Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rusové bojují s neurvalými řidiči. Trestat by chtěli vulgarismy i vztyčený prst

Naše téma
ČTK | 16.10.2015
Ilustrační foto. | foto: Thinkstock
Vulgární výrazy řidičů a neslušná gesta za volantem budou možná už brzy v Rusku trestány zákonem. Doporučuje to expertní skupina, kterou úřady vytvořily při přípravě novely zákona o silniční dopravě. Výši trestu pro neurvalce podle ruských médií návrh zatím neobsahuje.
Dopravní odborníci chtějí podle agentury TASS zařadit do zákona termín "nebezpečné řízení", který prý policie postrádá.

Kromě přinejmenším v Rusku obvyklých prohřešků, jako je předjíždění zprava, jízda po chodníku, prudké rozjíždění a brzdění nebo nadměrné užívání zvukových signálů, mají být za příznak nebezpečného řízení označeny i sprosté nadávky řidičů.

Trestat by měla dopravní policie i vztyčený prst.

Moskvané často označují dopravu na silnicích hlavního města za džungli, kde místo dopravních předpisů vládne právo silnějšího. Nechybějí případy násilností, několikrát se na silnicích metropole ozvala i střelba s fatálními následky. Dopravní nehodovost je ve městě velmi vysoká, všudypřítomné jsou dopravní zácpy, které jen zvyšují nervozitu řidičů.

Vláda chce situaci zlepšit novelou zákona o silniční dopravě, která má obsahovat i represivní paragrafy s výčtem trestaných prohřešků. Návrh zákona, zatím bez postihu vulgarit, byl už předložen k veřejné diskusi na webu ministerstva vnitra.

Moskevská policie v srpnu oznámila snahu vytvořit zvláštní jednotku pro potírání neukázněných řidičů, se kterými si běžní dopravní strážnici nedokážou poradit. Jednotka měla dostat vozy Škoda Octavia a součástí každé posádky měly být dvě "mlátičky" z pohotovostních jednotek.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů