Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První vůz Hyundai s palivovými články

Naše téma
Redakce | 04.03.2013
Hyundai ix35 Fuel Cell | foto: Hyundai
Ulsan – Z výrobní linky sjel první model Hyundai ix35 Fuel Cell. Jde o první sériově vyráběné vozidelo s pohonem na vodík s nulovými emisemi.
„Hyundai ukazuje modelem ix35 Fuel Cell cestu do budoucnosti s nulovými emisemi," prohlásil viceprezident společnosti Hyundai Motor Eok Jo Kim.

Hyundai ix35 Fuel Cell představený na slavnostním zahájení výroby bude jedním ze 17 vozů určených pro fleetové zákazníky v dánské Kodani a švédském Skane. Kodaňský magistrát převezme podle smlouvy podepsané v září 2012 do svého vozového parku 15 vozů, do švédského Skane budou dodána dvě vozidla.

Hyundai plánuje vyrobit do roku 2015 tisíc vozů ix35 Fuel Cell, které budou poskytnuty na leasing vozovým parkům veřejných i soukromých institucí, a to zejména v Evropě, kde Evropská unie připravila plán pro zavedení vodíku a podporuje výstavbu vodíkových plnicích stanic.

Strategií vedoucích automobilek v Evropě a USA je dodávat vozidla s vodíkovými palivovými články a budovat plnicí stanice tak, aby byl trh připraven na zahájení velkosériové výroby vozidel s palivovými články na vodík.

Hyundai zahájí po roce 2015 výrobu vozidel s palivovými články na vodík, která budou určena také k maloobchodnímu prodeji spotřebitelům, díky nižším výrobním nákladům a rozvinutější vodíkové infrastruktuře.

Hyundai ix35 Fuel Cell je výsledkem čtrnácti let výzkumu, v hodnotě několika stovek milionů eur, na kterém se podílely stovky inženýrů ve středisku Hyundai pro výzkum a vývoj palivových článků v korejském Mabuku. První sériově vyrobený vůz ix35 Fuel Cell bude vystaven na Ženevském autosalonu 2013.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů