Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První elektrická Škoda dorazí dřív, než se čekalo. Po nabití ujede až 300 km

Naše téma
Jan Zajíc | 07.03.2018
dalších 30 fotek
Škoda Citigo. | foto: Škoda Auto
Malé Citigo bude první sériově vyráběnou škodovkou s čistě elektrickým pohonem. Na trh se dostane už příští rok a předběhne tak elektrický crossover, který dorazí v roce 2020.
Obecně se očekávalo, že právě tento crossover, jehož předobraz v podobě studie Vision E ukázala česká automobilka loni, bude první elektrickou škodovkou. Nakonec to tedy bude trochu jinak, elektrické Citigo přijede dřív. Britskému magazínu Autocar to řekl Christian Strube, člen představenstva Škoda Auto, odpovědný za oblast Technického vývoje.

Na druhou stranu je potřeba říct, že prvenství elektrického Citiga pro nás není až tak překvapivé. O plánech na jeho rychlé uvedení na trh se šuškalo už delší dobu. Například britský Auto Express už loni v sprnu napsal, že v roce 2019 dorazí plug-in hybridní ("plug-in" znamená, že baterie lze externě dobíjet) provedení modelu Superb, který doplní právě elektrická verze malého Citiga.

A že až o rok později přijde řada na úplné novinky, které budou stát na nové koncernové platformě MEB. Tu Volkswagen vyvinul speciálně pro svoje elektrifikované vozy - a to napříč značkami. O elektrickém Citigu jsme ale psali také včera, když jsme rozebírali plány Škody pro nejbližší budoucnost. Oficiální potvrzení o brzkém příjezdu však přišlo později.

Tento krok má samozřejmě logiku, sourozenci Citiga už totiž svoje elektrická provedení mají (Seat e-Mii a Volkswagen e-up!), takže produkce třetí varianty představuje nejjednodušší způsob, jak rychle dostat do prodeje elektromobil s okřídleným šípem ve znaku. A jak "nulovými" emisemi elektromobilu snižovat flotilový průměr emisí.

Elektrické Citigo se bude společně se svými sourozenci vyrábět v Bratislavě. Cenu zatím neznáme, stejně jako toho moc nevíme o technice. Ta bude jistě vycházet z vozů od VW a Seat, slibovaný dojezd až 300 kilometrů na jedno nabití ale naznačuje použití jiných baterií s větší kapacitou. Seat e-Mii a Volkswagen e-up! totiž ujedou zhruba polovinu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů