Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ruský UAZ oslaví sedmdesátiny. Stále vyrábí "nesmrtelné" offroady

Naše téma
Radek Pecák | 20.12.2020
dalších 11 fotek
Expediční provedení vozu UAZ 3909 | foto: UAZ
Uljanovskij Avtomobilnyj zavod vznikal narychlo. Vlastně šlo o filiálku moskevské automobilky ZIS. Jeho výrobky využívá dodnes i naše armáda.
Jako reakce na postup hitlerovských vojsk na Moskvu vznikla na přelomu let 1941 a 1942 doslova na zelené louce u města Uljanovsk nová automobilka.

První dělníci z Moskty dorazili na místo, které leželo na křižovatce železničních tratí, v říjnu roku 1941 a již v květnu 1942 byly smontovány první automobily. Je to obdivuhodné i vzhledem k tomu, že zaměstnanci byli zejména chlapci a dívky ve věku 16-17 let.

Prvním vozem, který zde montovali, byl nákladní automobil ZIS-5. V roce 1945 došlo ke změně výrobního programu a z linky začaly sjíždět menší užitkové automobily GAZ-A.

Na první vozy i následující modely se můžete podívat do naší fotogalerie.

V polovině 50. let se továrna přeorientovala na produkci populárního "gazíku", tedy malého terénního automobilu GAZ 69. V té době již stranické orgány rozhodly, že specializací značky UAZ budou právě takovéto vozy určené zejména pro potřeby armády. Zdejší specialisté také zkonstruovali model 450 D, což v té době byl jediný mikrobus vyráběný v tehdejším Sovětském svazu. Model, který zásluhou svého charakteristického designu dostal slangové označení Buchanka (ruský výraz pro chlebový bochník), přežívá po řadě modernizací v nabídce automobilky do dnešních časů.

Další zásadní novinkou UAZu se stal až v roce 1972 model 469. Vlastně šlo o nástupce zmíněného GAZ 69. V porovnání s tímto modelem získala novinka výkonnější čtyřválec s objemem 2,5 litru, větší světlou výšku, výkonnější topení, prostornější interiér a větší okna. 

V terénu jsou skvělé...
Terénní schopnosti byly opět vynikající. V archivu automobilky lze nalézt záznam o jízdě po hřebenu mezi vrcholy hory Elbrus, která je nejvyšší v pohoří Kavkaz. Vůz se tedy musel pohybovat v nadmořské výšce přes čtyři tisíce metrů.

Tento model byl jako takzvaný velitelský hojně zastoupen i v Československé lidové armádě a v autoparcích v tuzemských kasárnách jej můžeme najít i v současnosti. Teprve příští rok začne být nahrazován terénními Toyotami Hilux.

UAZ 469 však, byť se změněným označením na Hunter a s řadou modernizací však žije nadále. Ve výrobním programu mu dělá společnost relativně mladý vůz Patriot. Do výroby ho zavedli v roce 2003. Přes podstatně modernější design se stále jedná o pravověrný offroad se žebřinovým rámem.

Do jiných vod by se automobilka měla pustit právě v roce, kdy oslaví své jubileum. Chystá totiž klasické SUV s typovým označením 3170.

Zatím ale oslovuje i pravověrné offroadové jezdce. Například letos se představily expediční varianty všech tří nabízených modelů. Třeba zmíněná Buchanka nazývaná UAZ SGR Expedition. Klasickou karosérii ozvláštňují pevnostní nárazníky, naviják či střešní nosič.

K další výbavě patří také ochranný rám motoru a uzávěra zadního diferenciálu. Uvnitř nalezne posádka vpředu vyhřívané sedačky, pětice lidí vzadu sedící na samostatných sedadlech pak může využít rozkládací stolek.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů