Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Revoluční BMW i8 má českou cenu. Hybridní sporťák stojí téměř 3,5 milionu

Naše téma
Redakce | 13.02.2014
dalších 7 fotek
BMW i8. | foto: BMW
Praha /FOTOGALERIE/ - České zastoupení automobilky BMW oznámilo cenu svého revolučního modelu s plug-in hybridním pohonem. Sporťák s označením i8 se začne prodávat v březnu za cenu od 3 442 400 Kč.
BMW i8 na délku měří 4689 mm, na šířku 1942 mm a vysoký je 1293 mm. I díky použití uhlíkových komponentů, hořčíku či chemicky tvrzeného skla váží 1490 kilogramů - rozložení hmotnosti mezi nápravy je přitom blízké ideálnímu poměru 50:50.

Mnichovská novinka díky hybridnímu ústrojí spoléhá na pohon všech kol. Zadní nápravu roztáčí malý 1,5litrový tříválec TwinPower Turbo, který však produkuje velký výkon - 231 koní (170 kW), točivý moment má hodnotu 320 N.m. O jeho přenos na kola se stará šestipňový automat.

BMW i8.


Přední kola pohání elektromotor, spolupracující s dvoustupňovou automatickou převodovkou, o výkonu 131 koní (96 kW) a točivém momentu 250 N.m, který čerpá energii z ithium-iontových baterií umístěných pod podlahou auta. Podle BMW je celkový výkon vozu 362 koní (točivý moment 570 N.m), a při využití obou jednotek auto z klidu na stovku zrychlí za 4,4 sekundy. Maximální rychlost je omezena na 250 km/h.

Sporťák i8 umí jezdit pouze na elektřinu, ale jen do rychlosti 120 km/h a zvládne urazit nejvýše 35 kilometrů. Pro dobíjení akumulátoru lze použít také vysokonapěťový startér-generátor, který slouží pro nastartování spalovacího motoru a současně je schopen při jeho chodu vyrábět elektřinu. To má podle automobilky zaručit, že bude vždy připravena potřebná energie pro elektrický pohon.

BMW i8.


Fantasticky vypadá kombinovaná spotřeba, podle evropské normy má činit méně než 2,5 litru. Praxe samozřejmě bude jiná, udávaná hodnota totiž počítá s dokonale efektivním a pravidelným využíváním čistě elektrického pohonu. Skutečnou spotřebu ostatně naznačuje další zveřejněný údaj - dojezd na plně nabité baterie a plnou nádrž je totiž jen 500 kilometrů. Nádrž by přitom měla mít objem 42 litrů, takže průměr 2,5 l/100 km prostě úplně nesedí. Tedy pokud nebudete po ujetí několika desítek "elektrických" kilometrů hned dobíjet baterie.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů