Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Riversimple je malá automobilka s velkými plány. Chystá tři vozy na vodík

Naše téma
Redakce | 10.05.2016
dalších 10 fotek
Riversimple Rasa. | foto: Riversimple
Malá britská automobilka Riversimple se soustředí na vývoj vozů, které k pohonu používají jako palivo vodík. Už brzy spustí veřejné testování svého prvního modelu, jímž je malé vozítko, a kromě toho plánuje také výrobu dodávky a čtyřdveřového vozu.
Společnost má svoje kořeny už v roce 2001, od roku 2007 se jmenuje Riversimple. Několik posledních let se věnovala zejména vývoji městského miniauta, které dostalo jméno Rasa.

Právě tento vůz je nyní připraven k závěrečnému testování, kdy výrobce poskytne 20 exemplářů k užívání vybraným zástupcům veřejnosti. Automobilka současně hledá investory, ale také může využít dotaci ve výši dvou milionů eur (asi 54 milionů korun) poskytnutou Evropskou unií.

Riversimple Rasa.


Testování je naplánováno na dobu 12 měsíců, během nichž bude Riversimple sbírat data a přípomínky zkušebních uživatelů, aby podchytila všechny možné problémy. V roce 2018 pak chce začít se sériovou výrobou - hned v prvním roce přitom plánuje produkci 3500 aut. Vozy však nebude prodávat, nýbrž pronajímat.

Poplatek má být rozumný a bude zahrnovat palivo, pojištění i náklady na servis.

Lehké a úsporné

Dvoumístné vozítko Riversimple Rasa vzniklo podle jednoduchého receptu. Základem je nízká hmotnost a efektivní aerodynamika. Kvůli aerodynamice ostatně Rasa vypadá tak zvláštně.

Konstrukce hojně využívá komponenty z uhlíkových kompozitů a hliníku, díky čemuž auto váží jen 580 kilogramů. Zajímavé je, že celý hnací řetězec zahrnuje pouze osmnáct pohyblivých částí.

Riversimple Rasa.



O pohyb se starají čtyři elektromotory, přičemž každý roztáčí jedno kolo. Elektřina pro agregáty vzniká v palivovém článku, který používá vodík jako palivo a kyslík jako okysličovadlo. Palivový článek má výkon 8,5 kW.

Hlavní předností Rasy má být úsporný a k přírodě šetrný provoz. I když se do nádrže vejde jen 1,5 kg vodíku, má toto množství vystačit na zhruba 480 kilometrů jízdy. Z výfuku jde samozřejmě jen voda.

Dynamika není v tomto případě příliš důležitá, malé vodíkové vozítko by ale nemělo být brzdou provozu. Na stovku, která je současně i nejvyšší dosažitelnou rychlostí, zrychlí za nějakých 10 sekund.

Koncept čtyřdveřového auta od společnosti Riversimple.



U Rasy ale plány společnosti Riversimple nemají skončit. Automobilka už totiž zveřejnila také vize dalších chystaných vodíkových aut. Prvním je větší čtyřdveřový model, druhým pak dodávka.

Koncept dodávky od společnosti Riversimple.



U obou vozů se mají uplatnit stejné principy jako u Rasy. Důraz je tedy kladen na nízkou hmotnost, účinnou aerodynamiku a ekologický a úsporný provoz.

O design obou plánovaných automobilů se postaral designér Fiatu 500 Chris Reitz.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů