Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rolls-Royce odhalil nový "malý" kabriolet. Budete si ho moci koupit i v Praze

Naše téma
Redakce / ČTK | 10.09.2015
dalších 14 fotek
Rolls-Royce Dawn. | foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce představil nový kabriolet, který dostal jméno Dawn. Z pohledu tradiční automobilky jde o menší model, o Rolls, který by měl řídit přímo jeho majitel. Ve srovnání s vozy masových výrobců však jde o okázale luxusní a exkluzivní výrobek.
Technicky Dawn vychází z kupé Wraith, doznal však několika změn. Především osmdesát procent karosářských panelů je jiných. Zůstalo ale protisměrné otevírání dvojice dveří.

Střecha je plátěná a Rolls-Royce se chlubí, že do ní vložil zadní okno ze skutečného skla. A také se prý zaměřil na kultivovanost mechanismu, který se stará o její stahování. Automobilka dokonce tvrdí, že Dawn je nejtišší kabriolet, jaký kdy byl postaven.

Rolls-Royce Dawn.


Stažení střechy trvá 21 sekund a lze s ní manipulovat v rychlostech do 50 km/h.

Vůz pohání dvěma turbodmychadly přeplňovaný dvanáctiválec o objemu 6,6 litru, který spolupracuje s osmitupňovou automatickou převodovkou a nabízí 570 koní (420 kW) výkonu a až 780 Nm točivého momentu. To stačí k akceleraci z klidu na stovku za 4,9 sekundy - přestože Dawn váží 2560 kilogramů.

Průměrná spotřeba v kombinovaném cyklu má činit 14,2 l/100 km.

Rolls-Royce Dawn.


Na délku luxusní kabriolet měří 5285 milimetrů, široký je 1947 mm a vysoký 1502 mm. Rozvor dosahuje 3112 mm.

Nový Rolls-Royce Dawn se začne prodávat v průběhu příštího roku, očekávat se dá cena mezi 9 a 10 miliony korun. Pokud se vám líbí, budete si ho brzy moci koupit i v Praze. Rolls-Royce totiž na jaře otevře své první autorizované dealerství v Česku. Bude umístěné v pražské Pařížské ulici v lobby hotelu Intercontinental.

Prodej vozů značky na českém trhu má mít na starosti jeden z dealerů mateřské skupiny BMW, společnost CarTec. Letos se v Česku prodalo již 12 vozů britské značky, loni to bylo šest aut za celý rok. Podle statistik Sdružení automobilového průmyslu je v Česku registrovaných okolo devíti desítek vozů Rolls-Royce, jejichž průměrné stáří je kolem 11 let.

Rolls-Royce Dawn.


"Určitě chceme prodávat více vozů, než se v Česku registruje nyní. Bude to dvojciferný počet," uvedla Eva Kadlecová z CarTecu. CerTec je 132. dealerství značky ve světě. Bude zajišťovat i servis vozů Rolls-Royce v prostorách v pražské Průběžné ulici. Celkem má značka v kontinentální Evropě 17 dealerů.

Rolls-Royce na konci minulého roku otevřel nový autorizovaný servis ve Vídni, který je určený i pro Čechy, Slováky, Maďary a Slovince. Do té doby museli majitelé "rollsů" z Česka jezdit na servis do Drážďan nebo Varšavy.

Rolls-Royce Motor Cars patří od 90. let do skupiny BMW. Loni Rolls-Royce zvýšil celosvětový prodej o 121 procent na rekordních 4063 aut.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů