Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Saab letos slaví výročí. Podívejte se, za které známé vynálezy mu vděčíme

Naše téma
Daniel Fuglevič | 17.06.2017
dalších 8 fotek
Saab 92001, neboli Ursaab z roku 1947. První auto, které společnost navrhla po úspěšné produkci letadel za druhé světové války. | foto: Saab
Před sedmdesáti roky se narodil první osobní automobil značky Saab. V mnoha ohledech byl odvážný a převratný, měl ale také řadu much. 
V roce 1947 Saab veřejnosti ukázal model 92001. Taktéž nazývaný Ursaab byl vůbec prvním autem, které společnost navrhla po úspěšné produkci letadel za druhé světové války.

Že vůz navrhovali inženýři z leteckého průmyslu, bylo ihned viditelné, karoserie se svažující se zádí byla velice hladká bez jakýchkoliv hran. Společně se zakrytovaným podvozkem a všemi koly schovanými pod blatníky mělo auto na svou dobu neuvěřitelně nízký odpor vzduchu. Jenže také se kvůli tomu hůř řídilo, zvlášť když se do podběhů dostaly nečistoty či sníh.

Mnoho prvotních much sice zapříčinilo, že produkční verze Saab 92 doznala nespočtu změn, prototyp však skvěle nastínil budoucnost švédské značky. Ta se totiž po celý svůj život snažila stále inovovat a přicházet s vlastními nápady.

Kromě podobné obsese bezpečností jako u Volva je Saab zodpovědný za mnoho nápadů, které v současných autech bereme jako samozřejmost a zas tak převratné nám už nepřijdou.

Na deset nejzajímavějších prvenství Saabu se můžete podívat v naší galerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů