Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rallyové Vánoce v Plzni byly tentokrát ve znamení červených Mitsubishi Ralliart

Naše téma
Radek Pecák | 18.12.2023
dalších 14 fotek
Nádherná Celica dlouho ve sbírce Jřího Jírovce chyběla. Nyní už je součástí | foto: Radek Pecák
Přední světoví rallyoví jezci jako Francois Delecour, Gigi Galli nebo Erwin Weber se letos zúčastnili akce Rally Vánoce v Inveltu. Tu ve svém areálu v Plzni již podruhé pořádal plzeňský závodník a podnikatel Jiří Jírovec.
Na to, jak sbírka Jiřího Jírovce vypadá a co je její součástí, se můžete podívat do naší fotogalerie.Právo popovídat si s nimi, vyfotit se a získat jejich podpisy měla i zhruba stovka vylosovaných příznivců tohoto odvětví motorsportu. „Letos jsme zvolili téma Mitsubishi Ralliart, protože mi nedávno přibylo do sbírky několik vozů v jejich barvách,“ vysvětlil Jiří Jírovec.

„Mám s auty této značky spoustu zážitků a jen je mi líto, že se Mitsubishi z WRC stáhlo příliš brzy. Zrovna v době, kdy již jejich auta dospěla na vysokou úroveň a měla na vítězství,“ svěřil se například italský závodník Gigi Galli.

Video zachycující průběh akce můžete vidět zde:

„Ve hře při této akci byla také účast čtyřnásobného mistra světa Tommiho Mäkkinena, ale nakonec se mu nᚠtermín nehodil,“ konstatoval Jírovec. Podle něho se ale tato legenda do Plzně jednou určitě vydá.

Unikátní Toyota Celica GT-Four
Součástí sbírky jsou nyní už také dva nádherné vozy, o které Jiří Jírovec dlouho usiloval. Jedním z nich je Peugeot 307 WRC, druhým pak Toyota Celica GT-Four.

„Navíc jde o auto s unikátní historií,“ doplňuje. Nejprve s ním totiž Juha Kankkunen vyhrál rally v Austrálii a později to bylo vítězné náčiní mistra republiky z roku 1997 Milana Doláka.

„Teď zrovna sháním jeden konkrétní exemplář Fordu a někdy bych rád získal také klasické italské legendy. To chce ale kromě peněz také hodně času a známostí,“ uvedl Jiří Jírovec. Proto se tomu prý bude věnovat nejspíše až po odchodu do důchodu.

Většina aut z jeho sbírky už toho moc nenajezdí. „Jen tak jedno až dvě občas vyvezu na nějaký ten závod. Je to ale hodně náročné. Finančně to vyjde dvakrát tak draho oproti třeba soutěžní Fabii RS Rally 2,“ doplnil.

Nehledě na to, že i čas na přípravu je mnohem delší,“ uzavřel.

Rallyové Vánoce se v hale zaplněné skvělou sbírkou závodních aut uskutečnily podruhé. Kromě této akce chce podnikatel a závodník Jiří Jírovec dělat i další setkání s osobnostmi světového motorsportu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů