Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: 10 podivuhodných technologií, které se v autech neujaly

Naše téma
Daniel Fuglevič | 24.10.2017
dalších 7 fotek
Tohle je 10 zajímavých technologií, které se nakonec moc neuchytily. | foto: youtube.com
Automobiloví inženýři se neustále snaží přicházet s novými revolučními nápady. Ne pokaždé se však tyto novinky uchytí, v historii tak najdeme celou řadu technologií, které sice umí vzít dech, ale nikdy pořádně neprorazily.
Na zapomenuté, nefungující a ne zrovna populární technologie ve světě automobilů se podíval britský motoristický web Car Throttle. Ve svém videu si vzal na paškál desítku technologií a nápadů, jejichž očekávaný úspěch prostě nenastal anebo se na něj stále čeká.

Ať už jde o převratné elektromagnetické odpružení Bose, auta poháněná proudovým motorem, brzdový systém používající rakety nebo přímo létající automobily, opravdu jde o zajímavou řadu chytrých, bizarních či naprosto futuristických myšlenek bez většího dopadu na dnešní vozy.

A pokud angličtinou zrovna nevládnete, všechny probírané technologie jsme níže rozepsali v rámci mezí také hezky česky.

Gullwing dveře: Nahoru vyklápěcí, takzvané „racčí“ dveře jsou zde už desítky let a přestože je některé automobilky u svých určitých modelů používají i dnes, nikdy se nejednalo o široce rozšířený způsob otevírání dveří u auta. Mezi negativa totiž často patří omezená bezpečnost při převrácení vozidla či nepraktičnost během vystupování v těsných prostorech. Mercedes a Tesla tyto nedostatky sice částečně překonali, ale stále jsou takové dveře spíše jen designový výstřelek.

Proudové motory: Chrysler měl s vozy poháněnými proudovými motory velké plány v 50. a 60. letech minulého století, ale hodně rychle se ukázalo, že tento způsob pohonu není zrovna ideální kvůli vysoké spotřebě paliva, drahé výrobě a pomalým reakcím motoru na sešlápnutí plynového pedálu.

Odpružení Bose: Známá společnost vyrábějící audiosystémy představila v roce 2004 opravdu revoluční systém elektromagnetického odpružení. Ten se vypořádal s nerovnostmi na silnici, úhybnými manévry i rychlou jízdou v zatáčkách a zajišťoval absenci skoro jakéhokoliv naklánění karoserie. O novinku však neměl nikdo zájem, jelikož byl celý systém příliš těžký a nákladný na výrobu. Podrobněji jsme se o něm rozepsali už dříve tady.

Malé městské elektromobily: S konceptem malinkého elektrického vozítko do města přišla v 80. letech například i firma Sinclair. Projekt ale dopadl špatně hlavně kvůli příliš vysoké cenovce, rychle se vybíjející baterii a malému dojezdu. A také vypadalo zvláštně. Podobné nedostatky se projevují částečně třeba i u moderního Renaultu Twizzy. Tato vozítka tak zřejmě zůstanou ještě nějakou chvíli spíše jen praktickými hračkami pro bohaté.

Raketové brzdy: Pro opravdu nekompromisní brzdou sílu byly v minulosti testovány brzdové systémy, které využívaly malé rakety puštěné proti směru jízdy. Tyto brzdy byly vážně účinné a dokázaly při brzdění vytvořit přžetížení až 2 G. Nápad se pochopitelně neuchytil kvůli bezpečnosti a vysoké spotřebě hnacího plynu raket.

Parní motory: Parní motory a jednotky poháněné fosilními palivy byly u samotného zrodu osobních automobilů, ale nakonec se ukázalo, že spalovací motor bude mnohem ideálnější. Parní motory byly totiž o mnoho větší, těžší a složitější na údržbu.

Létající auta: Představa létajících automobilů existuje už dlouhou řadu let, ale dodnes jsme byli svědky pouze výtvorů, které až příliš vycházejí z letadel či helikoptér a klasické využití auta tak velmi kompromitují. Nejdále se nyní dostala zřejmě slovenská firma Aeromobil, u jejich stroje ale nakonec stále potřebujete ranvej a ke všemu připomíná spíše letadlo než auto. O osobním, jednomístném letadlu kdysi přemýšlel také slavný Henry Ford. Od projektu ale ustoupil po smrti testovacího pilota v prototypu.

Bez zajímavosti není i pokus jedné americké firmy, která na Fordu Pinto zkoušela příslušenství v podobě odnímatelných křídel. I tento projekt ale skončil nehodou.

Bezpečnostní okno Tucker: Na konci 40. let přišla americká automobilka Tucker s opravdu bizarním způsobem, jak ochránit pasažéra proti průletu předním oknem během čelního nárazu. Jen pár tehdejších modelů bylo vybaveno bezpečnostními pásy, a tak mělo auto nerozbitné přední okno, které však během nárazu vypadlo z rámu a nebránilo tak průletu člověka. Není asi nutné vůbec zmiňovat, proč se zrovna tento „bezpečnostní“ prvek neuchytil.

Wankelův motor: Wankelův motor s rotačním pístem si za dobu své existence našel mnoho fanoušků hlavně pro jeho specifickou charakteristiku. Bohužel pro jeho četné nevýhody se nikdy nestal natolik populární, aby nakonec neskončil jen v hrstce automobilů. Mezi hlavní negativa má patřit nedostatečná tepelná účinnost, složité utěsnění spalovacích prostorů nebo třeba vysoká spotřeba oleje a vyšší emise.

Modulární karoserie: V roce 1982 ukázalo studio Italdesign koncept nazvaný Capsula. V podstatě se jednalo o šasi s koly, podvozkem, motorem a ostatními důležitými prvky pro jízdu. Celá vrchní část vozu s kabinou však byla vyměnitelná. Italdesign tak navrhnul celou řadu různorodých osobních i užitkových kabin, které by všechny využívaly pouze jedno šasi. Ačkoliv se částečně v této podobě dnes konstruují nákladní a užitkové vozy, do světa osobních automobilů tento nápad nikdy nepronikl.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů