Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První jízda: Honda Civic dostala nový diesel. Ohromí nízkou spotřebou

Naše téma
Dominik Valášek | 10.02.2018
dalších 24 fotek
Honda Civic. | foto: Honda
U Hondy Civic desáté generace, která přišla na trh teprve loni, je na plnohodnotný facelift samozřejmě ještě brzy. Přesto však Honda přichází s jednou velkou novinkou - a sice s novým dieselem doplňujícím benzínové turbomotory.
Až dosud byly v katalogu Civicu k nalezení jen dva motory – litrový tříválec a větší čtyřválec o objemu 1,5 litru. Tyto agregáty sice zvládnou uspokojit možná i většinu potenciálních zákazníků japonské stálice, ale přece tu chyběla volba pro ty, kteří stále baží po turbodieselu. Právě pro ně je určen nový motor 1.6 i-DTEC.

Svižný a úsporný
Agregát se chlubí 120 koňmi (88 kW) výkonu a 300 Nm točivého momentu. Tyto hodnoty by mohly napovídat, že se jedná o starší pohonnou jednotku, známou již modelu CR-V, ale oproti ní byl motor v Civicu zásadním způsobem přepracován. Nové jsou třeba písty, u kterých vyměnila Honda hliník za ocel, aby dosáhla lepšího interního chlazení přímo uvnitř motoru. Zároveň se zjemnil a zahladil povlak stěn válců, což napomáhá nižšímu vnitřnímu tření.

Aniž by emisní systém motoru obsahoval přivstřikování aditiva, povedlo se u Civicu dosáhnout výjimečně nízkých emisí a také naprosto špičkové spotřeby. Alespoň podle známého měřícího cyklu NEDC. Čtyřdveřový Civic slibuje pohádkových 3,4 litru na sto kilometrů v provozu mimo město. 

Daleko od pravdy to ale asi moc nebude. Při první testovací jízdě se mi podařilo bez většího snažení stlačit spotřebu pod hranici čtyř litrů.

Přitom se s dieselovým Civicem rozhodně není třeba loudat. S delší prodlevou turba umí dieselová šestnáctistovka ještě před dosažením dvou tisíc otáček silně zabrat a zátah vydrží ke čtyřem tisícům, než začne snažení motoru vadnout. Žádnou gradaci nebo přítomnost výkonové špičky nelze od turbodieselu čekat, ale k tomu, aby se Civic kdykoliv svižně rozjel jen na přidání plynu, motor zcela dostačuje. Kromě toho se vyšší hlučnost dieselu objevuje prakticky jen při důraznějším zátahu ve vyšších otáčkách. Po většinu času jinak zůstává motor relativně tichý a kultivovaný.

Společnost nové jednotce dělá výborně fungující šestistupňová manuální převodovka s lehce chodícím, přesným řazením. Zájemci o automatickou převodovku se dočkají na podzim, kdy do nabídky přibyde devítistupňový automat klasické konstrukce. Civic bude mimochodem historicky prvním vozem s předním náhonem, který dostane devět rychlostních stupňů.

Dále beze změn

Kromě motoru se jinak na Civicu pro rok 2018 nic nemění, což je veskrze dobrá zpráva. Civic totiž hýčká svého řidiče výborně naladěným podvozkem, který hladce žehlí nerovnosti, ale zároveň nenechává karoserii, aby se hluboce nakláněla do zatáček. Interiér je potom solidně zpracován a Civic se neztratí ani v otázce praktičnosti. Do kufru se vejde 478 litrů zavazadel (případně 512 litrů do čtyřdveřové verze) a na zadní místa se bez problému posadí dospělí cestující.

Nový motor 1.6 i-DTEC lze kombinovat jak s pětidveřovou, tak i se čtyřdveřovou karoserií, přičemž pětidveřový hatchback jde do prodeje dřív, konketně v dubnu. Čtyřdveřový sedan se připojí o dva měsíce později v červnu.

Ceny budou známy až na začátku příštího týdne.

Honda Civic 1.6 i-DTEC Hatchback: Technické údaje
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem1597 cm3
max. výkon88 kW (120 k) při 4000 ot/min
max. točivý moment300 Nm při 2000 ot/min
převodovkašestistupňová manuální (později i devítistupňový automat)
max. rychlost201 km/h
zrychlení 0-100 km/h9,8 s
spotřeba paliva (město/mimo město/kombinovaná)3,6/3,4/3,5 l/100 km
délka4518 mm
šířka1799 mm
výška1434 mm
rozvor2697 mm
pohotovostní hmotnost1287-1301 kg
zavazadlový prostor414-1245 l

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů