Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První svezení s "posílenou" Toyotou z Kolína. Aygo je teď tišší

Naše téma
Radek Pecák | 04.07.2018
dalších 11 fotek
Toyota Aygo v jízdě | foto: Radek Pecák
Nejmenším modelem Toyoty v Evropě je Aygo. Vyrání se v továrně u Kolína již od roku 2005. Nyní přišel čas na facelift druhé generace. Na silnicích ve středních Čechách jsme ho mohli již krátce vyzkoušet.
Už více než tři čtvrtě milionu kusů minivozu Toyota Aygo vyrobili dělníci v továrně TPCA. Nyní začali montovat první stovky exemplářů modernizovaného provedení druhé generace vozu. Ta se začala nabízet v roce 2014, facelift tedy přichází po čtyřech letech.

I když změny v oblasti designu nejsou příliš velké, nějaké se přece jen najdou. Hlavně už teď konstrastní černý plast neobepíná logo automobilky na kapotě, ale zůstává v masce chladiče. Naopak pod světlomety se objevily dva žebrované černé plastové trojúhelníky. Světla pro denní svícení už také nejsou "rozházena" po předním nárazníku, ale ve formě pásů se přemístila do hlavních světlometů. Připadá mi, že teď je design v porovnání s dobou předfaceliftovou o něco konzervativnější, stále však rozhodně není tuctový.

Uvnitř je změn ještě méně. Kdyby se v tiskové zprávě výslovně nehovořilo o tom, že grafika kruhového palubního má turbínový efekt, ani bych si toho nevšiml. Otáčkoměr zůstal "přilepený" ke straně a má grafiku podobnou teploměru. Jo, a také jsou nová kola a barvy. Například tmavě růžová Magenta bude mnohým slečnám určitě slušet.

Pochopitelně hlavním důvodem, proč se v letošním roce přistupuje k modernizacím jednotlivých modelů, je změna emisních limitů a s tím související úpravy motorů. V Toyotě Aygo (a stejně tomu je i v sesterských vozech Peugeot 108 a Citroën C1) je k mání jedna jediná motorizace. Tou je litrový atmosférický tříválec, který se modernizuje už poněkolikáté. Nyní jeho výkon narostl o dva kilowatty na výsledných 55 kW, točivý moment naopak mírně klesl (o 2 Nm na 93 Nm). 

Kombinovaná spotřeba činí jen 4,1 litru a jak jsem si v praxi ověřil na trase kolem továrny, skutečně se dá dodržet. Ovšem mimo město a uvolněným tempem. I když ale budete hodně spěchat, "do šesti" byste se stále měli vejít.

Toyota si je vědoma, že konkurence v oblasti vývoje tříválcových motorů také nespí, a také dospěla při vývoji těchto typů agregátů k jednotkám s relativně velmi tichým a kultivovaným chodem. Proto se kromě dalších technnických řešení rozhodla zdokonalit vyvažovací hřídel. Umí teď  lépe potlačit vibrace při volnoběhu. Faktem je, že když jsem otevřel kapotu vozu s nastartovaným motorem, motor se ve svých úchytech "vrtěl" daleko méně než dříve. Také při jízdě do kabiny hluk pronikal jen ve velmi malé míře.

Ticho léčí. A teď i v miniautě

To je ovšem dáno také tím, že konstruktéři přidali izolační hmotu dovnitř palubní desky, tloušťka těsnící pórovité hmoty u přední štěrbiny krytu motoru se zvětšila o tři milimetry a o dva milimetry je teď silnější těsnící hmota u vzduchové klapky a přepážky krytu motoru. Údajně to má mít vliv i na potlačení aerodynamického hluku. Na dálnici jsem však zatím neměl možnost s modernizovaným aygem jet, takže o tom žádnou zprávu zatím podat nemůžu.

Aygo se ale při jízdě chová dobře. Radost jsem měl z dobře fungující převodovky. Sice má i nadále pouze pět stupňů, páka se ovšem ve vymezených drahách pohybuje s lehkým a přirozeným odporem. Kdo by přece jen řadit nechtěl, může si připlatit za robotizované převodové ústrojí.

V zatáčkách Aygo dá poměrně rychle najevo, že to není žádný závoďák. Při rychlejším průjezdu se vůz citelně nakloní a postupně, ale naprosto čitelně se projeví nedotáčivý charakter. Aygo je prostě auto do města. Tam také bude nejvíce cítit změněná charakteristika průběhu točivého momentu. Až do zhruba 2200 otáček motor (samozřejmě s ohledem na jeho kubaturu) poměrně slušně "táhne". Pak, když řidič stále tlačí na plynový pedál, jeho síla trošku ochabne a projeví se opět až nad hranicí 4000 otáček. To proto, abyste byli schopni bezpečně předjet.

Toyota předpokládá, že zmíněné i další změny, které se na voze odehrály, přispějí ke zvýšení zájmu českých zákazníků o tento vůz. A to přesto, že tato kategorie v našich končinách, na rozdíl například od jižních evropských zemí, nezaznamenává žádné velké prodejní úspěchy. Proto přišla také s poměrně atraktivní cenovou nabídkou. Například pětidveřová varianta se základní výbavou X a s paketem komfort zahrnujícím rádio a klimatizaci, která normálně stojí 254 900, se dá nyní pořídit již za 214 900 Kč. To díky plošné dvacetitisícové slevě a dalším dvaceti tisícům, které dealer sleví tomu, kdo přiveze starší vůz na protiúčet. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů