Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Průzkum: Škoda je nejlepší značkou v Británii, nejhůř dopadl Land Rover

Naše téma
Redakce | 15.07.2016
Škoda Yeti. | foto: Škoda Auto
Řidiči z Velké Británie jsou nejvíce spokojeni s automobily české značky Škoda. Mnoho radosti jim naopak nedělají vozy prémiových značek, na chvostu totiž najdeme Mercedes-Benz, BMW, Audi a Land Rover.
Vyplývá to z průzkumu, který ve Velké Británii provedla společnost J.D. Power and Associates, což je jedna z nejznámějších organizací na světě pro průzkum trhu.

Studie se dotazuje majitelů ročních až tříletých vozů a zkoumá jejich zkušenosti s konkrétním autem v průběhu posledního roku. Zúčastnilo se jí přitom více než 13 tisíc motoristů. Pořadí se pak stanovuje na základě počtu nahlášených připomínek, vyskytujících se na 100 vozů - nižší skóre tedy znamená lepší kvalitu.

Index přitom bere v úvahu celou řadu důvodů nespokojenosti s novým autem. Průzkum totiž zahrnuje celkem 177 bodů zařazených do osmi kategorií, mezi nimiž najdeme například dotazy na spolehlivost, kvalitu sedadel, ovládání multimediálního systému nebo třeba účinnost klimatizace. Zjednodušeně řečeno pokrývá snad všechny věci, které se majitelům na jejich autech nemusejí líbit.

Vyjadřuje tak celkovou spokojenost s vozem, případně také míru zklamání z (někdy přehnaného) očekávání. I proto zřejmě najdeme prémiové značky na konci. Drahým autům toho jejich majitelé prostě nechtějí mnoho odpustit a mají na ně vyšší nároky. Takové vozy kromě toho nabízejí složitější techniku, technologie a elektronické systémy.

Výsledky studie ostatně upozorňují, že pět z deseti nejčastějších připomínek se týká technické kategorie "audio/komunikace/multimédia/navigace".

Výsledky průzkumu (značky jsou seřazeny dle pořadí, číslo udává počet připomínek vyskytujících se na 100 vozů):

Výsledky průzkumu J.D. Power ve Velké Británii.


Mladoboleslavská automobilka pak uspěla i v jednotlivých segmentech. Škoda Fabia ovládla kategorii malých aut, až za ní najdeme Volkswagen Polo, Nissan Juke, Peugeot 208 a Opel (v Británii Vauxhall) Corsa.

Uspěl i Yeti, který kraluje segmentu kompaktních SUV. Za ním je VW Tiguan a Opel Mokka. Škoda Octavia pak skončila druhá v nižší střední třídě, spokojenější jsou prý jen majitelé Toyoty Auris. Třetí je Hyundai i30.

U městských aut dosáhla nejlepšího výsledku Kia Picanto, druhá příčka připadla Suzuki Alto a třetí VW up!. V rámci malých MPV tvoří nejlepší trojici Ford B-Max, Nissan Note a Honda Jazz. Ve střední třídě uspěl Opel Insignia, za nímž se umístila dvojice Mercedes-Benz třídy C a Ford Mondeo.

V kategorii luxusních aut zvítězil Mercedes-Benz třídy E. Následuje Jaguar XF a BMW řady 5.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů