Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pět metrů vysoké sítě budou chránit netopýry před nebezpečím dálnice D55

Naše téma
Pavel Bohun | 10.02.2024
Obří ptačí sítě budou jako první v ČR chránit tuzemský úsek dálnice D55 na Slovácku. | foto: Lucie Trubelíková
Obrovské ptačí sítě budu chránit dálnici D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem. Jedná se o první dálniční úsek, kde budou použity. Pět metrů vysokou sí zde instalují kvůli netopýrům a ptákům hnízdících v okolí rybníku u Polešovic. Devítikilometrový úsek zprovozní Ředitelství silnic a dálnic v prosinci. 
Na budoucí dálnici mezi Starým Městem a Moravským Pískem právě dělníci usazují konstrukce na obrovské ptačí sítě. Jak přiblížil ředitel zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek, sí je pět metrů vysoká.

„Kvůli ochraně netopýrů a ptáků hnízdících v okolí rybníku u Polešovic bude bezmála půl kilometru dlouhá dálniční oblast opatřena speciální ocelovou sítí s ptačími siluetami," uvedl Chudárek.

Podívejte se, jak se instalují obří ptačí sítě:

Stavba tohoto úseku je kromě obří sítě výjimečná také tím, že při její stavbě bylo nutné využít netradičních stavebních postupů a technologií. „Kvůli nestabilnímu podloží a tekutým pískům jsme vůbec poprvé na dálniční stavbě museli využít pro zakládání mostů metodu ražených pilot, místo klasických vrtaných. A kvůli zvodnělému podloží musíme v řadě míst zpevňovat násyp dálničního tělesa speciálními geobuňkami. Tyto postupy nejsou běžné,“ naznačil Karel Chudárek.

V zimních měsících na D55 pokračují také práce na mostech. „Celkově budujeme mezi Starým Městem a Moravským Pískem devět mostů, z toho šest na dálnici a tři nad ní. Most u Moravského Písku máme již dokončený a řidiči už po něm jezdí v režimu předčasného užívání. Téměř hotový je také most u Kostelan, kde nám zbývají dokončovací práce. Na mostu u Polešovic, který je založený právě na ražených prefabrikovaných pilotách, teď bedníme nosné konstrukce a připravujeme se na armování. Betonហmostu plánujeme na konec února,“ popsal manažer oblasti Mosty Michal Hrutkai ze společnosti Skanska.

Devítikilometrový úsek dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem zprovozní ŘSD už letos v prosinci, a to společně s navazujícími stavbami  Babice – Staré Město a D55 Moravský Písek – Bzenec. Po dokončení vytvoří ucelený úsek v délce 21 kilometrů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů