všem i cena, která není až tak vysoká, jak by se mohlo na první pohled zdát. Za sporťák s karbonovou kastlí a dynamikou skutečných supersportů, říká si Saleen „jen“ 100 tisíc dolarů, tedy přibližně 2,15 milionu korun. To je vzhledem ke schopnostem a exkluzivitě slušná částka a Steve Saleen proto počítá s tím, že by se dalo prodat až 2000 kusů ročně. Vyvstává však otázka, jak se povede zařídit dealerskou a servisní síť. Třeba v Evropě to bude trochu oříšek.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů