Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Takhle fantasticky si v Sovětském svazu představovali dopravu budoucnosti

Naše téma
Dominik Valášek | 17.02.2018
dalších 27 fotek
Titulní stránky magazínu Tekhnika Molodezhi. | foto: Archiv Zhurnalko - Tekhnika Molodezhi
Různé vize a ilustrace budoucnosti provází lidskou kulturu už od nepaměti. Občas je proto zajímavé, a do určité míry i úsměvné, nahlédnout o desítky let zpátky a podívat se, jak si lidé tehdy představovali dnešní svět. Následující ilustrace jsou specifičtější o to víc, že pocházejí z tehdejšího Sovětského svazu.
Všechny obrázky jsou obálkami měsíčníku „??????? – ????????“ (Technika pro mládež), který vychází v Rusku od roku 1933. Prakticky od roku 1936 jsou potom na obálce každého čísla unikátní ilustrace. Ty občas reflektovaly aktuální dobu, takže třeba během druhé světové války se obálky hemžily obrázky Rudé armády, ale občas také odvážně nahlížely do budoucnosti.

Na přebalech se tak často objevovali humanoidní roboti, nechyběly ale ani inovativní zemědělské stroje nebo vize o misích ve vesmíru. A samozřejmě došlo i na auta a vize toho, jak má v nadcházejících desetiletích vypadat přeprava lidí a nákladu.

Ilustrací z oboru automobilů, letadel a celkově dopravy jsme pro vás vybrali dohromady 30 a pochází z let 1937 až 1983. Je přitom zajímavé pozorovat, jak se vize nadcházejícího světa postupně modelovala a měnila. Zatímco některé ilustrace relativně odpovídají tehdejší době a zobrazují reálné věci a stroje, některé se hodí spíše do světa science-fiction. 

Každopádně asi netřeba připomínat, že se budoucnost pro Sovětský svaz vyvrbila poněkud jinak a ne zrovna tak, jak si ji představovali ilustrátoři přebalů časopisu. Místo civilních letů do vesmíru, futuristických aut a obecného blahobytu, přišla spíše stagnace, zastaralá auta vyráběná desítky let stejně a pracující lid, který letěl tak maximálně ve fabrice ze štaflí.

Všechny ilustrace naleznete v naší galerii i s příslušným rokem a popiskem.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů