Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dva roky za volantem v jiném režimu. Řidičák na zkoušku bude platit od ledna

Naše téma
Miroslav Elsnic | 21.11.2023
Autoškola - Ilustrační foto | foto: Shutterstock
Od 1. ledna 2024 začne na českých silnicích platit řada novinek. Jednou z nich je řidičský průkaz na zkoušku. Změna se ovšem nevztahuje jen na budoucí řidiče, ale i na některé současné majitele řidičských průkazů. Jak uvedl mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský, řidičák na zkoušku dopadne na všechny šoféry s prvním řidičským oprávněním získaným od ledna 2022.
Miloslav Hájek se přestěhoval z Prahy na venkov a vzhledem k nižší dopravní obslužnosti si v osmadvaceti letech udělal v létě řidičský průkaz na osobní automobil.  Ani jemu neunikly chystané novinky včetně řidičského průkazu takzvaně na zkoušku. V praxi to bude znamenat, že pokud šofér během dvou let od jeho obdržení spáchá závažný přestupek, tedy ten hodnocený v novém bodovém maximálním počtem bodů, dočasně přijde o řidičák. „Za mne dobré. Mladí za volantem často zbytečně hazardují, nějaký bič je na ně potřeba,“ poznamenal Miloslav Hájek. 

Netuší však, že se novinka týká i jeho. „Platnost novely je od 1. ledna 2024. Každý, kdo od tohoto data spáchá závažný přestupek a současně je držitelem svého prvního oprávnění méně než dva roky, bude se na něj vztahovat povinnost se zúčastnit výchovně vzdělávacích programů, tedy dopravně psychologického pohovoru a školení začínajících řidičů,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský. Řidičák na zkoušku tak dopadne na všechny šoféry s prvním řidičským oprávněním získaným od ledna 2022.

Známý postrach autoškol. Víte, jak řešit křižovatky s tramvají?

V praxi se dvouletá lhůta bude počítat už šestnáctiletým motorkářům. O dva roky později, když si rozšíří skupiny o osobní auta, se už na ně lhůta vztahovat nebude. Jiné je to u trestů. Pokud řidič spáchá závažný přestupek před začátkem platnosti novely zákona, nemusí absolvovat zdokonalovací kurz. Pokud mu však bude udělen zákaz řízení, dvouletá doba se prodlouží o dobu, kdy řídit nemohl.

Motoristé jsou k novince pesimističtí. „Ne každý má po získání řidičáku auto, občas si ho spíše půjčí od rodičů. Takže dva roky řidiči přečkají vesměs s řidičákem v šuplíku a až poté začnou jezdit naplno. Nebudou o moc lépe připraveni na nejrůznější situace. Je škoda, že jsme se neinspirovali Rakouskem, kde začínající řidiči musí absolvovat po určité době zdokonalovací jízdy na autodromu. To by byl podle nás správný směr,“ zhodnotil mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

V Česku se každoročně stane necelých 100 tisíc dopravních nehod. Řidiči v kategorii 18 až 24 let jich zaviní pětinu. Každá desátá oběť na silnicích jsou mladí šoféři. Nejčastější příčinou nehod je nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě a nesprávný způsob jízdy. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů